YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Yarımadası’nda “Alan Kılavuzluğu” Uygulaması Sona mı Eriyor?

Çanakkale’de sadece kurs alınarak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda rehberlik hizmeti verilmesine olanak tanıyan Alan Kılavuzluğu’na ilişkin yürütmenin durdurulması kararı Danıştay tarafından onaylandı. 

09 Ocak 2021 tarihinde eklendi

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural, turist rehberlerini üzen ve 18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu, adli kaydı temiz, kamu görevlisi olmayan ve kurs alan herkesin rehberlik yapmasına olanak sağlayan yönetmeliğin turist rehberliği mesleğine yapılan bir gasp olduğunu belirterek, “Sadece kurs alarak Tarihi Yarımadada rehberlik hizmeti verebilmenin önünü açan “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Alan Kılavuzluğu Hizmeti İle Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin” yürütmesinin durdurulması konusunda Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açtığımız dava Ocak 2019 tarihinde turist rehberlerinin lehine sonuçlanmıştı. Ancak bu kararın ardından karara itiraz edilerek İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nde temyize gidilmişti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi de yine turist rehberlerinin lehine karar vermişti. Yasalara göre Bölge İdare Mahkemelerinin kararlarının 30 gün içinde uygulanması gerekmesine rağmen bu karar uygulanmadı ve Danıştay’ın vereceği karar beklendi. Danıştay da verdiği kararı turist rehberleri lehine onadı. Turist rehberlerinin lehine olan bu karar doğrultusunda Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda artık alan kılavuzları rehberlik hizmeti veremeyecek” dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Öte yandan alınan bu kararın ardından bölgede yıllardan buyana hizmet veren yüzlerce Alan Kılavuzunun akıbeti de belirsizliğini koruyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın Danıştay'ın aldığı bu kararın ardından nasıl bir çalışma yapacağı merakla bekleniyor.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

15.420 kez okundu