YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Hamidiye Tabyaları 18 Mart’ta Hizmete Girecek mi?

Çanakkale’de Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür Bakanlığı’na 20 yıl süre ile devredilen Barbaros Mahallesindeki Belediye Plajının yan kısmında bulunan 105 dönümlük arazi üzerindeki Hamidiye Tabyaları’nın 3 yıldan buyana devam eden restorasyon çalışmalarında nihayet sona gelindi.

20 Şubat 2017 tarihinde eklendi

Şubat 2014 tarihinde başlanan Hamidiye Tabyaları’ndaki restorasyon çalışmalarının yüzde 90’lık kısmının tamamlanmış durumda. 3 yıldan buyana devam eden restorasyon çalışmalarında bonetler baştan sona yeniden gözden geçirilerek düzenlenirken bu yerler sergi ve müze salonu haline dönüştürüldü. Çevre düzenleme çalışmasının da yapıldığı tabyaların içinde yaya ve bisiklet yolları yapılarak belirlenen belirli bölümlere çocuk oyun parkları ile spor aletleri konuldu. Orta kısma süs havuzunun da yapıldığı tarihi tabyanın bir bölümünde zemin taşla kaplanarak tören alanı haline getirildi. Mini amfi tiyatro ve kulis binasının da yapıldığı tabyalarda Dabakoğlu tesislerinin bulunduğu halı saha yanındaki bölgeye tuvaletlerin yanı sıra bir de deniz manzaralı kafeterya inşa edildi.

Öte yandan Çanakkale merkeze bağlı Kumkale Köyü’nde 5 yıl önce gerçekleştirilen kazılarda toprak altından gün yüzüne çıkarıldıktan sonra şehir merkezinde yer alan Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) girişine getirilen Çanakkale Savaşı’ndan kalma 102 yıllık tarihi top ile Kumkale’de yeniden ortaya çıkarılan 2-3 top da sergilenmek amacıyla yeniden düzenleme çalışmaları yapılan Hamidiye Tabyaları’na taşındı. Dış duvarlarının da yeniden düzenlendiği tabyalarda Miniatürk şeklinde bir bölüm de yapılıyor.

18 MART TARİHİNDE HİZMETE GİRER Mİ?

Tabyaların 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıldönümünde hizmet girip girmeyeceği konusu belirsizliğini korurken yetkililer bu bölgedeki çalışmaların Haziran ayı sonunda tamamlanmasının planlandığını ifade ettiler. Tabyaların 18 Mart tarihinde bir bölümünün açılabileceği, ancak güvenlik açısından tesisin tam anlamı ile hizmete girmesinin Haziran ayı sonlarına doğru olabileceği ifade ediyor.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.480 kez okundu