YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Labaratuvar Kurdu

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Çanakkale Muharebeleri’nden kalan malzemelerin restorasyon ve konservasyonlarını gerçekleştirmek üzere laboratuvar kurdu.

16 Mayıs 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, kurulan laboratuvar ile tarihi alanda ele geçirilen ve hali hazırda envanterinde kayıtlı olan taşınır kültür varlıkları ile savaş döneminden kalma malzemelerin restorasyon ve konservasyonlarını gerçekleştirmek üzere faaliyetlere başladı.

Kurulan laboratuvar ile ilgili açıklamada bulunan Çanakkale SavaşlarıTarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan: “Konservasyon dinamik bir süreçtir. Eserlere yapılacak tek bir müdahale onları sonsuza kadar yaşatmak için yetmez. Periyodik olarak muayene edilmeleri, gözlenmeleri gerekmektedir. Gerektiği takdirde ivedi müdahaleler yapmak; ancak bir eserin gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. Bu sebeple kurumumuz bünyesindeki bu laboratuvar eserlerin uzun vadede korunmaları sağlamaktadır. Laboratuvarımıza yoğun korozyon içerisinde gelen bir eser vitrinde temizlenmiş yeniden hayat bulmuş olarak ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır. Bir metal kalıntısından başka bir şey olmayan bir buluntu, aktif konservasyon süreçlerinden sonra geçmişe ışık tutan bilgiler taşıyan bir esere dönüşebilir. Bu sebeple restorasyon ve konservasyon, arkeoloji, sanat tarihi, tarih gibi bilimler için bir paydaş disiplindir. Bu bilimlerin elini güçlendirecek malzemeler sunar, bu malzemeleri daha okunaklı hale getirir ve gelecek nesillerdeki araştırmacıların da bu donelerden yararlanabilmesi için eserlere hayat verir.Kurulan bu laboratuvarda seramik, cam, demir, bronz, kurşun, gümüş, ahşap gibi pek çok malzeme türünde eserlerin konservasyonları gerçekleştirilecek” dedi.

1.524 kez okundu