YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kale Grubunda 65 Yıllık Gurur

Türk sanayinin duayenlerinden merhum Dr. Hacı İbrahim Bodur’un, 27 Temmuz 1957 tarihinde temellerini attığı Kale Grubu’nun 65. kuruluş yıl dönümü ve geleneksel Seramik Bayramı Çanakkale’nin Çan içerisindeki fabrikada düzenlenen etkinliklerle coşku içinde kutlandı.

27 Temmuz 2022 tarihinde eklendi

Kaleseramik Fabrikalarında gerçekleştirilen Kale Grubu’nun 65. kuruluş yıl dönümü ve geleneksel Seramik Bayramı programı etkinliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kale Grubunun 65 yıllık yolculuğunu anlatan filmin izlenmesi ile başladı.

Kale Seramik Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Soysal tarafından gerçekleştirilen açılış konuşması ile devam eden etkinlikte Kale Grubunun İtalya’daki yurtdışı ortaklarından sistem Seramik Ceo’su Luca Patcanei, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank birer konuşma yaptılar

“SERAMİK BAYRAMIMIZ SON 64 YILIN GÖSTERDİĞİ ÜZERE İNANCIN VE SÜREKLİLİĞİN BAYRAMIDIR”

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay törende yaptığı konuşmada Kale Grubu olarak 65. kuruluş yıldönümünü kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Seramik Bayramımız ülkeye katma değer katan sanayimizin bayramıdır. Hür teşebbüsün bayramıdır. Girişimcinin, çalışanın, emeğin, paylaşmanın ve vefanın bayramıdır. Ama belki de en önemlisi son 64 yılın gösterdiği üzere inancın ve sürekliliğin bayramıdır. Rahmetli babam İbrahim Bodur yatırım için 1957 yılında buraya geldiğinde Çan ilçesi bir hayvan pazarı ve yarı köy görüntüsü arz ediyordu. Ne alt yapısı vardı, ne sanayi bilgisi, ne de enerjisi vardı. Dolayısı ile insan kaynağı da yoktu. Bu millet Çanakkale’de yedi düvele kafa tutarak imkansızı başarmıştır. Bu sebeple onun kitabında da imkansız yazmıyordu. Bu sanayi ve kalkınma hamlesini de başarmakta kararlıydı. Önce sosyal doku diyerek kimseyi toprağından koparmadan nasıl göçü önleyeceğini düşündü. Ve sanayi mayasını Anadolu’da tutturarak işgücünün ayağına gitti. Böylelikle sanayinin kentlerden kasabalara, oradan da köylere gitmesinin yolunu açarak kendine özgü bir yerel kalkınma modeline imza attı. Yarattığı istihdam gücü ile bölgenin lokomotif gücü haline geldi. 2021 yılında da içende bulunduğumuz fabrika ile bölgemizde en çok sigortalı, en çok kadın çalışan ve en çok engelli çalıştıran işyeri ünvanını alarak bu yıl hükümetimiz tarafından ödüle layık görüldük. Kendilerine teveccühleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

“65 YILDA BİR SANAYİ DEVİNE DÜNÜŞTÜK”

Konuşmasında 65 yıl önce Çan’da dikilen fidanın büyüdüğünü de belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay sözlerine şöyle devam etti: “Bugün 17 şirket, 6 bine yakın çalışan , 6 milyar liraya yaklaşan ciro, 2 bini aşkın tedarikçi, 250’yi aşan münhasır bayi, 15 bin satış noktası, 100’ü aşkın ülkeye hem teknoloji, hem de yapı ihracatı ürünleri olmak üzere satış yapan bir sanayi devine dönüştük. 65 yıl kısa bir süre değil. Bir insan için de, bir şirket için de olguluk çağı. Dünyada aile şirketlerinin ortalama ömrünün 25 yıl olduğunu düşünecek olursak dünü hatırlamak, bugünü yaşamak ve yarını kurgulamaya dair önemli bir yol aldığımızı söyleyebiliriz. Bize bu yolu açan hem sanayici, hem de değerleri ile yol gösteren Türk sanayisini model olan babam Rahmetli İbrahim Bodur’a hepimiz minnettarız. Allah ondan razı olsun. İbrahim bey nereye varmak istediğini ve şirketimizi gelecekte nerede görmek istediğini çok net ortaya koymuştu. Bize düşende onun çizdiği vizyonu günümüz şartlar uyumlandırmak ve dün, bugün, yarın, hergün yolumuzu aydınlatan değerlerimizi yaşatmak olacaktır. Bu vizyon sayesinde üretim, altyapı, ürün, pazarlama ve dağıtım konusunda başarılı olabilmek için doğru yatırımları çok şükür yapabildik. İstihdam ve sürdürülebilir gelişim temelli insan kaynakları politikamızdan ödün vermedik. Çalışanlarımızı her zaman destekleyen ve besleyen bir kültür oluşturmaya da azami dikkat ettik. Bu sebeple ne mutlu bize ki, İbrahim beyden buyana aynı yolu yürümekten büyük gurur duyuyoruz. Tam 5 nesil bu fabrikalarda çalışanlarımız var. Bu yolculukta bizlere emeği geçen herkese, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza, bayilerimize ve her alandaki paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

“BİZ ASLINDA DNA’SINDA SANAYİCİLİK OLAN GRUBUZ”

Konuşmasında grup olarak DNA’sında sanayicilik olan grup olduklarını da belirten Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Seneye 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimizin en büyük kazanımlarından biride Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün arzusuna uyarak bu topraklara kazanılan büyük zaferi ekonomik zaferlerle de taçlandırmak için 65 yıldır ilk gün gibi çalışıyoruz. Katma değer yaratmak en büyük önceliğimiz. Şirketlerimiz kuruluşlarından buyana daime sektördeki yeniliklerini ve teknolojik gelişmeleri izlemiş, gerekli yatırımları yapmış, üretim ve verimliğini sürekli olarak arttırmış, böylece konusunda dünyanın en önemli kuruluşları arasında yer almıştır. Kaleseramik’in dünyada 17., Avrupa’da 5. sırada oluşu ülkemiz için gurur kaynağıdır. Ayrıca bunun dışında gurup içindeki Kalekim, savurma ve havacılık firmalarımızın da kazandıkları başarılar bunun bir göstergesidir” şeklinde konuştu.

“KALESERAMİK YÜZDE 21 PAZAR PAYI İLE DE TÜRKİYE’DEKİ ÜRETİM ÜRETİCİLERİ ARASINDA LİDER KONUMDA”

Konuşmasında grubun şirketlerinin durumu hakkında da bilgi veren Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “2021 yılında yaşanan bazı maliyet artışlarına rağmen Kaleseramik olarak karo, vitrifiye, banyo mobilyaları konusunda pazarın üstünde bir büyüme gerçekleşirdik. Toplam faaliyetlerimizin yüzde 45’ini ihraç eden Kaleseramik yüzde 21 pazar payı ile de Türkiye’deki üretim üreticileri arasında lider konumdadır. Küresel pazarlara odaklanan şirketimiz için 5 yıllık dönemde granit ve sinterflex gibi yatırımlarda çeşitli kapasite artırımları olmak üzere 230 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Mevcut pazarlarda güçlenmeye, yeni pazarlarda da fırsatları değerlendirmeye hep birlikte ve değerli bayilerimizin de destekleri ile devam edeceğiz. Kalekim üretiminde de önemli gelişmelerimiz var. Türkiye’de Pazar lideri olan Kalekim firmamızın Mardin Fabrikasında geçen yıl 23 milyon TL’lik kurulan ek hat ile özellikle bölge ülkelerine yapılacak olan satışları arttırmayı planlıyoruz. Yine 2021 yılında hem yurt içinde, hem de yurt dışında daha büyük ve güçlü bir Kalekim, yani yapı ürünleri kimyasalı üretimini ortaya çıkarmak amacıyla şirketimizin yüzde 30’luk kısmını halka arz ettik. Çok şükür bu arza yerli ve yabancıdan çok büyük talep geldi. Halka arz ettiğimiz kaynağı yine şirketimizin yeni yatırımları için kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

GRANİT SLAB YATIRIM HATTININ TEMELİ ATILDI

Yapılan konuşmaların ve Kale Grubu’nda 25, 30, 35, 40 ve 45. yıllarını geçiren çalışanların onurlandırıldığı Kıdem Ödül töreninin ardından ise Granit Slab Fabrikası’nın Temel Atma Töreni gerçekleştirildi.

80x160/160x320 ebatlarda 6 milimetre, 10 milimetre ve 20 milimetrelik Mat/Parlak granit üretimi gerçekleştirilecek yeni üretim hattının temeli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve protokolün katıldığı bir törenle atıldı. Hattın, 32 milyon Euro yatırımla 2022 sonunda üretime başlaması planlanıyor. Granit slab hattı devreye girdiğinde, toplam kapasiteye katkısının 1,5 milyon metrekare, yıllık ciroya katkısının ise ortalama 500 milyon TL olması öngörülüyor. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, dünya standartlarında en son teknoloji makine ve fırınlarla donatılacak hatta, üretimin yüzde 70’inin ihraç edileceğini ve ilk etapta 70 kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.

İBRAHİM BODUR’U ANMAK İÇİN TOPRAK VE SANAT ÇINARI SERGİSİ AÇILDI

Temel atma töreninin ardından ise konuklar bir sergi açılışına katıldı. Toplumun gelişmesi için her zaman sanata ve sanatçıya değer veren İbrahim Bodur’u anmak üzere, merhum iş adamıyla 50 yılı aşkın dostluğu olan seramik sanatçısı Mustafa Tunçalp tarafından hayata geçirilen 65. Yıl Toprak ve Sanat Çınarı Sergisi açıldı.

Sergide, 1962 yılında Kaleseramik’te başladığı stajla Kale Grubu ile tanışan, 1970 yılından itibaren Kalebodur Sanat Atölyesi'nde birikimlerini gençlere aktaran Tunçalp’in elinden çıkan 75 eser ziyaretçilerle buluştu. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur, serginin açılışında yaptığı konuşmada, “Rahmetli İbrahim Bodur, sanatı el üstünde tutan bir sanatseverdi. Günümüz çağdaş seramiğinin çok önemli temsilcilerinden ve ülkemizde konusunda en çok eser veren sanatçılarından biri olan Mustafa Tunçalp de bize babamın kıymetli emanetlerinden biri. Kendisini rahmet, özlem ve saygıyla anarken; değerli sanatçı Mustafa Tunçalp’e de dünden bugüne tüm katkıları için teşekkür ediyoruz” dedi. Sanatçı Mustafa Tunçalp de “Dünya çapında üretim yapan Kaleseramik ve onun kurucusu İbrahim Bodur ile başlayan sanat serüvenimin bu en anlamlı son buluşması, Onun anısına saygı ve bu güzide kurumla aramda bitmeyen vefanın bir göstergesi” diye konuştu.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (KALE GRUBUNDA 65 YILLIK GURUR)
11.220 kez okundu