YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kilitbahir Kalesi’nin Bitmeyen Restorasyonu TBMM’ye Taşındı

Çanakkale Boğazı’nda, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1462’de 120 gün gibi kısa bir sürede yaptırılan Kilitbahir Kalesi’nde, 2011’de başlatılan restorasyon çalışmalarının halen tamamlamaması tepkiye sebep oluyor.

22 Şubat 2016 tarihinde eklendi

CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek’te Kilitbahir Kalesi’nde yıllardır tamamlanamayan restorasyon çalışmalarının nedenini öğrenmek için bir soru önergesi hazırlayarak bunun Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi. Milletvekili Muharrem Erkek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) yazdığı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tarihimizde ve Çanakkale turizminde özel bir yere sahip olan Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında İstanbul’un savunulması amacıyla Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri olan Kilitbahir bölgesinde yaptırılmıştır. Kilitbahir Kalesi, 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiştir. Kale, 2011 yılında restorasyon amacıyla ziyarete kapatılmış; ama, yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen restorasyon çalışmaları bitirilememiştir. Kalenin yapımının, restorasyon çalışmalarından çok daha kısa sürmüş olması, ironik bir durum meydana getirmiştir. Bu bağlamda:

1- Kalenin restorasyon çalışmalarının bu denli uzamasının nedenleri nelerdir?

2- Kalenin restorasyon çalışmalarını üstlenen firma ile yapılan sözleşmede, yenileme çalışmalarının başlama ve bitiş tarihi ne zaman olarak tespit edilmiştir?

3- Restorasyon çalışmaları için öngörülen bütçe ne kadardır? Şu zamana kadar harcanan rakam ne kadar olmuştur? Ek olarak başka bir ödeme yapılacak mıdır?

4- Restorasyon çalışmalarının uzaması konusunda herhangi bir inceleme yaptırılmış mıdır? Bu konuda yüklenici firma ve/veya yetkili personelden herhangi biri hakkında soruşturma açılmış mıdır ve/veya herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? 

5- Kilitbahir Kalesi’nin restorasyonunda, tarihi niteliklere uygun çalışmalar yapılıp yapılmadığı denetlenmekte midir? Bu denetim kimler tarafından ne sıklıkta yapılmaktadır?

6- Son günlerde sıklıkla gördüğümüz ve kamuoyunda “restorasyon faciaları” olarak bilinen, aslıyla hiç ilgili olmayan yenileme çalışmalarıyla karşı karşıya kalmamak için herhangi bir özel önlem alınmış mıdır? “

3.463 kez okundu