YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kent Konseyi’nde “Sanatta Batılılaşma” Konuşuldu

Çanakkale Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi tarafından düzenlenen kültür sanat söyleşilerinin konuğu “Sanatta Batılılaşma” konusu ile Deniz Erbaş oldu. Deniz Erbaş söyleşisinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sanatta batılılaşma süreçleri hakkında bilgiler verdi.

27 Şubat 2016 tarihinde eklendi

Kültür ve Sanat Meclisi Eş Başkanı Deniz Erbaş: “Osmanlıdan başlayarak ikinci dünya savaşına kadar geçen süreyi batılılaşma dönemi olarak alabiliriz. Etkileri günümüze kadar devam etmiş durumda. Doğu ve batı, batının bir parçası mıyız? Değil miyiz? Eş zamanlı mıyız? Önünde mi? Arkasında mıyız? Bu süreç zihnimizi, sanatımızı, kültürümüzü meşgul etmeye devam etmiş ama bir kültür politikası, devlet ideolojisi olarak batılılaşma 2. Dünya savaşına kadar etkin olan bir dönem. Daha sonra sanatçılar, sanatçı kuruluşları ile etkileri devam ediyor. Osmanlının son padişahı olan Şehzade Abdülmecit ressam ve müzisyen haremde Beethoven tablosu da var. İlerleyen süreçte 3. Selim sonrasında 2. Mahmut dönemi ile sivilizasyon dönemini görüyoruz. Abdülmecit dönemi ile o dönemde yapılan eğitim ve düzenlemeler genel tablonun bir parçası. Batılı anlamda sanat bu süreçte teknik resim uygulamasının eğitime dahil edilmesiyle başlıyor. Şeker Ahmet Paşa gibi asker ressamlar batıya gönderilip eğitim görüyorlar.  Bu politikalara paralel olarak sanat alanında batılılaşma başlıyor.  Cumhuriyet dönemi ile Osmanlı dönemi genel farkı; Osmanlı döneminde bahsettiğimiz elitist ve belli zümre elinde yürüyen sanatın toplumun geneline yayılması. Bütünlüklü bir kültür politikası olarak uygulanıyor olması. Bu süreçte bildiğimiz gelişmelerin en önemlilerinden biri Gazi Eğitim Enstitüsü’nde resim öğretmenliği eğitiminin başlaması. Bu eğitimcilerin bütün Anadolu okul ve halk evlerinde sanat eğitimi vermesi. İnkılap sergilerinin yanı sıra yurt gezileri ile birçok ressam, sanatçı farklı Anadolu şehirlerine gönderiliyor. Hem sergiler açılıyor hem de bu ressamlardan Anadolu’nun görsel olarak belgelenmesi görsel hafıza oluşturulması talep ediliyor” dedi.

Söyleşi katılımcıların soruları ve katkıları ile sona erdi.

Çanakkale Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi kültür sanat söyleşileri mart ayı programı; 10 Mart Perşembe saat:17.30’da Kent Konseyi toplantı salonunda Dünya Şiir Günü Şiir Dinletisi, 24 Mart Perşembe saat:17.30’da Halk Bilimci Mümtaz Fırat’ın sunumuyla “Çanakkale de Geleneksel Balıkçılık ve Balıkçılık Kültürü” söyleşileri gerçekleştirilecek. Kültür ve Sanat Meclisi Geleneksel Çanakkale Seramikleri Çalışma Grubunun düzenlediği 22 Mart Salı saat: 17.30’da seramik müzesinde gerçekleştirilecek söyleşinin konuğu “Çanakkale Seramiklerinde Çeşitlilik” konusu ile Göksel Sevim olacak.

1.546 kez okundu