YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Evinin Bir Odasını Maketlere Ayırdı

03 Şubat 2014 tarihinde eklendi

Bir yapı veya eşyanın çok küçük ölçüde yapılmış modeli olarak bilinir maketler. Görünüşleri itibarıyla da hemen hemen herkesin beğenisini kazanırlar. Bu maketleri yapmak çok zorlu ve emek gerektiren bir iştir. Avuç içi kadar bir maketin tamamlanması bazen ayları bulabilir. Küçük maketlerin yapımı sırasında adeta bir doktorun ameliyat yapması gibi çalışır o kişiler. Bazen büyüteç ve cımbız kullanırlar. Çanakkale’de de bu işi hobi olarak yapan Uğur Digan, her ay bir motosiklet maketi yapıyor. Şuana kadar tamamladığı maket motosiklet sayısı da 100’e ulaşmış durumda. Evinin bir odasını tamamen bu maket motosikletlere ayırmış. Bu ilginç merakı ile dikkat çeken maket konusunu Uğur Digan’a sorduk…

ÖZEL RÖPORTAJ: AYHAN ÖNCÜ / ÇANAKKALE
E-Mail: info@canakkaletravel.com


* Bize  kendinizi tanıtır mısınız?

- İsmim Uğur Digan.1971 yılında Çanakkale’de doğdum. İl merkezinde bisiklet konusunda bir işyerimiz var.
* Bisikletçi olmanıza rağmen bunun dışında motosikletlere karşı merakınız var. Ve bu konuda da maket motosikletler yapıyorsunuz. Bu merak nasıl ortaya çıktı?
- Bisiklet ile motosiklet ayrılmaz birer ikili gibi. Bisiklet ve motosiklet merakı dedelerimizden gelen bir merak. Bizlerde doğal olarak bu sevdaya tutulmuş insanlarız. Maket merakım tamamen kardeşimden kaynaklanıyor. Kardeşim gemi ve araba maketleri yapıyordu. O maketleri yaparken “acaba bu maketlerin motosikletleri  var mı?” diye merak ettim. Bunun olduğunu öğrenince bende maket motosikletlerden yapmaya başladım. Yaklaşık 3 yıldan buyana da bu merakın içindeyim.
* Maket motosikletleri nereden temin ediyorsunuz?
- Maketleri internet sitelerinden temin etmeye çalışıyorum. Büyük kısmını Türkiye’deki internet sitelerinden temin etmeme rağmen bazı bulunmayan motosiklet maketlerini ise yurt dışındaki internet sitelerinden satın alıyorum.
“MAKETLERİ YAPMAK İÇİN BÜYÜTEÇ VE CIMBIZ KULLANMAK ZORUNDA KALIYORUM”
* Bu maketlerin fiyatları tahmini ne kadar?
- Maketlerin büyüklüklerine ve yapılış zorluklarına göre fiyatları değişiyor. Bu maketlerin bir tanesinin fiyatı boyası ile birlikte 100-150 TL’ye maloluyor. Bazı maketlerde bu fiyat daha da artabiliyor.
* Maket motosikletlerin parçaları çok küçük ve teferruatlı olduğu için onları bir araya getirmek ve tamamlamak zor olmalı. Bunu yaparken en çok nerelerde zorlanıyorsunuz?
- Gerçekten küçük parçaları tek tek bir araya getirmek çok zor oluyor. Motosiklet maketlerinde en çok zorlandığım bölüm motor kısmını toplamada oluyor. Bazı parçalar o kadar küçük oluyor ki onları bir araya getirmek için büyüteç ve cımbız kullanmak zorunda kalıyorum. Adeta bir doktorun ameliyat yapması gibi bizde bu işi büyük titizlikle ve incelikle yapıyoruz. Uzaktan bakıldığı zaman çok basit bir işlemmiş gibi görülüyor fakat gerçekten bu maketleri yapmak çok zor ve meşakkatli, sabır isteyen bir iş. Birde bu maketleri yaparken yapıştırarak yapıyorsunuz. En ufak bir yanlış yapıştırma yaptığınızda boya bozulabiliyor. O da tabii makete zarar veriyor.
* Bir maketi ne kadar sürede tamamlıyorsunuz?
- Kendinizi zorlarsanız bir maketi yaklaşık 1 ayda tamamlayabilirsiniz. Bazen bu süre daha da uzayabiliyor.
* Çok sabır isteyen bir iş bu. Zaman zaman sıkıldığınız ve “Yeter artık” deyip çöpe attığınız maketler oldu mu?
- Yaparken sıkıldığınızda ve “yeter artık” deyip bıraktığınız maketleri çöpe atamıyorsunuz. Çünkü çok emek sarf edilen bir iş bu. Örneğin son yaptığım motosiklet maketinde boya biraz fazla akmıştı. Mecburen zımparalayıp yeniden yapmak zorunda kalmıştım. Bu işte en önemli husus şu. Maket yaparken eğer sıkılıyorsanız hemen işi bırakacaksınız. Çünkü acele ettiğiniz zaman mutlaka bir hata yapabiliyorsunuz. O gün canınız istemiyorsa, bir şeye sıkıldıysanız hiç o işe başlamayın. Ben 2-3 günde 3-5 saatimi bu işe ayırıyorum. 
“EVİMDEKİ MAKET MOTOSİKLET SAYISI 100’E ULAŞTI “
* Büyük maketleri yapmak mı, yoksa küçük maketleri yapmak mı daha kolay oluyor?
- Büyük maketleri yapmak daha kolay oluyor. Fakat ben büyük maket yerine daha küçük maket yapımına karşı daha fazla ilgi duyuyorum. Küçük maketlerin yapımı aslında çok uzun bir süre alıyor. Fakat zor olan işlere karşı benim merakım daha fazla olduğu için onları tercih ediyorum.
* Şuana kadar sanırım evinimizin büyük kısmı bu maketlerle dolmuş durumda. Şuana kadar tamamlayıp kendi tabirinizle garajınıza koyduğunuz kaç maket oldu?
- Şuana kadar yaptığım maket sayısı 100’e ulaştı. Bu sayı günden güne daha da artıyor.
* Maketleri yaparken zaman zaman içinden çıkan bir parçanın yerini bulamayıp “Bunu galiba fazla koymuşlar” dediğinizde olmuştur sanırım. Parçaları bir araya getiremediğinizde ne yapıyorsunuz?
- Maketlerin kitapçıkları var. Fakat içindeki bilgiler İngilizce ve Almanca oluyor. O sebeple onu çözmek beni biraz zorluyor. Mutlaka maket kutusunun içindeki parçaların hepsinin yerini bulmak zorunda kalıyorsunuz. Bir toplu iğne başı kadar olan bir parçayı dahi makette yerini bulup koyamıyorsanız mutlaka o parçanın olmadığı maket bittiğinde açıkça dikkat çekip görülebiliyor.
 * Tamamlayamadığınız maket oldu mu?
- Tamamlayamadığım maket şuana kadar olmadı. Yapmaya başladım maketlerin tümünü tamamlayarak evimin bir köşesine koyup sergilemeye başladım.
* Hemen hemen her ay bir maket motosiklet yapıyorsunuz. Bu sayı her geçen gün daha da artıyor. Eşiniz “Artık yeter bunları evde koyacak yer kalmadı” deyip size tepki göstermiyor mu?
- Maket sayısı her geçen gün artıyor. Eşim daha bunun tam anlamı ile farkında değil. Fakat yaklaşık 6-7, ya da 1 yıl sonra bu maketlerin sayısı daha da artacağı için evde problem olmaya başlayacak gibi görülüyor. Evde duvarlara özel bir yer yaptırmayı düşünüyorum. Ayrıca evde bu işi yapmak için bir odayı tamamen kendime ayırdım. Bu konuda hanımdan izinliyim …Onun da bu merak hoşuna gittiği için aramızda bir problem çıkmıyor şimdilik…
* Maket sayısı arttıkça bunları koyacak yer bulamaz hale gelecekseniz. O zaman ne yapacaksınız?
- Şuan onu düşünmedim. Maket sayısı daha da arttığında yer bulma zorluğu çekersem galiba diğer odaları da işgal etmeye başlarım gibi görülüyor.
“BU MERAK ÇOK SABIR VE VAKİT İSTEYEN BİR İŞ”
* Motosiklet maketlerinin ardından daha değişik maketler yapmayı düşünüyor musunuz? Mesela araba, gemi gibi?
- Tabiî ki motosiklet maketi dışında gemi maketi yapmayı da düşünüyorum. Motosikletler dışında gemilere karşı da merakım var. Bu konuda da maket “Pearl Harbor” ile ilgili bir gemi olabilir.
* Yapmak isteyipte halen yapamadığınız bir maket var mı?
- Türkiye’de bulamadığım birkaç maket var. Mesela Kawasaki’nin eski bir yarış motoru var. Bunun maketini yapmak istiyorum. Yurtdışındaki internet sitelerinde de bunu araştırıyorum. Eğer onu bulabilirsem o maketi yapmak istiyorum.
* Yaptığınız maketler ile ilgili bir sergi açmayı düşünüyor musunuz?
- Bu apayrı bir şey. Ben tek başıma bu konuya yetemem. Eğer olursa benim gibi bu konuda maket yapan arkadaşlarla birlikte bir sergi açmayı düşünürüm. Neden olmasın?
* Yaptığınız çalışmalar sırasında başınızdan ilginç olaylar da geçmiştir. Bunlardan birkaç örnek verirsiniz?
- Çalışırken bazen maket elinizden yere düşebiliyor. Yine bir dikkatsizlik sonucu makete yere düşürmüştüm. Elime aldığımda bir yerinde sorun olmadığını düşündüm. Fakat o sırada maketin çok küçük bir parçasını kırmışım ve onun farkına ancak maketi tamamladıktan sonra vardım. O an ne yapacağımı şaşırdım. Parça da iğne ucu kadar bir şeydi. Evde elektrik süpürgesinin içini boşaltarak tek tek o iğne ucu kadar küçük olan parçayı saatlerce aradım. Sonunda da o parçayı buldum ve kırık parçayı yerine yapıştırıp maketi tamamladım.
* Bu ve bunun gibi maket işine meraklı olanlara neler tavsiye edersiniz?
- Bu merak çok sabır ve vakit isteyen bir iş. Önce böyle bir maketi alıp yapmayı denesinler. Eğer o maketi yapıp zevk alırlarsa bu işe devam etsinler. Fakat maketi alıp yapmaya başladıktan sonra aylar geçmesine rağmen halen yapamıyorlarsa bu işe hiç bulaşmasınlar. Özellikle birde bu işi evde yapacağınızdan hanımınızın da size tolerans göstermesi lazım. Bu da çok önemli. Bunlar sağlanırsa bu meraka başlasınlar.

3.050 kez okundu