YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kilisetepe Höyüğünde 4 Bin Yıllık Savunma Duvarı Bulundu

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin ortasında bulunan Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde 2018 yılı kazı çalışmalarında 4 bin yıllık savunma duvarı bulundu.

05 Eylül 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında yaklaşık 20 kişilik bir ekip ile Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde başlanan bu yılki çalışmalarda ağırlıklı olarak Tunç Çağı savunma sistemleri ve Erken Demir Çağı mimarisi üzerinde duruldu.

Çanakkale Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Belediye Başkan Yardımcısı Recep Tutucu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında yaklaşık 20 kişilik bir ekip ile Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı 13 Temmuz 2018 tarihinde başlanan kazı çalışmalarında önemli buluntulara rastladıklarını belirterek; “Kilisetepe Höyüğündeki kazı çalışmalarına 2010 yılında başladık. Bu yılın önemli sonuçları savunma sistemiyle ilgili olanlar. Savunma sisteminde Troya ile çağdaş olan bir yerleşimin savunma duvarını bulduk. Bu savunma duvarının ilginç özelliği dışa bakan kısmının testere dişi şeklinde olması. Onun dışında höyükte merkeze doğru çalışmalar yaptık. Buradaki atık toprağı attık. Arkaik geometrik döneme ait kalıntılar, yapılar ortaya çıkarttık. Onun dışında Bizans dönemine ait saklama küpleri ve yakın döneme ait mezarlar bulundu. Çalışmalarda Tunç Çağı'na ait eserler ile Homeros’un anlattığı döneme ait 3 bin 500 yıllık savunma duvarı ile Homeros dönemi öncesine ait 4 bin yıllık savunma duvarı kalıntıları bulduk. Bulunan savunma duvarı kalıntılar, şehrin o dönemde savunma sistemi ihtiyacına sahip olan önemli bir yerleşim yeri olduğunu ortaya çıkardı” dedi.

Maydos Kilisetepe Höyüğündeki 2018 kazı çalışmalarının Eylül ayı sonlarında tamamlanması planlanıyor.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.730 kez okundu