YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Duayen İşadamı İbrahim Bodur Vefat Etti

Kale Grubu’nun kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. Hacı İbrahim Bodur 88 yaşında vefat etti. Merhumun naaşı 24 Mayıs 2016 Salı günü İstanbul'da Fatih Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Çanakkale'nin Çan ilçesine götürülecek, 25 Mayıs 2016 Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü Aile Kabristanına defnedilecek.

23 Mayıs 2016 tarihinde eklendi

Türkiye’de özel sektör eliyle sanayinin Anadolu’ya yayılmasının öncülerinden biri olan Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur 88 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık problemleriyle mücadele eden İbrahim Bodur, 1957 yılında üretime geçen  Çanakkale Seramik’le başladığı sanayi hayatında; Çanakkale’den Erzurum’a, Mardin’den İzmir’e, İstanbul’dan İtalya’ya uzanan onlarca fabrikanın, 17 şirketin, onbinlerce öğrenci okutan ve binlerce işsize meslek edindiren bir vakfın, TÜSİAD’dan İSO’ya kadar bugün ülkenin en önemli STK’ları arasında yer alan çok sayıda kurumun kuruculuğu ve başkanlığı gibi birkaç ömre sığabilecek başarılara imza attı. Çekoslovakya ve İtalya’dan devlet nişanı sahibi olan İbrahim Bodur, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görülmüştü. Kale Grubu’ndaki Başkanlık görevini 2007 yılında kızı Zeynep Bodur Okyay’a bırakan İbrahim Bodur, ömrünün son döneminde grubun onursal başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Çok özleyeceği babasını, bilge bir akıl hocasını kaybettiğini söyleyen Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Türkiye bugün küresel anlamda büyük iddiaların sahibiyse bunda, sevgili babam İbrahim Bodur gibi adanmış hayatlar yaşayan girişimcilerin katkısı büyüktür. O, ülkesine, bayrağına ve insanına aşık bir büyük kalpti. Hayatlarına dokunduğu milyonlarca insana hep iyilik ve güzellik vermeye çalıştı. Onun mirasını gelecek kuşaklara, aynı değerleri ve ruhu koruyarak aktarmak bizim boynumuzun borcu. Babam her gün ülkesi için dua ederdi. Lütfen siz de onun için dualarınızı esirgemeyin” dedi.

DR. HACI İBRAHİM BODUR KİMDİR?

Dr. Hacı İbrahim Bodur 1928 yılında Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz köyünde doğdu. İlkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Robert Kolej'e girdi. Robert Kolej'de ekonomi ve edebiyat bölümlerini aynı sürede bitirerek üstün başarıyla mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi bölümünü tamamlayıp 1951'de Türkiye’ye döndü.

Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1956 yılına kadar bizzat bu fabrikayı yönetti.

Türkiye'nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiğine inanan Bodur, 1955 yılında 47 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Limited Şirketi'ni kurdu ve aynı yıl seramik sanayi için gerekli etüt ve araştırmalara başladı. 1956 yılında gerekli makine ve teçhizatı Çekoslovakya'ya sipariş etti ve 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik fabrikalarının temelini attı.

İlk kurulan limitet şirketi, o gün 750 ortaklı bugün 1200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştüren Bodur, böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.

İbrahim Bodur, 1952 yılı başından günümüze dek geçen sürede, 30 kuruluştan oluşan, tekstil, inşaat malzemeleri, inşaat kimyasalları, makine teçhizat, savunma sanayi, robotik ve otomasyon sistemleri, enerji ve enerji dağıtım ve ölçüm sistemleri, teknik seramik, seramik hammaddeleri, nakliye, iç ve dış ticaret şirketleri ve bilişim gibi bir çok konuda ve sektörlerde faaliyet gösteren Kale Gurubu'nu oluşturdu. Ayrıca gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında önemli şirketlere kurucu ortak olarak katıldı. Siemens, Roca ve General Elektrik gibi birçok önemli kuruluşlarla yabancı ortaklıklar tesis etti. Yıllarca bu fabrikanın yönetimini yapan Çanakkale Seramik Fabrikaları Kurucusu ve Murahhas Azası İbrahim Bodur 2007 yılında Kale grubunun 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen “Seramik Bayramı” etkinliklerinde yönetimi kızı Zeynep Bodur Okyay’a devretti.

İbrahim Bodur ayrıca sanayi odası kuruluşlarının yönetimlerinde de yer aldı.1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kuruluş faaliyetlerine katıldı.

1952 yılından 1962 yılına kadar İstanbul Sanayi Odası, taş ve toprağa dayalı tuğla, refrakter, çimento, seramik ve cam meslek komiteleri üyeliğinde bulundu. 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası meclis üyeliğine seçilen sanayici Bodur, meclis üyeliği görevinde 2000 yılına kadar kesintisiz bir rekor süre olarak 38 yıl bu görevde kaldı.

1968 yılında İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen Türkiye Odalar Birliği genel kurul üyeliğine seçilen Bodur, 1969 yılında Türkiye Odalar Birliği Yönetim Kurulu'na seçildi ve 1969'dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile Odalar Birliği Başkanlık Divanında Başkan ve Başkan Vekilliği görevini ifa etti. Bu süre zarfında, Odalar Birliği bünyesinde sektör konseylerini kuran Bodur, 1975'den 1979 yılına kadar iki dönem Türkiye Sanayi Odaları Konsey Başkanlığını, müteakiben 1980 ve 1982 yılları arasında, iki dönem Türkiye Odalar Birliği Genel Kurul Başkanlığı görevlerini yaptı.

1962 yılında, kuruluşunda bulunduğu İstanbul Sanayi Odası meclis üyeliğine seçilen İbrahim Bodur, 1975 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi.

1975 yılından 1995 yılına kadar, aralıksız 20 yıl, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı görevini yaptı.

Bu görevleri süresinde, Türk sanayine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler veren İbrahim Bodur, Türkiye Odalar Birliği'ni temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi'ni, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'ni (DEİK), bu konseyde faaliyetlerini sürdüren Bodur, Türk-İtalyan İş Konseyi'ni kurarak uzun süre başkanlığını yaptı. Ayrıca, Sanayi Odası'nı temsilen, Türkiye İktisadı Kalkınma Vakfını(İKV) ve İstanbul Sanayi Odası Vakfı'nı(İSOV) kurarak bu kuruluşlarda görev yaptı. Ayrıca, Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) ilk altı kurucusundan biri olan Bodur uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve Genel Kurul Başkanlığı'nda bulundu. Ayrıca Yüksek İstişare Kurulu üyeliği görevini sürdürdü.

Kızı Zeynep Bodur Okyay'ın İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyeliğine ve Oda Yönetim Kurulu Üyeliğine, İKV Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanlığı'na seçilmesine müteakip; 2000 yılı başında İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırılan ve 1952 yılından bu yana kurucu üye olarak fiilen sanayi hizmetlerini sürdürdü.

Teşebbüs ve sermayenin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş gücüne yakın bölgelerde kurulmasına 1950'li yıllardan itibaren öncülük eden İbrahim Bodur, 1990 yıllardan İtibaren köylerin de sanayileşmesine öncülük etti.

1962 yılında sanayi ürünleri ihracatına başlayan,Türk Sanayi'nin ve ürünlerinin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tanıtılması ve gelişmesi için uluslar arası sınai ve ticari işbirliğinin sağlanmasına büyük önem veren ve Çanakkale'yi ekonomik gücüyle dünyaya tanıtıp bu yolda önemli gayretler sarf ederek başarılar kazanan Bodur;

- 1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı,

- 1987 yılında Cavaliari di Lavora' İtalyan Devlet Nişanı,

- 1997 yılında T.C. Devleti Üstün Hizmet' Nişanı ile onurlandırıldı.

Elli yılı aşan sınai ve iktisadi meslek hayatı boyunca, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek bir çok vakıfların kurulmasına hizmet eden İbrahim Bodur sağlık ve eğitim alanlarında da önemli yardımlar ve yatırımlar yaptı. Ülkemize, inançlı ve mütevazı kişiliği, milli ve manevi değerlere bağlılığı ile her alanda önemli hizmetleri ve katkıları olan İbrahim Bodur'a;

- 1994 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi,

- 1997 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ),

- 1999 yılında İstanbul Boğaziçi Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.

Dr. Hacı İbrahim Bodur evli olup, Zeynep adında bir kızı vardır. İngilizce ve yeterli İtalyanca bilmektedir.

(HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

HABER VİDEO (DR. HACI İBRAHİM BODUR'UN HAYAT HİKAYESİ)
2.906 kez okundu