YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kabotaj Bayramı Törenle Kutlandı

01 Temmuz 2013 tarihinde eklendi

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 87. yıldönümü, bütün Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de törenlerle kutlanırken, deniz şehitleri için de Çanakkale Boğazı’nın mavi sularına çelenk bırakıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, Çanakkale Liman Başkanlığı adına Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Çanakkale Liman Başkanı Barış Birdane, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın bu yıl aynı zamanda Gelibolulu olan büyük denizci Piri Reis'in dünya haritasını çizmesinin 500. yıl dönümüne rastladığını belirterek, “ 500 yıl önce Gelibolu'da, bilinen dünyayı ayrıntılı ve anlaşılır şekilde haritaya geçiren Piri Reis bugün bile tüm akademisyenlerin ve bilim çevrelerinin saygı duyduğu bilimsel çalışmanın değerli örneğini sergiliyor. Piri Reis'in ne yazık ki bu bilimsel yaklaşımı ve dünyayı stratejik olarak yeniden çözümleme başarısı, yaşadığı dönemde karşılık bulamadığı gibi aydınlık fikirleri ve haritası da kendisi gibi unutulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama ve çöküş döneminde adeta yabancıların tekeline terk edilen denizler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve halkın büyük çabalarıyla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası 1 Temmuz 1926 tarihinde tekrar Türk milletine iade edildi” dedi.
Deniz Ortasında Tören Düzenlendi
Cumhuriyet meydanındaki törenin ardından protokol mensupları Kilitbahir feribotu ile denize açıldı. Çanakkale Boğazı’nda deniz şehitleri için mavi sulara çelenklerin bırakılmasının ardından tören sona erdi. Tören kapsamında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörler de denizde su sıkarak gösteri yaptı.
İzmir’den Gelen Grubun Anıta Çlen Koymasına İzin Verilmedi
Öte yandan tören sırasında İzmir’den tekneler ile Çanakkale’ye gelen Piri Reis Derneği’nden 18 kişilik bir gurubun Atatürk Anıtına çelenk koymak istemelerine  protokol gereği izin verilmedi. Bu durumu protesto ettiklerini belirten Dernek Temsilcisi Coşkun Bozkurt, anıt önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Törene Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Cemal Yıldızer, Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Boğaz Garnizon Komutanlığı temsilcisi ile daire müdürleri ve diğer yetkililer katıldı. (HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

1.648 kez okundu