YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu’da Fetih Coşkusu

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 668. yıldönümü, Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesi ile Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır beldesinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

03 Haziran 2022 tarihinde eklendi

1462 yıllarında Gelibolu Sancakbeyi olan, Çanakkale Boğazı’nı tahkim eden, Marmara Denizi’nin güvenli sular haline gelmesine hizmet eden ve Osmanlı Bahriyesinde görev yapmış bir denizci olan Gazi Yakup Bey’in türbesindeki anma programı Lapseki ilçesi Çardak beldesinde bulunan Gazi Yakup Bey türbesindeki mezarına buket sunumu ve duaların edilmesiyle başladı.Ardından mehteran eşliğinde Lapseki ilçesi Çardak beldesi büyük çamlık mevkiine geçildi ve burada Saygı Duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Programda AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya ve Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci tarafından birer konuşma gerçekleştirildi.

Lapseki ilçesi Çardak beldesindeki Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişinin ve Gelibolu'nun Fethinin 668. Yıl Dönümünün Kutlanması ve Gazi Süleyman Paşa'yı Anma Programı, Lapseki Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi tarafından halk oyunu sergilenmesinin ve mehteran takımının gösterisinin sonrasında sona erdi.

BOLAYIR’DA GAZİ SÜLEYMAN PAŞA TÜRBESİNDE AYRI TÖREN DÜZENLENDİ

Lapseki ilçesi Çardak beldesinde düzenlenen törenin ardından katılımcılar feribotlarla Gelibolu’ya geçerek ardından Bolayır Köyü’nde düzenlenen törene katıldılar.

Osmanlı Padişahı Orhan Gazi’nin büyük oğlu, Türklerin Avrupa’ya geçişinin öncüsü ve Gelibolu’yu fetheden kumandanlardan olan Gazi Süleyman Paşa Türbesinde düzenlenen tören; Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende Gelibolu ilçe Müftüsü Mustafa Turgut tarafından Kuran-ı Kerim Tilaveti gerçekleştirildi ve dualar edildi.

Vali İlhami Aktaş tarafından Şeref Defterinin imzalanmasının ardından Bolayır Şehit Nuriye Ak İlk ve Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Cansu Kesler tarafından Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın biyografisi ve Türklerin Rumeli’ye geçişlerinin tarihteki önemi ile ilgili bir konuşma gerçekleştirildi. AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı tarafından yapılan konuşmaların ardından Bolayır Şehit Nuriye Ak İlk ve Ortaokulu öğrencisi Melek Akça, “Bu Vatan Kimin” adlı şiiri okudu. Mehteran takımının gösterisi ile devam eden Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişinin ve Gelibolu'nun Fethinin 668. Yıl Dönümünün Kutlanması ve Gazi Süleyman Paşa'yı Anma Programında Gazi Süleyman Paşa’nın mezarına buket sunuldu.

Gazi Süleyman Paşa Türbesinde düzenlenen anma töreni Cuma Namazının kılınması ve Gazi Süleyman Paşa ile şehitlerimiz için Mevlid-i Şerif okunmasının ardından sona erdi.

Etkinliğe Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Vali Yardımcısı - İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya, Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çardak Belediye Başkanı Metin Semerci, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, Gelibolu Merkez Komutanı Piyade Albay Ekrem Serdar Erden, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Çanakkale Şubesi Başkanı Gülşen Uz, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Muharrem Şahin, il müdürleri, il genel meclis üyeleri, STK’lar, askeri ve mülki erkan, şehit aileleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

5.208 kez okundu