YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gökçeada’daki Açık Hava Tapınağı Koruma Altına Alındı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Gökçeada ilçesine bağlı Bademli Köyü Havaalanı Kavşağı mevkiinde yer alan tarihi Açık Hava Tapınağı 1. Dereceden Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenerek koruma altına alındı.

30 Eylül 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda yapılan toplantıda Gökçeada ilçesine bağlı Bademli Köyö girişinde yer alan Açık hava Tapınağının durumu görüşüldü. Yüzlerce yıl önce Açık Hava Tapınağı olarak kullanıldığı belirlenen tarihi alanda şuan küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğünün belirlendiği ifade edilen görüşmede bu alanın 1. Dereceden Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenerek koruma altına alınması kararlaştırıldı.

Ana kayanın zemininde oyularak oluşturulmuş dairesel formda sunu çukurları olarak kullanım görmüş çukurların yer aldığı Açık Hava Tapınağı’nın bulunduğu bölgede ana kayanın belirli bir kısmının ise tıraşlanarak dikdörtgen ve kare planlı mekanlar oluşturduğu; çevresinde yapılan incelemede de az miktarda Bizans Dönemine tarihlendirilebilecek seramik parçalarına rastlandığı ifade edildi. Az miktarda Bizans Dönemi seramik parçalarından yola çıkılarak tapınağın bu dönemde de kullanım görmüş olabileceğinin düşünüldüğü görüşte, söz konusu açık hava tapınağının en erken olarak hangi dönemde kullanılmaya başlandığının tespiti için söz konusu alanda arkeolojik kazı çalışmalarının yapılmasının gerektiği ifade edildi.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.936 kez okundu