YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Hamidiye Tabyaları 2016 Yılında Hizmete Girecek

Çanakkale’de Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür Bakanlığı’na 20 yıl süre ile devredilen Barbaros Mahallesindeki Belediye Plajının yan kısmında bulunan 105 dönümlük arazi üzerindeki Hamidiye Tabyaları’nın restorasyon çalışmalarının 2016 yılında tamamlanacağı açıklandı

02 Aralık 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür Bakanlığı’na 20 yıl süre ile devredilen ve 1,5 yıldan buyana da bir türlü restorasyonu tamamlanamayan Hamidiye Tabyaları’ndaki çalışmaları yerinde inceledi.

Restorasyon çalışmalarına 2014 yılının ortalarında başlanan Barbaros Mahallesindeki Belediye Plajının yan kısmında bulunan 105 dönümlük arazi üzerindeki Hamidiye Tabyalarında düzenleme çalışmalarını Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Gönül Konur ile birlikte gezerek firma yetkililerden bilgi alan Vali Hamza Erkal çalışmaların 2016 yılında tamamlanacağını söyledi.

İnceleme sonrasında basın mensuplarının Hamidiye Tabyasında yapılan çalışmalarla ilgili sorularını da yanıtlayan Vali Hamza Erkal; “Çanakkale için çok güzel bir çalışma olacak. Çalışmaları yerinde inceledik. Yetkili firma da 2016 yılında bitireceğini söyledi. Bahar aylarında da çimlendirme çalışmaları tamamlanarak hizmete açılacak. Buradaki çalışma belki de Çanakkale’nin meydan problemini de çözmüş olacak. Etkinlikler ve konserlerde kullanılabilecek bir alan olacak buradaki alanlar. Savaş döneminde kullanılan birçok malzeme burada sergilenecek. Savaşta kullanılan topların bir kısmı getirilerek burada sergilenecek. Parkıyla, sergi alanlarıyla, bir bütün olarak dizayn edilmiş, Çanakkale’nin hizmetine sunulacak çok güzel bir eser olacak” dedi.

TABYALARA ŞUANA KADAR 17 MİLYON TL HARCANDI

Öte yandan tabyalardaki düzenleme çalışmalarına şuana kadar yaklaşık 17 milyon TL harcandığı öğrenildi. Çalışmalar tamamlandığında 105 dönüm gibi geniş bir alana sahip olan tabyalarda bonetlerin önemli bölümü Simülasyon işlevi görecek. Bazılarında ise sanatsal anlatım ve koleksiyona dönük mekanlar, kapalı sergi alanları, çocuk sanat merkezleri, amfi tiyatro, dinlence alanları gibi donatılar yer alacak. Öte yandan tabyalarda etrafı çevreleyen duvarlar da mekana uygun olarak yeniden yapıldı. Yaklaşık 2 metre içeriye kaydırılarak yapılan bu duvarların yapımının tamamlanmasının ardından daha önce yapılmış tarihi değeri olmayan eski duvarlar yıkılacak. Tabyalara giriş ve çıkışlar ile ilgili de 2 kapı olacak. Bunun dışında içeride otoparkta bulunacak. Ana yolda kapı girişine de otobüslerin yanaşabileceği bir cep yapılacak. Otobüsler burada rahatlıkla yolcularını indirebilecek.

22 MİLYON TL’LİK YENİ İHALE YAPILDI

Öte yandan ilk etap çalışmalarının ardından tabyalarla ikinci bir ihale daha yapıldı.Yeni ihalede tabyalardaki düzenleme çalışmalarının yanı sıra tabyaların içinin tefriş ve tanzimi ile Hava Müzesi de yer alıyor. Ayrıca 2. etap çalışmalarda bonetlerin denize bakan kısımlarındaki yıkık duvarlar da onarılacak. İkinci ihale 22 milyon TL olarak belirlendi. İşin tamamlanma süresi ise 450 gün olarak belirlendi. Ancak firma yetkilileri çalışmaları 450 günden önce yani  1 yılda tamamlamayı planlıyor. Böylece tabyaların hizmete girmesi 2016 yılının Eylül ayını bulacak. Çalışmalar tamamlandıktan sonra yıllardır atıl durumda bulunan Hamidiye Tabyaları turizme kazandırılmış ve Çanakkale güzel bir mekana kavuşmuş olacak.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

2.805 kez okundu