YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Yarımadasında ki Savaş Alanları "GPS" Sistemiyle Belirleniyor

11 Ekim 2009 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşı'nın geçtiği gerçek muharebe alanları ile siper, mezarlıklar, yollar, top mevzileri, korunaklar, gizli yollar, batık gemiler, yer adları ve tel örgülerin gerçek yerleri, GPS sistemi kullanılarak bilgisayar ortamında 3 boyutlu sistem üzerine yerleştirilip kesin olarak tespit edilmeye başlandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zerrin Günal, Araştırma Görevlisi Murat Karataş'ın 2.5 yıldan bu yana devam eden "Haritalarla Çanakkale Savaşları" konulu tezinin son aşamaya geldiğini belirterek, "Öğrencimizin Türkiye'de ilk olan böyle bir çalışmayı sona erdirmek üzere olması bizleri sevindiriyor. Master yüksek lisans tezini verecek olan öğrencimiz bunu yapmak için Çanakkale Savaşı'nın hemen ardından 1916 yılında Şevki Paşa tarafından çizilen 43 paftalık haritayı ele aldı. GPS adı verilen uyduyla yön bulma teknolojisini kullanan öğrencimiz bunların gerçek yerlerinin koordinatlarını belirleyip bilgisayar ortamına aktardı. Bu çalışmada Şevki Paşa haritasında yer alan Türk ve İngilizler'in yanı sıra diğer siperler, mezarlıklar, yollar, top mevzileri, korunaklar, gizli yollar, batık gemiler, yer adları, tel örgüler ve bunun gibi bilgiler bilgisayar ortamında 3 boyut üzerine yerleştirildi. Bu sayede tarih gerçek haliyle ortaya çıkarıldı" dedi.

"ŞU ANKİ ŞEHİTLİK VE YABANCI MEZARLARIN YERLERİ DOĞRU DEĞİL"
Prof. Dr. Zerrin Günal, bir süre sonra tamamlanacak olan bu çalışma sayesinde gerçek şehitliklerin yerlerinin kesin olarak belli olacağını ifade ederek, "Tamamen doğru sonuç veren uydu sistemini kullanarak yaptığımız GPS uygulaması sayesinde tarihi yarımadadaki bütün şehitlikler ile yabancı mezarların yerlerini belirlemeye devam ediyoruz. Şu an 43 paftalık Şevki Paşa haritasının kuzey kısmını tamamladık. Bundan sonra güney kısmına geçeceğiz. Burada yapılacak olan çalışmalar yaz aylarında tamamlanacak ve öğrencimizin 2.5 yıl süren çalışması tamamlanmış olacak. Şehitliklerle yabancı mezarlıkların birçoğunun yanlış yerlere yapıldığını belirledik. Örneğin yeni yapılan ve 'Kocadere Hastane Şehitliği' olarak bilinen yer kesinlikle Şevki Paşa haritasına göre şehitlik değil. Burası bu haritada köyün mezarlığı olarak belirtiliyor. Bunun dışında yabancı birçok mezarlık da gerçek yerlerinde değil" diye konuştu. Günal, üniversite olarak tarihe sahip çıktıklarını, ancak çalışmalarının engellendiğini ileri sürerek şunları söyledi:
"Gelibolu Milli Parkı yetkililerinden bu bölgede öğrencilere uygulamalı ders vermek istediğimizi söylememize rağmen buna izin verilmiyor. Jandarma kanalıyla bölgede dolaşmamızın önüne geçiliyor. Bu durum birkaç kez başımıza geldi. Bizler bu ülke için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin anısına bu çalışmaları yapıyoruz. Bu bölgede yapılan şehitliklerdeki ve yabancı mezarlıklardaki yerlerin hatalı olduğunu belirlediğimiz için mi acaba bize engel olunuyor? Bunu da bilemiyoruz. Yetkililerden bu konuda bizlere gerekli kolaylığı sağlamalarını istiyoruz."

TÜRKİYE'DE İLK OLAN ÇALIŞMA YAZ AYLARINDA TAMAMLANACAK
ÇOMÜ Araştırma Görevlisi Murat Karataş ise 2.5 yıl süren çalışmasında son aşamaya gelmenin sevincini yaşadığını ifade ederek, "Bu çalışmam Türkiye'de bir ilk. Şimdiye kadar unutulan ya da ismi değiştirilen bölgedeki yer adları, GPS sistemi sayesinde gerçek halini aldı. Özellikle Çanakkale Savaşları ile ilgili çalışanların büyük sıkıntı çektiği bir konu olan 'Gelibolu Tarihi Yer Adları İndeksi'ni hazırlamış oldum. Gerek savaştan önce gerekse savaş sırasında çizilmiş Gelibolu haritaları da bu çalışmaya eklenerek, savaş sırasındaki stratejinin rahatlıkla izlenmesi sağlanmış oldu. Çalışma şu an üç boyutlu arazinin üzerine tarihi bilgiler eklenerek hareketli görüntü sağlama aşamasında. Böylece Çanakkale Savaşları'nın geçtiği yerler koordinatlı olarak üç boyutlu arazi üzerine ve hareketli ortama aktarılıyor. Arazi üzerinde herhangi iki nokta arasındaki mesafe, yükseklik, koordinat gibi bilimsel bilgilerin yanı sıra görsel olarak sağladığı hafıza bilgisiyle bu çalışma tarih alanında bir ilk oluyor. Yaz aylarında bu tezimi tamamlayacağım. Büyük ilgi göreceğine inandığım tezime daha şimdiden yabancı ülkelerden de alaka var" şeklinde konuştu

2.872 kez okundu