YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

GESTAŞ'tan Öğrencilere Gemide Mesleki Eğitim

GESTAŞ, Özel Bahçeşehir Koleji “Meslek Atölyeleri” uygulaması kapsamında üniversite eğitiminde ve meslek hayatında "Kaptanlık" ve "Gemi Makina Mühendisliği" bölümlerini okumak ve bu meslekleri icra etmek isteyen öğrencileri gemisinde ağırladı.

13 Nisan 2023 tarihinde eklendi

Mesudiye gemisinde gerçekleşen meslek gözlem programında, GESTAŞ'ta Makine Enspektörü olarak görev yapan Fatih Başaran, Gemi Kaptanı Sertaç Küçüksüler ve Çarkçıbaşı Niyazi Zeybek, Özel Bahçeşehir Koleji Fen ve Anadolu Lisesi 9. ve 10. sınıf öğrencilerine güvertede ve makine dairesinde yapılan işler konusunda bilgilendirmede bulundu.

ÖĞRENCİLERE GÜVERTE VE MAKİNE HAKKINDA GENEL BİLGİLER AKTARILDI

Eğitimin ilk bölümünde Makine Enspektörü Fatih Başaran, öğrencilere gemide çalışan personellerin görevleri, gemide bulunan güverte ve makine bölümündeki işleyiş hakkında genel bir bilgilendirme gerçekleştirdi. Üniversiteye hazırlanan öğrencilere, uzak veya yakın yolda gemilerde çalışmak için hangi eğitimleri almaları gerektiği, yapmak istedikleri mesleklerin eğlenceli ve zor taraflarını aktarırken, gemi klasmanları hakkında da ek bilgiler verdi. Güverte bölümünde ise bağlama limanına gelindiğinde geminin bağlama süreci, araçların boşaltılması ve alınmasındaki operasyonel süreçler ve geminin seyri hakkında genel bilgiler aktarıldı. Bilgi aktarımının ardından kaptan köşküne çıkılarak gemi kaptanı Sertaç Küçüksüler tarafından köşkte bulunan ve seyir esnasında veya limana yanaşıldığında kullanılan sistemler hakkında öğrencilere bilgiler verilirken, yeni gemi sistemleriyle eskiden kullanılan sistemler arasındaki farklılıklardan bahsedildi.

ANA MAKİNE, ŞAFT VE JENERATÖR ÇALIŞTIRILDI

Eğitim son aşamasında öğrencilere, Makine Enspektörü Fatih Başaran ve gemi Çarkçıbaşı Niyazi Zeybek tarafından makine dairesinin işleyişi hakkında bilgiler verildi. Öğrenciler, geminin kalbi olduğu belirtilen makine dairesinde boru sistemleri, ana makineler, şaft, jeneratörler, elektrik sistemleri gibi aksamlar hakkında temel bilgiler edindi. Son olarak öğrencilerin, ileride meslek sahibi olduklarında makine bölümünde çalışmayı tercih etmeleri halinde nasıl bir ortamda mesai yapacaklarını anlamaları adına; jeneratör ve ana makineler çalıştırıldı.

"GÜVERTE Mİ, MAKİNE Mİ?"

Öğrenciler, ileride seçmeyi düşündükleri meslekle ilgili kafalarındaki soru işaretlerini giderecek bilgiler elde ederken, espri konusu olan “Güverte mi, makine mi?” sorusu GESTAŞ yetkilileri tarafından kendilerine yöneltildi. Bu soruya kimi öğrenciler güverte cevabını verirken kimi öğrenciler ise makine cevabını verdi. Gemi güvertesi ve iskele önünde gerçekleşen fotoğraf çekimiyle program tamamlandı. GESTAŞ yetkilileri, "GESTAŞ ailesi olarak geleceğin denizcileri olma hedefiyle çalışan gençlerimize okul hayatlarında ve meslek hayatlarında başarılar dileriz" dedi.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

5.172 kez okundu