YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Dünya Kültür Mirası Troia Efsanesi Yeniden Canlanıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) koruması altında bulunan Troia Tarihi Milli Parkı’na yapılacak yatırımlar ile milli park hak ettiği değere kavuşacak.

11 Mart 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale ili sınırları içinde yer alan Troia Tarihi Milli Parkı 1996 yılında milli park olarak ilan edilmişti. 13.350 hektarlık alanı kapsayan milli parkın kaynak değerlerini Troia'lılar ile Akalar'ın on yıl süren savaşlarındaki kahraman askerlerin efsanevi öyküleri oluşturuyor. Ayrıca büyük ozan Homeros'un epik eserleri İliada ve Odysseia ile ölümsüzleşen Troia Kenti ve ünlü tahta at da kaynak değerler arasında yerini alıyor.

2018 TROİA YILI OLARAK İLAN EDİLDİ

M.Ö. 3.000'lere kadar uzanan dünyanın en önemli antik yerleşimlerinden biri olan Troia Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girişinin 20. yılı sebebiyle 2018 yılı “Troia Yılı” ilan edilmişti. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı da milli parka yaptığı yatırımlara hız verdi. Bu yıl yapılacak yatırımlar ile milli parkın sahip olduğu kaynak değerler gün yüzüne çıkartılarak efsanelerin yaşandığı topraklar halkımızla buluşturulacak. Böylece Troia Tarihi Milli Parkı hak ettiği değere kavuşacak.

MİLLİ PARK İÇİNDE HER YÖNÜYLE EKSİKSİZ BİR REKREASYON ALANI OLUŞTURULACAK

Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Troia Yılı dolayısıyla projelerine hız verdi. Troia Tarihi Milli Parkı’na bu yıl içerisinde ziyaretçi tanıtım merkezi, giriş kontrol noktası, Yeniköy Plajı günübirlik ve çadırlı kamp alanı, gözlem kulesi (manzara seyir noktası) ve yürüyüş gezinti yolu yapılacak.

Yeniköy Plajı günübirlik ve çadırlı kamp alanı çevre düzenlemesi çerçevesinde 1 adedi plaj alanında 1 adedi seyir alanında olmak üzere 2 adet kır lokantası, büfe, bebek bakım odaları, çamaşırhane,  mescit, otopark, tema alanları, çocuk oyun alanları, çadır ve karavan yerleri gibi sosyal donatıların bulunacağı her yönüyle eksiksiz bir rekreasyon alanı oluşturulacak.

ZİYARETÇİLERE TADINA DOYULMAZ SEYİRLİK ANLAR YAŞATILACAK

Seyir noktasında yapılacak olan kır lokantası, konumu itibariyle ziyaretçilere eşsiz bir Ege manzarası sunacak.  Ziyaretçiler, yörenin ürünlerinden hazırlanacak olan menüler eşliğinde, dinlenme imkanı bulabilecek ve yöresel ürün stantlarını gezebilecek. Ayrıca eşsiz gün batımı manzarasında fotoğraf çekebilme şansını elde edecek. Yine oluşturulacak gözlem kulesi ve manzara seyir noktası Troia Tarihi Milli Parkı’na fotoğraf ve kuş gözlemi merakı için gelecek ziyaretçilere tadına doyulmaz seyirlik anlar yaşatacak.

ZİYARETÇİ TANITIM MERKEZİ İLE ALANIN ÖREN YERİNDEN İBARET OLMADIĞI ANLATILACAK

2018 yılında hayata geçirilmesi planlanan önemli projelerden biri de ziyaretçi tanıtım merkezi olacak.  Tanıtım merkezi sayesinde Troia Tarihi Milli Parkı’nın sadece ören yerinden ibaret olmadığı, diğer birçok gezi ve ziyaret noktasının bulunduğu ziyaretçilere tanıtılacak.

TANITIM MERKEZİNİN PROJE ÇALIŞMALARI TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR

Ziyaretçi tanıtım merkezinin proje çalışmalarının titizlikle devam ettiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Yapacağımız yatırımlar ile milli parkımız hak ettiği değeri alacak. Yerli ve yabancı turist sayılarında önemli artışlar olacak” dedi.

Troia Yılı çalışmaları kapsamında yapılacak yatırımların sadece bunlardan ibaret olmadığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Troia Tarihi Milli Parkı sahasında bulunan mevcut yollar iyileştirilecek, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılacak. Ayrıca milli park içerisinde rehabilite edilecek yollarla bağlantılı olacak şekilde giriş kontrol noktaları yapılarak milli park sahasına yapılacak olan girişler düzenli hale getirilecek” değerlendirmesinde bulundu.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.816 kez okundu