YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Yarımadası’ndaki Alan Kılavuzluğu Sorunu Bitiyor

Çanakkale’de Milli Park Müdürlüğü’nün kapatılıp yerine Alan Başkanlığı’nın kurulması ile “Alan Kılavuzluğu”nun da ortadan kalkması sonucu daha önce bölgede görev yapan 700’e yakın Alan Kılavuzunun mağduriyet sorunu, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın meclise sunduğu yasa teklifi ile çözümleniyor.

07 Ocak 2016 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre tarihi yarımadayı ziyaret etmeye gelenlere bölgeye gezdirirken onlara kılavuzluk yapmak amacıyla açılan kursları tamamlayıp “Alan Kılavuzu” olmaya hak kazanan yaklaşık 700’e yakın Alan Kılavuzu, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü’nün kapatılıp yerine Alan Başkanlığı’nın kurulması ile bu haklarını da kaybetti. Alan Başkanlığı ile ilgili yasada Alan kılavuzları ile ilgili bir metnin geçmemesi üzerine kazanılmış haklarının iade edilmesini isteyen Alan Kılavuzları bu hususu bakanlıklar ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar ilettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çanakkale ziyareti sırasında Alan Kılavuzlarının bu sıkıntılarının kendisine aktarılmasının ardından sözlü talimat ile bölgede turlara çıkmasına müsaade edildi. Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü olması sebebiyle bölgeye çok sayıda yerli turistin geleceği düşünülerek Alan Kılavuzları’nın Gelibolu Yarımadası’nda kılavuzluk yapmalarına izin verildi. Ancak Gelibolu Yarımadası’nda Alan Başkanlığının kurulmasının ardından “Alan Kılavuzluğu” ile ilgili bir tanımın olmaması sebebiyle aylardır Alan kılavuzları Gelibolu Yarımadası’nda kılavuzluk yaparken sıkıntı yaşıyordu. Gelibolu Yarımadası’nda turlara çıkma yetkisinin Profesyonel Rehberlere ait olması sebebiyle zaman zaman bölgede turlara kılavuzluk yapan Alan kılavuzlarına cezalar kesiliyordu.

ALAN KILAVUZLARI KAZANILMIŞ HAKLARINI GERİ İSTİYORDU

Öte yandan yıllardan buyana Gelibolu Yarımadası’nda Alan Kılavuzluğu yapan ve Alan Başkanlığı’nın kurulması ile bu hakları ellerinden alınan 700’e yakın Alan Kılavuzu ise kazanılmış haklarının geri iadesini istiyordu. Girdikleri sınavlarda başarılı olarak belge aldıklarını belirten 700’e yakın Alan Kılavuzu, “Kazanılmış haklarımızın bizlere geri verilmesini istiyoruz. Bu konuda ilgili bakanlıklara ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan'a durumu ilettik. Cumhurbaşkanımız bu konu ile yakından ilgilendi. Sözlü olarak yapılan bu konunun düzeltilmesi ile ilgili hususun yazılı olarak da yapılmasını istiyoruz. Hakkımızın geri verilmesini istiyoruz” şeklinde konuşmuşlardı.

MİLLETVEKİLİ BÜLENT TURAN KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI

Yaşanan bu durumun ardından sıkıntılarını dile getiren Alan kılavuzlarının mağduriyetini gidermek için devreye giren AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan alan kılavuzları ile ilgili TBMM Başkanlığı'na yasa teklifi sundu. Yasa teklifinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanuna eklenmesi öngörülen geçici maddeyle, alan kılavuzluğu görevini yapmış olanlar, tarihi alan sınırları içerisindeki Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde hizmet verebilecek. Kısa süre içinde mecliste ele alınacak kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte Gelibolu Yarımadası’nda görev yapan 700’e yakın alan kılavuzu rahatlıkla bu bölgede çalışabilecek.

BÜLENT TURAN’DAN AÇIKLAMA

Teklifte imzası bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan Meclis Başkanlığına sundukları teklifi değerlendirdi. Turan; “Çanakkalemizin her türlü sorununu tek tek masaya yatırıp çözmek için önemli mesai harcıyoruz. Hepinizin bildiği gibi Çanakkalemize Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın kurulup ve bununla ilişkin kanun çıktığında alan kılavuzluğu ile ifade ettiğimiz 600’den fazla Çanakkaleli, özellikle Ecabat’lı olan arkadaşımız Alan Başkanlığı kanununun dışında kalmış, mağdur olmuştu. Kendilerinin bu konuyla ilgili eğitimleri olmasına rağmen, o bölgeyi çok iyi tanımalarına rağmen alan kılavuzları rehberlik faaliyetinde bulunamıyorlardı. Daha önce alan kılavuzlarının kazanmış olduğu hakkın iadesini talep etmiş, bu konuyla ilgili Sayın başbakanımız ve bakanlarımız ile görüşme imkanımız olmuştu. Bu görüşmeler neticesinde bu talebin hakka dayalı, doğru bir talep olduğu ifade edildi. Usül ve esasların kültür bakanlığınca düzenlenmesi kaydıyla alan kılavuzlarımızın tekrar bu kazanılmış haklarının iade edilmesi gündeme geldi. Biz de milletvekilimiz Ayhan bey ile beraber bir kanun teklifi hazırlayıp bu konunun yasalaşması için ilk adımı attık. Bu konuya ilişkin yasa teklifimizi Meclis Başkanımız komisyona havale etti. Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki hafta olağan üstü bir durum olmazsa bu kanun komisyonda görüşülecek, komisyondan geçmesi halinde sonraki haftalarda da genel kurul gündemine gelecektir. Biz şimdiye kadar boşta kalan, kadük kalan bir kanun teklifi vermedik. Yoksa çalışmadan, ilgililerle görüşmeden her gün kanun teklifi verebilirdik. Bazı partilerin, bazı vekillerin böyle yaptığını şaşırarak görüyoruz. Birşey söylemiş isek bunun mutlaka karşılığı olması lazım.  O yüzden biz olabileceğini düşündüğümüz, somut olarak adım attığımız, önemdesiğimiz bu meselenin yasalaşma sürecini takip edeceğiz. Ümit ediyorum 15-20 gün gibi kısa süre içerisinde bu yasalaşma süreci tamamlanır ve Çanakkalemizin önemli bir sorunu halledilmiş olur. Biz bu alan kılavuzluğu meselesini çözmeye çalışırken tabi ki turist rehberlerimizin de hak kaybına uğramasını istemiyoruz. Onların baki olan hakları devam edecektir. Ama orada yaşayan Çanakkale’nin insanı olan rehberlik yapan arkadaşlarımızın haklarının iade edilmesini talep ediyoruz statülerin yasal hale gelmesini ümit ediyoruz. Kanun teklifini vermemizden bu yana Çanakkale’den gelen olumlu tepkilerin zaten derdimizin anlaşıldığını gösterdiğini düşünüyorum. İnşallah Çanakkalemizin bu sorunu da halledilmiş olacak “dedi.

ALAN KILAVUZLARI’NDAN MİLETVEKİLİ BÜLENT TURAN’A TEŞEKKÜR

Öte yandan Gelibolu Yarımadası’nda görev yapan 700’e yakın Alan kılavuzunun mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik hazırlanan yasa teklifi sebebiyle AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a teşekkür ettiklerini belirten Alan Kılavuzları Dernek Başkanı Cemalettin Yıldız, “Uzun süreden buyana devam eden bu sorunun çözümüne yönelik milletvekilimizin bizlere sahip çıkması hepimizi mutlu etti. Kendisine bu sebeple bütün alan kılavuzları adına teşekkür ediyoruz” dedi.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.244 kez okundu