YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Hollanda’da Çanakkale Sevdalısı Bir Türk

13 Mayıs 2012 tarihinde eklendi

Yıllardır Çanakkale Savaşları ile materyalleri toplayıp Hollanda’da sergileyen İşadamı Bülent Türker, bu ülkede ilimizin gönüllü tanıtım elçiliği görevini de yürütüyor. Bülent Türker, Çanakkale sevdalısı olmasının yanı sıra hayırseverlik çalışmaları ile de dikkat çekiyor. Şimdiye kadar da 33 diyaliz makinesi, 5 binden fazla tekerlekli sandalye, 6 ambulansı ihtiyaç sahipleriyle buluşturan Bülent Türker,  Türkiye’de  kendi adını taşıyan bir Anaokulu ve ile Anadolu Lisesi de yaptırdı. Hollanda da bir bankada müdür olarak görev yapmasının ardından emekli olan Bülent Türker buradan kendisine ödenen parayla da anne ve babası adına Rıza-Zehra Türker Özel Eğitim Okulu’nu açtı. Hayırseverliğinin dışında Çanakkale Savaşları’na ve Çanakkale’ye de büyük ilgi duyan Bülent Türker ile tanışmam 2000’li yılların başında oldu. İnternette bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden tanıştığım Bülent Türker ile dostluk bağlarımızın gelişmesinin ardından kendisini 2005 yılında Çanakkale’ye davet ettim. Çanakkale’ye gelip Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret eden Bülent Türker, bölgeyi gezerken gözyaşlarına hakim olamamıştı. İşte o günden buyana sayın Türker Çanakkale sevdalısı oldu. Yıllardır Çanakkale Savaşları ile ilgili araştırmalar yaptı ve kitaplar yazdı. Yüzlerce materyal topladı. Topladığı bu eserler ile Hollanda’da adeta “Çanakkale Savaşları Müzesi” açacak hale geldi. Belirli günlerde bunları Hollanda’da sergileyip Çanakkale ruhunu oradaki vatandaşlarımıza aşıladı. Son olarak da önceki gün önemli bir işe imza attı Bülent Türker. İngiltere'de bir web sitesinde açık artırmayla satışa sunulan Çanakkale Savaşı’nda şehit olan bir Türk komutana ait beylik saatini satın aldı. İşadamı Türker, şimdi bu saatin Türkiye’deki gerçek sahibinin yakınlarını arıyor. Eğer o saatin gerçek sahibinin yakınlarını bulabilirse onlar ile  tanışacak.  Acaba Çanakkale’de Çanakkale sevdalısı Bülent Türker’i kaç kişi tanıyor? Bu çalışmalarından dolayı ona bir teşekkür eden, ya da plaket veren var mı? Zaman zaman buna da kırılıyor sayın Türker. Çanakkale’nin tanıtımına yaptığı katkıların bilinmemesinden ve kendisine gerekli ilginin gösterilmemesinden yakınıyor. Bakın o yıllarını verdiği Çanakkale sevdasını nasıl anlatıyor….

Ayhan ÖNCÜ - Sizi tanıyabilir miyiz?
Bülent TÜRKER – Ben Bülent Türker. Hollanda’nın Rotterdam şehrinde yaşıyorum. Eski bir milli maratoncuyum. Aslen Kırklareli Vize’liyim. Hollanda’da yalnız yaşıyorum. Bir oğlum var. Amerika’da Bisness Managment’de okuyor ve bu yıl Kasımda mezun olacak. Ben yıllar önce Türkiye’den buraya otostopla geldim. Sonra gönüllü olarak girdiğim bankaya müdür oldum.

Ayhan ÖNCÜ - Hollanda’ya ne zaman ve ne amaçla gittiniz?
Bülent TÜRKER – 1979 yılında Hollanda’ya gittim. O zaman maraton koşuyordum ve yarışmalara geldim. Burada birincilikler aldım. Hayatımın ilk 20 yılı çok yoksullukla zor şartlarda geçti. Sonraki 20 yılı ise bolluk ve refah içinde yaşadım. Şu anda Allaha şükür durumum çok iyi. Hollanda’da 27 yıllık bankacılık ve müdürlük suresince on binlerce insana yardımda bulundum. Bu benim için güzel bir duygu.

Ayhan ÖNCÜ – Hollanda’da size sanırım Şövalye ünvanı da verildi. Bu nasıl oldu? Neden bu unvan size verildi?
Bülent TÜRKER - Hollanda da bir üniversite öğrencisi benim başarılı yaşamımı Erasmus Üniversitesi’nde tez olarak benden habersiz yapmış. Yaşamımı ilginç görmüş. Önce belediye, sonra da meclise iletilmiş. Kraliyetin araştırmaları ve uzun suren işlemlerden sonra benden habersiz 2001 yılında Hollanda’da Rotterdam’da bana en üst düzeyde bu ünvanı verdiler. Hollanda’da kraliyet şövalye unvanı alan tek Türk oldum. Bu beni mutlu etti. Gurur duydum.

Ayhan ÖNCÜ - Çanakkale ile ilgili merakınız nereden kaynaklanıyor?
Bülent TÜRKER – Çanakkale ile ilgi merakım 10 yıl öncesine dayanıyor. Bir gün bir Hollandalı’nın antik şeylerle meşgul olduğumu gördüm. Bana “gel sana neler göstereceğim?” dedi. Bana ”Gelibolu’yu bilir misin?” dedi. Ben de “bilirim ama gitmedim. Ben de Trakyalıyım. Bana 3 saat uzaklıkta ama bu yaşıma geldim hala bilmiyorum” dedim. Beni evine götürdü. Yüzlerce Çanakkale malzemesi tabanca, kılıç, elbise ne ararsanız oradaydı. Bunu görünce şoke oldum. Bunlarla bir değil, 3 müze kurulurdu. Bende “bunları nasıl buldun?” deyince “Ben 70 ile 80’li yıllarda Türkiye’ye gittim. Her şeyi hiç para vermeden bir tek sigaraya veya bir çikolata vererek Türkler ’den aldım” dedi. Bu sözleri dulunca şoke oldum. Dizlerimin üzerine düştüm ve ağladım. Hemen müdür olarak çalıştığım bankadan acil izin alıp Çanakkale’ye gittim. Günlerce annemle Çanakkale’de kaldım. Çok duygulandım ve “bundan sonra yaşamımda Çanakkale olacak” dedim ve bunun için çalıştım. Yıllar önce de sizinle sosyal paylaşım sitesi üzerinden tanıştık. Siz de bana büyük destek verdiniz. Sonra da bende bir Çanakkale merakı başladı ve hala çılgınca devam ediyor.

Ayhan ÖNCÜ - Çanakkale Savaşları ile ilgili materyalleri ne zaman toplamaya başladınız ve şuan ne kadar materyal oldu?
Bülent TÜRKER – Çanakkale ile ilgili merakım o yıllarda Çanakkale’den dönünce başladı. Sonra her yıl Çanakkale’ye birkaç kez gider oldum. Hollanda, Avusturalya, İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda birçok yerle temas kurup sitelerden malzeme toplamaya başladım. Türkiye’de de evinde madalyası kılıcı, evrağı olan beni arıyordu. Anlaşıp satın alıyordum. Şuan Türkiye’de 700, burada da 300’den fazla malzemem var. Bunları toplamam 10 yılı aldı ve çok uğraştım. Tüm yaşamım herşeyim benim Çanakkale oldu. Birçok kılıcım var. Üzerlerinde Osmanlıca “Allah Bizimledir” yazıyor. Bunun dışında Ermeni ustaların yaptıkları, Fransız komutanlarının piposundan, tabancalarına, kamalardan süngülere, belgelere ve fotoğraflara kadar çoğu materyali yurt dışından satın aldım. Yine Çanakkale’de kullanılan bir bayrak şuan benim elinde Hollanda’da bulunuyor. Belgeler, resimler ve gazeteler çok. Ayrıca Atatürk’ün öldüğü günlerin tüm gazetelerde evimde mevcut.

Ayhan ÖNCÜ - Çanakkale ruhunu Hollanda’da yaşatmaya çalışıyorsunuz. Adeta Çanakkale’nin Hollanda’da gönüllü tanıtım elçiliği görevini yürütüyorsunuz. Bu nasıl bir duygu ve orada neler yapıyorsunuz? 
Bülent TÜRKER – Benim gecem gündüzüm Çanakkale. Hollanda da 300 metrekarelik evimin iki katının her tarafı Çanakkale kitabı, kılıç ve resim malzeme dolu. Evimi bile burada müze yapmayı düşünüyorum. Binlerce resim ve dökümler dünyanın her yerinden çıkan gazete ve dergileri topluyorum. Ben tam bir Çanakkale sevdalısıyım.

Ayhan ÖNCÜ – Son satın aldığınız Türk subayının saati ile ilgili yaşadıklarınızı bize anlatabilir misiniz? Sanırım şimdi bu Türk subayının saatinin gerçek sahiplerini arıyorsunuz. Bu konuda bilgi verir misiniz?
Bülent TÜRKER- En değerli parçalarımdan biri bu saat. Bunu internette okuyunca şoke oldum. 9 gün açık arttırmayı hemen hemen hiç uyumadan takip ettim. Arttırmayı ben kazandım ve Türk parası ile 8 bin TL vererek bu saati aldım. Bu olayın ardından 3 gün uyumadım, ağladım. Çünkü saatte Türk komutanın atından resmi var. Diğer her yanı gümüş. Resmin etrafından Osmanlıca 1330 yazıyor. Yani 1914 yılı ve Türk komutanın ismi de yer alıyor. İsim biraz ezik. Buradaki arkadaşlar okuyamadılar. Tek kelime ile muhteşem bir saat. Şimdi bu ismi okutup kayıtlardan torunlarına ulaşıp Türkiye’de onlarla tanışmak ve onlarla bu duyguyu yaşatmak istiyorum.

Ayhan ÖNCÜ - Hollanda’da Çanakkale Savaşları ile ilgili eserlerin yer aldığı bir müze açmayı düşünüyor musunuz?
Bülent TÜRKER – Hollanda’da gezici müzem var. Fuar ve festivallerde gönüllü üniversite öğrencileri ile ziyarete açıyoruz. 200 -300 metrekarelik alanlarda bu sergiye çok büyük ilgi gösteriyorlar. Son 4 yıldır Almanya, Hollanda ve Fransa’daki sergiler inanılmaz ilgi gördü. 4 günde 100 binin üzerinde izleyici ve meraklı gelip Çanakkale gezici müzemi gezince inanılmaz mutlu oldum.

Ayhan ÖNCÜ - Şuana kadar bu eserlere tahmini ne kadar para harcamışsınızdır?
Bülent TÜRKER – Bu güne kadar harcadığım paranın haddi hesabı yok. Banka müdürlüğü zamanımda büyük harcamaları bunlara yaptım. Kargo paraları ile belki 10 kere dünya turu yapardım. En az 3 ev parası vermişimdir. Ama mutluyum.

Ayhan ÖNCÜ – Çanakkale ile ilgili Hollanda’da yaptığınız çalışmalar takdir ediliyor. Birçok yerden de bu ve bunun dışında ödüller aldınız. Çanakkale’nin adeta gönüllü tanıtım elçiliği görevini yürütüyorsunuz. Bu konuda gerek valilik gerekse belediyeden sizinle temasa geçen oldu mu? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bülent TÜRKER – Beni tüm Hollanda’daki Türkler Çanakkale sevdalısı olarak biliyor. Son 5 yılda çıkardığım 2 Türkçe ve bir İngilizce kitap çok büyük ilgi gördü. “Çanakkale Kahramanları” benim ilk kitabım ve Hollanda’da 50 baskı yaparak her eve girdi. Ben buradan en az 10 bin kişinin Çanakkale’ye benim sayemde gittiğine inanıyorum. Her giden bana dua ediyor ve “Senin sayende bu muhteşem olayı gördük ve yaşadık” deyip yolda durdurup benimle resim çektiriyorlar. İmza günlerim oluyor. Diğer “Çanakkale Geçilmez” kitabımı da İzmir’de ustam Ahmet Gürel ile birlikte hazırladık ve 10 baskı yaptı. On binlerce poster yaptırıp Hollanda’da ve Türkiye’de dağıttık. Canakkale’yi 10 yıldır tanıtıyorum. Bu zamana kadar on binlerce insanın Çanakkale’ye gitmesine vesile oldum. Ama bugüne kadar ne vali, ne belediye başkanı, kimse “kimsin nesin?” demedi. Çok üzüldüm. Bu gün Çanakkale’de ödül alması gereken kişilerden Ahmet Uslu’dan sonra gelecek kişi kendim olduğuna inanıyorum

Ayhan ÖNCÜ - Hollanda’da ve bunun dışında Türkiye’de de bazı hayırseverliklerle ilgili çalışmalarınız var. Bundan da bahsedebilir misiniz?
Bülent TÜRKER – Beni Hollanda daha önce Türkiye ile ilgili olarak 25 yıldır yaptığım özürlülerle ilgili çalışmalardan tanıyor. Bu güne kadar arkadaşlarımla birlikte 6500’den fazla özürlü arabasını Türkiye’de ve değişik dünya ülkelerindeki ihtiyacı olanlara ücretsiz dağıttık. Bunun dışında Türkiye’de Bülent Türker Ana Okulu, 2005’teki Anadolu Lisesi ve 2008’deki anne babam adına Rıza Zehra Türker özürlüler okullarını yaptırıp devletimize armağan ettim Ayrıca Türkiye’mize 33 diyaliz makinası, 6 ambulans ve birçok tıbbı malzeme bağışladım.

Ayhan ÖNCÜ - Bundan sonraki hedefiniz ne olacak?
Bülent TÜRKER – En büyük amacım Çanakkale’yi Avrupa’daki 5 milyon gurbetçiye tanıtmak ve bir sponsor arıyorum. Türkiye’deki malzemelerimi bir özel TIR yapıp kasaba kasaba, köy köy, şehir şehir gezip gençlerin ayağına getirmek ve onlara Türkiye’yi sevdirmek Çanakkale ruhunu aşılamak istiyorum. Bu konuda duyarlı iş adamlarından destek bekliyorum. Bu konuda ustalarım Yetkin İşcen ve Ahmet Gürel abilerimden büyük destek alıyorum. Hepsinden Allah Razı olsun.

Ayhan ÖNCÜ – Sorularımıza cevap verdiğiniz için size teşekkür ediyorum.
Bülent TÜRKER –Bana bu imkanı verdiğiniz için asıl ben size teşekkür ederim. 

Etiketler : hollanda , bülent türker
2.237 kez okundu