YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Dünya Üniversiteleri Çanakkale’de Buluştu

21 Ekim 2010 tarihinde eklendi

Dünyada ve Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Dünya Üniversiteler Kongresi", 267 üniversiteden 2 bin konuğun katılımı ile Çanakkale'de başladı. KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu ambargo sıkıntısı ile ilgili yardım isterken, YÖK Başkanı'nın telekonferansla katıldığı etkinlikte bağlantı sorunu yaşandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Üniversiteler Birliği ve Türkiye Bilimler Akademisi iş birliğinde uluslararası bir organizasyon olarak üç yıldır hazırlıklarını sürdürdüğü 'Dünya Üniversiteler Kongresi'nin açılışı, sabah 08.50'de Kültür Merkezi Sevim Buluç Oditoryumu'nda müzik dinletisi ile başladı. Açılışta bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, düzenlenen organizasyonun büyük bir etkinlik olduğunu belirterek, "Bu tür organizasyonlarda ufak tefek aksaklıklar olabilir. Bu normaldir. Bu etkinliğin Çanakkale gibi bir yerde yapılması da çok önemli. Bizim de bakan olarak burada olmamız, buna verdiğimiz önemden kaynaklanıyor" dedi. Kendisinin bu organizasyona konuşmacı olarak davet edilmesinin ardından ne konuşacağı konusunda endişelerinin olduğunu da belirten Bakan Yıldırım, Benim bir ulaştırma bakanı olarak burada bu kadar bilgili insanların arasında karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu ve iletişim ile uğraşan bir bakanın ne konuşacağını gerçekten çok düşündüm. Burada konuşmak çok zor. Yardımcılarım bu konuda bana bir şeyler hazırladılar. Ancak yine de ben kendi bildiğimi okuyacağım" dedi. Bakan Yıldırım, ulaşımla iletişimin ilimle irfanla üniversitelerle bağının olduğunu da belirterek, "Eğer ulaşım ve iletişim olmasa dünyada insanların yarısı açlıktan, yarısı da soğuktan ölür. Bugün değişim yaşarken dünden daha şanslıyız. Çünkü bilgi çağındayız, bilgi toplumundayız. Artık ülkeleri fethetmek ve istila etmek için silaha ihtilaç yok. Bilgi en büyük güç haline geldi. Bugün bilgiye sahip olan ülkeler daha güçlü olan ülkelerdir. 2013 yılında 20 milyon geniş bant abonesi hedefi var. Şu andaki durum 8,5 milyon. 3G abonesi 11,5 milyona ulaştı. Lisansları vereli daha 1-1,5 sene oldu. 2023 yılında 70 milyon vatandaşımız bilgisayar okur yazarı olacak" ifadelerini kullandı.
"HER TÜRLÜ AMBARGONUN ALTINDA EZİLMEK İSTEMİYORUZ"
Törende bir konuşma yapan KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise dünyanın dört bir yanından gelen konuklara ülke olarak yaşadıkları ambargoyu şikayet ederek, "Her türlü ambargonun altında ezilmeye çalışan halkımıza daima bir soluk borusu olan Türkiye, bugün uluslararası camianın bulunduğu bu anlamlı etkinlikte de yine bizleri unutmadı. Maalesef KKTC'de yaşanan haksız izolasyon ve ambargolardan üniversitelerimiz de nasibini aldı. Fakat bir eğitim adası olan KKTC'de bunu kırmak için gerek hükümetimiz gerekse üniversitelerimiz çok yoğun çalışmaktadır. KKTC üniversitelerinin son yıllarda fiziki olarak ve eğitim alanında yaptığı atılım ve sonucunda dünyanın dört bir yanından gelen öğretim kadrosu ve öğrencileri ile aslında bizlere uygulanan haksız ambargoları bir nebze olsun kırmayı başardık. Artık dünya çapında projeler üreten ve sadece kendi toplumumuza değil, dünya insanına yarar sağlayan üniversitelere sahibiz" dedi.
"TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜ VE MÜDAHALESİ OLMASAYDI YOK OLACAKTIK"
Konuşmasında Kıbrıs'ta yaşadıkları sıkıntılara da değinen Bakan Çavuşoğlu, "Ülkemizde 1963-1968, 1974 yazı olmak üzere 2 kez iç savaşın eşiğine gelmiş bir toplumun, sayısal olarak daha küçük olanın bir üyesiyim. Türkiye'nin garantörlüğü ve müdahalesi olmasaydı yok olacaktık. Bu ciddi etnik temizliği Balkanlardan çok önce bizler yaşadık. Elbette etnik temizlik denilebilecek uygulamalar ve örnekler 1963 yılında olduğu gibi 1974 yılında da örneklerle sabittir. Bilindiği gibi Mürt 1964'den bu yana Kıbrıs'ta BM Barış Gücü görev yapıyor ve 46 yıldan beri her 6 ayda bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bu askerlerin adadaki statüsünü uzatıyorlar. Halen müzakereler Cumhurbaşkanımız Dr. Derviş Eroğlu ve Rum lideri Dimitris Hristofyas arasında BM gözetiminde sürdürülüyor. BM'nin anayasal ve uluslararası kuruluş anlaşmalarına aykırı olarak halen sadece Rumlardan kurulu bir hükümeti tanıması, Kıbrıs'taki esas sorunun özünü oluşturuyor. Bugüne kadar maalesef bu konuda iyi bir sınav veremedi. Bugünkü koşullarda halen KKTC'de ambargolar ve izolasyonlar devam ediyor. Öyle ki, Kuzey'i AB içerisine almayı düşünen bu birlik, neden ekonomik gelişmişliğe engel oluşturuyor? Bunun olsa olsa küresel barış ve küresel adalet açısından bir anlamı vardır. Küresel barışın Doğu Akdeniz'deki istikrar ve barıştan geçtiğini, Doğu Akdeniz istikrarının da Kıbrıs'tan geçtiğini biliyoruz. Bunu bizler ambargolar altındaki Kıbrıs Türkleri olarak herkesten fazla yaşıyoruz ve çözümünü talep ediyoruz. Herkesi KKTC'ye konuğumuz olması için davet ediyorum" diye konuştu.
YÖK BAŞKANI KONFERANSA TELEKONFERANSLA ZOR BAĞLANDI
Çeşitli sebeplerden dolayı Çanakkale'deki törene katılamayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise etkinliğe telekonferans sistemi ile bağlanmak istedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da bulunduğu etkinlikte bağlantıda sorun yaşanınca katılımcılarla birlikte Bakan Yıldırım da sıkıntılı anlar yaşadı. Uzun süre YÖK Başkanı'na bağlantı sağlanamadığı etkinlikte arıza giderilince YÖK Başkanı Yıldırım açıklamasını yaptı. Yusuf Ziya Özcan yaptığı açıklamada Çanakkale'de düzenlenen organizasyonun önemine değindi.
"KONGREMİZ DÜNYA VE TÜRKİYE'DE BİR İLK ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Prof. Dr. Ali Akdemir ise Türkiye'de ve dünyada ilk kez düzenlenen kongrede küresel sorunların önlenmesi için dünyadaki üniversitelerin neler yapabileceğinin ortaya konulmasının hedeflendiğini ifade etti. Küresel sorunların çözümü için ilgili konulara ilişkin uzman insan kaynağının yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ali Akdemir, sözlerine şöyle devam etti: "Teknolojinin neden olduğu yeni mesleklere yönelik fakülteler, bölümler kurmanın yanı sıra küresel hale gelmiş terörün önlenmesi, iklim değişikliklerinin neden olduğu olumsuzlukların önlenmesi, gelir dağılımı adaletsizliğinin giderilmesi, yoksullukla ve açıklıkla mücadele göçün neden olduğu trajedinin önlenmesi, STK kültürünün yaygınlaşması için meslekler ihdas edip, ilgili bölümler yüksekokullar ve fakülteler kurulup, bu sorunların çözülmesine katkı verecek uzman insan kaynağı, yönetici, lider ve girişimciler yetiştirmelidir." Açılışta ayrıca, Çanakkale Valisi Aldülkadir Atalık, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU) Başkan Yardımcısı Pier Ugo Calzolari, Monash Universitesi Rektör Yardımcısı Stephanie Fahey, Türkiye Bilimler Akademisi (TAS) Başkanı Yücel Kanpolat, Kale Grubu Onursal Başkanı Dr. H. İbrahim Bodur ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan da birer konuşma yaparak dünya üniversitelerinin Çanakkale'de bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti.
ÜNİVERSİTELERİN YENİ HEDEF VE GÖREVLERİ TARTIŞILACAK
Öte yandan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) öncülüğünde hazırlanan Dünya Üniversiteler Kongresi'nde birbirinden değerli bilim insanları, entelektüeller, sanatçılar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, politikacılar, işadamları, kanaat önderleri ağırlanacak. Kongrede küresel çapta alanında uzman, saygın 28 özel davetli katılımcı ve 2 bin konuğun yer alacak ve etkinlikte 29 panel ve 142 sunum gerçekleştirilecek. Dünya Üniversiteler Kongresi'nde "Küresel sorunlar çerçevesinde üniversitelerin yeni hedef ve görevleri neler olmalıdır?" sorusuna yanıt aranacak. Politikacılara, işadamlarına, STK'lara, öğrencilere kendilerini değiştirmesini söyleyen üniversiteler, kongre aracılığıyla kendilerini de değiştirmeleri gerektiğini vurgulayacak. "Üniversiteler değişmeli, yeni misyonlar üstlenmeli" konusunun ele alınacağı kongrede küresel sorunların önlenmesi için dünyadaki üniversitelerin neler yapabilecekleri tartışılıp tüm dünyadaki öğretim üyelerinin, üniversite yöneticilerinin,
araştırmacıların ve entelektüellerin bu konudaki araştırmalarını ve birikimlerini sunmaları sağlanacak. Kongrede "Yeni gelişmeler ışığında üniversite konseptinin tanımlanması: Dün, bugün ve gelecek bağlamında üniversite kavramı" çerçevesinde "Küresel ısınmanın öneminin anlaşılması ve önlenmesi", "Küresel terörün önlenmesi", "Küresel yoksulluğun giderilmesi", "Küresel göçün yönetilmesi", "Gelir dağılımı eşitsizliklerinin giderilmesi", "Sağlık hizmeti adaletsizliğinin giderilmesi", "Eğitimde fırsat ve olanak eşitsizliğinin giderilmesi", "Çevre kirliliğine çözümler getirilmesi", "Bölgesel çatışmaların çözümlenmesi ve yenilerinin önlenmesi", "Dünya barışının temini", "Dünya kültür mirasının korunması", "Hızlı nüfus artışına kalıcı çözümler geliştirilmesi", "Sivil Toplum Kuruluşları'nın uygarlığın geliştirilmesinde rollerinin arttırılması" konuları masaya yatırılacak. Beş gün sürecek olan kongre boyunca çeşitli sosyal ve kültürel programlarda gerçekleştirilecek. Kitap haline getirilen kongrede sunulacak 400 bildiri ise ilgili yerlere dağıtılacak. Kongrenin kapanış oturumunda da üniversitelerin tamamına bildirilecek "Yeniden Yapılandırma Bildirgesi" yayımlanacak.
KONGREYE ÇOK SAYIDA TANINMIŞ İSİM KATILIYOR
Dünya çapında tanınmış 210 yabancı ve 57 Türk olmak üzere toplam 267 üniversiteden bin 200 konuğun katıldığı kongreye; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun yanı sıra Çanakkale Valisi Aldülkadir Atalık, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU) Başkan Yardımcısı Pier Ugo Calzolari, Monash Universitesi Rektör Yardımcısı Stephanie Fahey, Türkiye Bilimler Akademisi (TAS) Başkanı Yücel Kanpolat, Kale Grubu Onursal Başkanı Dr. H. İbrahim Bodur ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan, NASA'dan Garik Gutman gibi isimler iştirak etti. 

1.909 kez okundu