YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Yarımadası 18 Mart’a Hazırlanıyor

12 Mart 2013 tarihinde eklendi

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 98. yıldönümü törenlerine sayılı günler kala çetin çarpışmaların yaşandığı ve 253 bin şehidimizin yattığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda bakım ve düzenleme çalışmalarına hız verildi. Bölgede bakıma ihtiyacı olan şehitlikler onarılmaya başlanırken, şehitlerin kefensiz yattığı topraklar da birbirinden güzel çiçeklerle bezendi. Şehitler Abidesi, Yahya Çavuş Şehitliği ve Anıtı, Sargıyeri Hastane Şehitliği ve İlk Şehitler Anıtı başta olmak üzere bölgede bulunan 56 şehitliğin güzel bir görünüme kavuşması için 15 kişilik ekip ile bölgede çalışmalarını sürdüren Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü ekipleri, alana Bodrum Papatyası, şebboy, çuha, şakayık, mine, taflan, zakkum gibi çiçekler dikti.
Bakımsız Şehitlikler Onarıma Alındı
Öte yandan Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybeden subaylar için Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyünde yapılan ve ardından kaderine terk edilen tarihi şehitlik de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenleri öncesi bakıma alındı. 98 yıl önce çetin savaşın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nda düşman ile cansiperane şekilde savaşan ve ardından da şehit olan subayların defnedildiği Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyü mezarlığı girişinde yer alan “Zabitan Meşhedi” adı verilen Subay Şehitliği’nin kötü görüntüsü üzerine harekete geçen yetkililer bu bölgede bakım çalışması başlattı. Otlar arasında adeta kaybolan subay mezarlarının yer aldığı şehitliğin yıkık ve parçalanmış haldeki mezar taşları otların temizlenmesi ile ortaya çıkarılırken, şehit subayların başlarında yer alan Osmanlıca mezar taşları da düzenlendi. Çanakkale Savaşı sırasında 2 sahra hastanesinden birinin Yalova köyü civarında kurulduğunu belirten yetkililer, burada şehit olan subaylar için bu bölgede bir yer yapıldığını ve onlarında oraya gömüldüğünü söylediler. Zabitan Meşhedi” adı verilen Subay Şehitliği’nin bakım çalışmalarının18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenleri öncesi tamamlanacağı öğrenildi.
Türkiye’nin Dörtbir Yanından Şehitlikleri Ziyaret Geliyorlar
18 Mart törenleri öncesi Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret edenlerin sayısı da artmaya başladı. Bölgeyi gezmeye gelen ziyaretçiler Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı toprakları gezerken duygusal anlar yaşadıklarını belirterek, “Savaş alanlarını gezerken dedelerimizin yıllar önce bu toprakları nasıl aldıklarını açıkça görüyoruz. Onları burada rahmetle anıyor ve dua ediyoruz. Onlar olmasalardı bizler bugün buralarda olamazdık. Ayrıca şehitlerimizin anısına bu bölgede yapılan şehitliklerin bakımlı olması bizleri sevindiriyor. Son yıllarda Hükümetin de Çanakkale’ye ve Gelibolu Yarımadası’na verdiği önem sayesinde bu bölge güzel bir görünüme kavuştu. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.                                      (HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

Etiketler : Gelibolu Yarımadası
1.190 kez okundu