YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

İşte Çanakkale’de Bulunan 1650 Yıllık Pişirme Izgarası!

Çanakkale’nin Ayacık ilçesinde yer alan Assos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda yaklaşık 1650 yıl öncesine ait yemek pişirme ızgarası, et pişirme kabı, tava ve tencere bulundu.

13 Ağustos 2021 tarihinde eklendi

Assos Antik Kenti’ndeki kazıların başkanlığını yapan Prof. Dr. Nurettin Arslan, 2021 yılı kazı çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini belirterek, “7 bin yıllık geçmişe sahip Assos Antik Kenti’ndeki kazılarda agora yanındaki konutlarda pişmiş topraktan yapılmış Geç Roma Dönemine ait 1650 yıllık yemek pişirme ızgarası, et pişirme kabı, tava ve tencere bulduk. Bu örnekler o dönemdeki insanların gündelik yaşam tarzı, mutfakta ne tür yemek pişirdikleri ve hangi araç gereçleri kullandığını göstermesi açısından önemli bir buluntu grubu. Agora’da yaptığımız kazılar sırasında bir eve ait bir çöplük alanına rastladık. O dönemde kullanılan ve kırılan her türlü kapkacaklar da bu alana atılıyor. Çöplükte elde edilen seramik parçaları laboratuarda istatistikleri yapılıp, bunların parçaları bulunup, restore ediliyor. Restorasyon sonrasında bir evin mutfağında kullanılan pişirme kapları, yemek kültürüne ait kapkacaklar bulduk. Bunlardan en ilginç olanlardan bir tanesi ızgara olarak kullanılan, pişmiş topraktan yapılan bir objeydi. Onun dışında yine pişmiş topraktan yapılmış tavalar, tencereler, karıştırma, ezme kapları gibi çok sayıda kaplar bulundu. O dönemki yaşantısında insanlar yemekleri haşlama ya da ızgara olarak yediği için bu örnekler de bize o dönem insanların gündelik yaşam tarzı ve mutfaktaki ne tür yemek pişirdiklerini ve hangi araç gereçleri kullandığını göstermesi açısından önemli bir buluntu grubu” dedi.

300 BİN YILIK KESİCİ ALETLER DE BULUNDU

Öte yandan Assos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında Alt ve Orta Paleolitik dönemlere ait yaklaşık 300 bin yıllık olduğunu tahmin ettikleri kesici, sıyırıcı ve vurma gibi farklı taş aletler bulduklarını da belirten Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Kazı alanımızın güneyinde Biber Deresi adı verilen mevkide yaptığımız araştırmada çeşitli taş aletler bulduk. Orada bir su kaynağı ve su kaynağının hemen kenarında verimli küçük bir vadi var. Bu vadide bu yıl yaptığımız kısa bir araştırmada çok erken çağlarda bu bölgedeki yaşama ait bazı izler elde edildi. Tahminen ilk, ön araştırmalara göre taş aletler Paleolitik döneme ait 300 bin yıllık gibi bir tarihe denk geliyor. Bu da erken çağlarda da bu bölgedeki yaşamın varlığına ilişkin önemli bir buluntular olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

16.860 kez okundu