YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği (IUCN) Üyesi Oldu

Çanakkale Belediyesi’nin de üyeleri arasında bulunduğu Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği, merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) üyeliğine kabul edildi.

30 Kasım 2015 tarihinde eklendi

1948 yılında Fransa’da kurulan Dünya Doğayı Koruma Birliği () bugün itibariyle 160 ülkeden 200’ün üzerinde hükümet kuruluşu ve sivil toplum kuruluşunu üye olarak aynı çatı altında toplamış bulunuyor. Birliğe, ülkelerin yanı sıra akademik çevreler ile belli statü ve koşulları taşıyan sivil toplum örgütleri de üye olarak kabul edilebiliyor. Türkiye’den Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yanı sıra TEMA Vakfı, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Doğa Derneği de Birliğin üyeleri arasında bulunuyor.

2015 Nisan ayı olağan meclis toplantısında Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) üyeliğine başvurma kararı alan Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği’nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin referansları ile geçtiğimiz Haziran ayı içinde yaptığı üyelik başvurusu Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından 23 Ekim 2015 tarihinde kabul edildi.

Doğal hayatın bütünlüğünü korumak, kaynakların hakça ve sürdürülebilir kullanımı konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla faaliyet göstermekte olan Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN),  çevre ve doğanın korunması ve sürdürülebilir çevre yönetiminin sağlanmasına yönelik uluslararası çabaları organize etmekte, doğanın korunmasına yönelik politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. IUCN, üye ülkelere çevre politikalarının oluşturulmasında danışmanlık hizmetleri vermesinin yanı sıra, doğal dünya mirası önerilerini değerlendirme, yeşil ekonomi, eko-turizm, kırmızı listede bulunan ve nesli tehlike altında bulunan türlerin durumunun gözlem altında tutulması gibi konularda hizmet vermektedir. IUCN ayrıca, iklim değişikliğinin etkilerinin önlenmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması, doğal kaynaklı felaketlerin etkilerinin azaltılması ve biyoteknoloji konularında çalışmalar yapmaktadır. Çevre alanında en önemli uluslararası uzman kuruluş olan IUCN, çevre sözleşmelerinin yanı sıra, doğal kaynakların yönetimi ve strateji belgelerinin hazırlanması sırasında diğer uluslararası kuruluşlara (BM bünyesindeki örgütler vb.) teknik destek verebilmekte, söz konusu belgelerin hazırlanmasında anahtar rol oynayabilmektedir.

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliğinin bu kuruluşa üyeliği konusunda bir değerlendirmede bulunan Birlik Başkanı Cahit İnceoğlu ise, “Çevre açısından Dünya çapında Uluslararası bir işlevi bulunan Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) gibi bir kuruluşa, Birliğimizin üye kabul edilmesinden büyük bir memnuniyet ve onur duyuyoruz. Bu üyelik, Birliğimizin yürütmekte olduğu Kaz Dağlarının UNESCO Doğal Dünya Mirası Listesine alınması ve Madra Dağının Jeopark olarak ilan edilmesi gibi projelerimiz ile diğer çevre projelerimizin hayata geçirilmesine önemli katkılar sağlayacağını umuyoruz.  Birliğimizin Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) üyeliği Ülkemize, bölgemize, üye Belediyelerimize ve Birliğimize hayırlı olsun” dedi.

Birlik, doğal hayatın bütünlüğünü korumak, kaynakların hakça ve sürdürülebilir kullanımı konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla faaliyet gösteriyor.

1.930 kez okundu