YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Geyikli'de Radyasyon Tehdidi Bitti

11 Ekim 2009 tarihinde eklendi

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu(TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, yüksek radyasyona rastlanan Hantepe Bölgesi'ni 1 yıl süreyle yakın takibe alacaklarını belirterek, "500 ton deniz kumunu Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'ne taşıdık" dedi. Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ÇTSO) davetlisi olarak Çanakkale'ye gelen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, geçtiğimiz ay içerisinde Ezine İlçesi'ne bağlı Geyikli Beldesi Hantepe plajının bulunduğu bölgede ortaya çıkan yüksek radyasyonla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. Çakıroğlu, bölgede yüksek radyasyona rastlanan plajdaki 500 ton kumun kamyonlarla Çekmece Nükleer Araştırma Merkezimizdeki radyoaktif atık işleme merkezimize taşındığın belirterek, "Artık bölgede durum normale döndü. Vatandaşlarımız rahatlıkla denize girebilirler" dedi.
"PLAJLARI GEÇİCİ OLARAK KAPATIP DOĞRUYU YAPTIK"
Çakıroğlu, vatandaşların radyasyon sağlığı ve güvenliğinden sorumlu bir kuruluş olduklarını ifade ederek, " Bizim de bunu temin etmek için 24 saat çalışan ekiplerimiz var. Bunu da yıllardır olabildiğince sessiz sedasız yapmaktayız. TAEK bu yıl 50. yılını kutluyor. Bu kurumda da bin civarında insan çalışıyor. Bizim için esas olan halkımızın sağlığıdır. Bunun ötesinde hiçbirşey bizim önceliklerimiz arasında değildir. Bizim Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesi Hantepe mevkiinde yüksek seviyede radyasyona tespit ettiğimiz zaman yapmamız gereken şey hiç yutkunmadan, bir saniye kaybetmeden oraya insan girişini önlemekti. Ve bunu da hemen yaptık. Bunun sonucunda gayet tabii ki turizmde ve diğer hususlarda olumsuzluklar olabilir. Ama hiç birisi insana gelecek olan zararla mukayese edilemez. Biz o gün doğruyu yaptık, bugün olsa yine aynı şeyi yapmakta tereddüt etmeyiz"dedi.
"ERDEK'TEN İZMİR'E KADAR BÜTÜN PLAJLARI TARADIK"
İnsan sağlığını ön planda tuttuklarını kaydeden Okay Çakıroğlu, "Yani biz "turizm zarar görür. Göz yumalım. Hadi bunu bu seferlik örtelim" gibi bir düşüncenin sahibi olamayız. Bizim yaptığımız şey turizm için de değildir. Biz orada o tespiti yaptıktan sonra sadece orası ile kalmadık. Bozcaada olsun, diğer plajlarımız olsun hepsini kontrol ettik. Erdek'ten başlayıp İzmir'e kadar bütün plajları tek tek taradık. Onunla da kalmadık kaplıcalara ekstra bir önem verdik. Ayrıca Biga Yarımadasının içlerine kadar girdik. Yani daha önce rutin olarak yaptığımız denetimleri ve ölçümleri biraz daha arttırdık. Yapılan bu çalışmaların hepsi turistte olsa insan sağılığına zararı önleme yönelik çalışmalardı" dedi.
"500 TON DENİZ KUMUNU İSTANBUL'A ÇEKMECE NÜKLEER ARAŞTIRMA MERKEZİNE TAŞIDIK"
Hantepe mevkiinde çıkan yüksek radyasyonun ardından tereddüt etmeden anında bölgede güvenlik önlemi aldıklarını da belirten Çakıroğlu, "Orada tabii bir oluşum olduğu kanaatine varıldı. MTA da bu konuda devreye girdi. Biz orada tekrar tekrar ölçümler yaptık. Bu ölçümler sonunda kanaatimiz radyasyonun tabii ve yüzeysel olduğu yönünde oldu. O bölgede kanallar açtık ve radyasyonun ne kadar yöne ne kadar gittiğini tespit etmeye çalıştık. Karaya doğrumu gidiyor?Deniz kaynaklı mı? Bunları belirlemeyle çalıştık. En sonunda geçtiğimiz hafta içerisinde Hantepe plajının sahilinden 15-20 santim kadar kumu bir kenara alıp ölçümler yaptık. Burada bulunan 500 ton kumu da özel kamyonlarla Çekmece Nükleer Araştırma Merkezimizdeki radyoaktif atık işleme merkezimize taşıdık. O plajda insan sağlığına zarar verecek bu yüksek radyasyonlu bölgelerin şuan için kalmadığını tespit ettik. Ama şunu şimdiden söylemek isterim ki biz bazı detektörler koyduk. O bölgede ölçüm yapılabilmesi için oraya 3 istasyon kuracağız. O plajımızı ve bölgeyi 1 yıl süre ile biraz yakından izleyeceğiz. Bu şekilde önlem almamızın nedeni de o bölgede herhangi bir şeyi atlamayıp insan sağlığına tehlikeli bir şeye müsaade etmemektir" dedi.
"HANTEPE PLAJININ BULUNDUĞU BÖLGEDE DENİZE GİRMEKTE SAKINCA YOK"
Hantepe plajının bulunduğu bölgede denize girmenin sağlıklı olduğunu da belirten TAEK Başkanı Oktay Çakıroğlu, "Hantepe plajının bulunduğu bölgede denize girmek şu an sağlıklı. Çünkü biz oradaki deniz suyunu da analiz ettik. Ayrıca o çevredeki içme sularına da pek çok defa baktık. Orada yaşayan vatandaşlarımızın evlerinin bulunduğu sokak aralarında gece gündüz çalıştık. Bütün o çevreyi detaylı bir incelemeye tabi tuttuk. Bazı gönüllü ailelere ve belediye başkanlarımıza detektörler verdik. Bu çevrede şu anda bizim tespitlerimize göre bir anomali gözükmüyor. Böyle bir şey olduğu taktirde biz tekrar hiçbir ikinci düşüncemiz olmadan, herhangi bir mülahazayı gözetmeden insan sağlığına zararlı bir şey bulmamız halinde buraya müdahale edeceğiz. Bunda hiçbir tereddüt gözetmeyeceğiz" dedi.
"EZİNE PEYNİRİNİ RAHATLIKLA YİYEBİLİRSİNİZ"
Oktay Çakıroğlu, Hantepe mevkiinde yüksek radyasyonun belirlenmesinin ardından bölgenin önemli gelir kaynağı olan Ezine peyniri ve zeytinyağı gibi gıda maddelerini bundan olumsuz yönde etkilendiği konusundaki sorulara da şu cevapları verdi, "Bakınız bizler hiç kimsenin haberi olmadan Türkiye'nin dörtbir yanından her zaman gıda maddelerinden örnekler alıp bunlar üzerinde radyasyon ölçümlerini yaparız. Bunu da kimse bilmez. Bu bölgede gerek Ezine peyniri olsun gerekse zeytinyağı olsun bu gibi gıda ürünlerinde endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Rahatlıkla bunlar yenilebilir"dedi. Yapılan açıklamanın ardından Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu Vali Orhan Kırlı ile birlikte Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesi Hantepe mevkiine giderek yüksek radyasyonun olduğu bölgede incelemelerde bulundular.

4.036 kez okundu