YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Yarımadası’nda Alan Kılavuzluğu Sorunu

Çanakkale’de Milli Park Müdürlüğü’nün kapatılıp yerine Alan Başkanlığı’nın kurulması ile “Alan Kılavuzluğu”nun da ortadan kalkması sonucu daha önce bölgede görev yapan 700’e yakın Alan Kılavuzu ortada kaldı.

28 Aralık 2015 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre tarihi yarımadayı ziyaret etmeye gelenlere bölgeye gezdirirken onlara kılavuzluk yapmak amacıyla açılan kursları tamamlayıp “Alan Kılavuzu” olmaya hak kazanan yaklaşık 700’e yakın Alan Kılavuzu, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü’nün kapatılıp yerine Alan Başkanlığı’nın kurulması ile bu haklarını da kaybetti. Alan Başkanlığı ile ilgili yasada Alan kılavuzları ile ilgili bir metnin geçmemesi üzerine kazanılmış haklarının iade edilmesini isteyen Alan Kılavuzları bu hususu bakanlıklar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar ilettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çanakkale ziyareti sırasında Alan Kılavuzlarının bu sıkıntılarının kendisine aktarılmasının ardından sözlü talimat ile bölgede turlara çıkmasına müsaade edildi. Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü olması sebebiyle bölgeye çok sayıda yerli turistin geleceği düşünülerek Alan Kılavuzları’nın Gelibolu Yarımadası’nda kılavuzluk yapmalarına izin verildi.

REHBERLER BU DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

Öte yandan Alan Başkanlığının kurulmasının ardından “Alan Kılavuzluğu” ile ilgili bir tanımın olmadığını belirten Çanakkale Rehber Odası ise bölgede Alan Kılavuzu adı alında yapılan çalışmalara tepki gösterdi. Konunun yasal olmadığını belirten Rehberler Odası ilgili birimlere şikayetlerde bulunarak Alan Kılavuzluğu adı altında tura çıkanlar hakkında tutanak tutturdu. Şuan Gelibolu Yarımadası’nda turlara çıkma yetkisinin Profesyonel Rehberlere ait olduğunu belirten Çanakkale Rehber Odası yetkilileri, Alan kılavuzlarının bölgede turlara çıkma haklarının bulunmadığını ifade ettiler. Bu konuda yasal haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirten Rehberler Odası yetkilileri kaçak olarak turlara çıkanlar hakkında da yasal işlemlerin yapıldığını söylediler

ALAN KILAVUZLARI KAZANILMIŞ HAKLARINI GERİ İSTİYOR

Öte yandan yıllardan buyana Gelibolu Yarımadası’nda Alan Kılavuzluğu yapan ve Alan Başkanlığı’nın kurulması ile bu hakları ellerinden alınan 700’e yakın Alan Kılavuzu ise kazanılmış haklarının geri iadesini istiyor. Girdikleri sınavlarda başarılı olarak belge aldıklarını belirten 700’e yakın Alan Kılavuzu, “Kazanılmış haklarımızın bizlere geri verilmesini istiyoruz. Bu konuda ilgili bakanlıklara ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan'a durumu ilettik. Cumhurbaşkanımız bu konu ile yakından ilgilendi. Sözlü olarak yapılan bu konunun düzeltilmesi ile ilgili hususun yazılı olarak da yapılmasını istiyoruz. Hakkımızın geri verilmesini istiyoruz” dediler.

Öte yandan şuan Gelibolu Yarımadasında rehberlik hizmetinin yasal olarak tamamen Profesyonel rehberler tarafından yapıldığı, Alan Kılavuzu adı altındaki kişilerin ise çoğunun bu sebeple turlara çıkamadığı öğrenildi.

(HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

2.076 kez okundu