YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Enver Paşa İmzalı Tarihi Belge Çanakkale’ye Geri Döndü

Çanakkale Savaşları esnasında şehit düşen Yüzbaşı Mehmet Fazıl Çerkeş'in şehadet haberinin ailesine iletildiği, Enver Paşa'nın ıslak imzasının yer aldığı tarihi belge Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağışlandı.

03 Aralık 2023 tarihinde eklendi

Dededen toruna kadar saklanan ve bugüne kadar orijinalliğini koruyan Enver Paşa imzalı belge, Mehmet Fazıl Çerkeş'in torunları, Mehmet Fazıl Erüreten ve İlksen Turhanoğlu tarafından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na teslim edildi.

Belgeyi teslim alan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Böylesine önemli, hatırası olan ve manevi değeri yüksek bu belgeyi bize güvenerek teslim eden Şehit Mehmet Fazıl Çerkeş'in torunlarına çok teşekkür ediyoruz. Bu topraklarda bağımsızlığımız için mücadele edip şehit düşen Yüzbaşımızın ailesine şehit olduğunun haberi Enver Paşa tarafından yazılan ve imzalanan belge ile verilmiştir ve bu belge 108 yıl sonra artık Yüzbaşımızın şehit düştüğü bu topraklarda sergilenecek. Biz Tarihi Alan Başkanlığı olarak her zaman "Sahip Çıkalım" diyoruz. Bunlar önemli eserler. Buraya gelen her eseri artık Tarihi Alana gelen bütün ziyaretçiler görebilecek. Bunun bilincinde olup bize güvenerek dedelerinin hatırasını teslim eden şehidimizin torunlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

TARİHİ BELGE, ÇANAKKALE DESTANI TANITIM MERKEZİ’NDE SERGİLENECEK

Bağışlanan tarihi belgede; "Alay 23. Tb 1. Bl. 2 Mahdumunuz Yüzbaşı Fazıl Efendi Çerkeş, 28 Temmuz 331 tarihinde meydan muharebesinde bir Osmanlı askerine yakışan kahramanlık ve fedekarlıkla şehit oldu. Dini celili islamın ve mukaddes vatanın müdafaası uğrunda hayatını feda edenlerin arkalarında bıraktıklarına düşen vazife, yeis ve futur değil fahrir ve sürurdur. Bütün arkadaşları gibi merhumun da kıymetli hatırası, yalnız sizin değil daha büyük ailesi olan ordunun kalbinde ebediyen saklı kalacağına ve intikamın düşmanlarımızdan alınacağına emin ve bununla müteselli olunuz. Muhterem şehidin bütün yakınları ve sevenleri için, Allahtan ecir ve sabır tazarru ederek beyanı hürmet eylerim. Başkumandan Vekili Enver" ifadeleri yer alıyor.

Bağışlanan tarihi belge önümüzdeki günlerde Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde sergilenmeye başlayacak.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

5.544 kez okundu