YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Dr. Mithat Atabay’ın “İsmet İnönü ve Çanakkale” Kitabı Yayınlandı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay’ın yeni yazdığı “İsmet İnönü ve Çanakkale” isimli kitabı okuyucuları ile buluştu.

17 Ekim 2021 tarihinde eklendi

Yeni kitabı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay şunları söyledi: "İsmet İnönü, Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyetin ilk 50 yılına damgasını vurmuş bir asker, devlet adamı, siyasetçi, diplomat bir insan olarak Türkiye’nin her yerinde izleri olan bir insan. Ama nedense onun izleri şehirlerimizde, kasabalarımızda genel olarak yazılmamış ve adeta unutulmuştur. Hâlbuki unutulmasını gerektirecek değil, unutulmamasını gerektirecek izler bırakmıştır. Bu bağlamda Çanakkale, İsmet İnönü’ye çok şey borçludur. Çanakkale’nin tarihinde büyük rol oynayan ama maalesef yaptıkları günlük siyasi tartışmaların gölgesinde unutulan İsmet İnönü’yü hatırlamak ve Çanakkale için yaptıklarını anlatmak üzere “İsmet İnönü ve Çanakkale”  adlı bir kitap kaleme alınmıştır.  Kitap, giriş ve bunu takip eden on iki bölümden oluşmaktadır. Kitabın giriş bölümünde “Neden İsmet İnönü ve Çanakkale” sorusu sorulmakta, 1.bölümünde İsmet İnönü’nün Çanakkale Savaşları’ndaki rolü, ikinci bölümde Kurtuluş Savaşı, Çanakkale ve İsmet İnönü, üçüncü bölümde barış masasında Çanakkale’yi kurtaran bir asker diplomat, dördüncü bölümde Yahudi olayları, beşinci bölümde Montreux Boğazlar Sözleşmesi ve Boğazların Tahkimatı, altıncı bölümde cumhuriyetin kültür politikaları ve Çanakkale kültür hayatında İsmet İnönü’nün izleri, yedinci bölümde 2.Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’yi savunma tedbirleri, sekizinci bölümde yine 2.Dünya Savaşı sırasında ekonomik politikalar ve Çanakkale’deki uygulamaları (Ekmeğin karneye bağlanması, Milli korunma kanunu, Varlık vergisi, kiraların dondurulması, toprak mahsulleri vergisi uygulamaları ve bunlardan ceza alanlar), dokuzuncu bölümde 2.Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de sağlık, hastalık ve gıda fiyatları ve sosyal yaşam, onuncu bölümde İsmet İnönü ve Çanakkale siyaseti, onbirinci bölümde İsmet İnönü’nün Çanakkale’ye yaptığı gizli ve normal seyahatler ve onikinci bölümde de İsmet İnönü’nün hatırasını yaşatacak olan eserler ile ölümü ve Çanakkale’deki yankılarına yer verilmiştir.”  

Büyük boy ciltli olarak basılan 280 sayfadan oluşan “Çanakkale ve İsmet İnönü” kitabında İsmet İnönü’nün Çanakkale ile ilgili fotoğraf ve belgelerine de yer veriliyor.

Kitap Çanakkale’de Divit Kitapevi ve Türkiye genelinde kitapevleri ile internet üzerinden satın alınabilecek.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

8.712 kez okundu