YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kızılay Ağadere Müzesi Törenle Ziyarete Açıldı

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü yakınlarında yapılan Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği’nin bulunduğu yerde yer alan “Kızılay Ağadere Müzesi” törenle ziyarete açıldı.

11 Haziran 2020 tarihinde eklendi

Türk Kızılayı’nın 152. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Çanakkale Kara Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’ndaki Ağadere Şehitliği’nde düzenlenen “Kızılay Ağadere Müzesi”nin açılışında bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Ağadere mevkisinde açılan müzenin önemine değinerek, “Çanakkale milletçe vatana tutunduğumuz topraktır. Köklerimiz, yerlere ve göklere burada tutundu. Ağadere’de akan kanlar, kurtarılan, kaybedilen canlar, yeniden yeşeren devletimizin can suyu oldu. Hilal-i Ahmer Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi burada yapıldı. Herkes çok zor şartlarda çalışıyordu. Yorgunluktan bayılan doktorlar, hemşireler sadece askerlerimizi değil, bir milleti tedavi ediyordu. Ağadere Müzesinin temelinde kan, havasında ruh, gövdesinde ise canlar var. Ağadere Müzesi, Çanakkale içerisinde bir merhamet adasıdır. Bugün insanlığın iyiliği için Türkiye diyebiliyorsak, işte burada yatan ruhtan, kandan, vatana can olan canlardan ilham alıyoruz” dedi.

MÜZE İLİ BİRLİKTE “İKİ HİLAL, TEK İSTİKBAL” SERGİSİ DE AÇILDI

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da törende yaptığı konuşmada Ağadere’nin Çanakkale deniz ve kara savaşlarının en acı anlarına şahitlik yapıldığı bir noktada yer aldığını belirterek, “Bizden daha olan kalabalık şehitlerimiz de aramızda. Burası Hilal-i Ahmer'’n 1. Dünya Savaşı’nda Çanakkale cephesinde çalıştığı nokta. Buraya gelen her asker Hilal-i Ahmer merkezinde karantina merkezine uğrar, aşıları yapılır, hasta olmadıkları anlaşıldıktan sonra birliklerine sevk edilirdi. Bulunduğumuz yer Armagedon zırhlısı ve İngiliz uçakları tarafından iki kez de vurulmuştur. Bütün bu zorluklara rağmen Hilal-i Ahmerciler bu noktadan 150 bin askeri nakletmiştir. Dünyanın en büyük cephe gerisi operasyonlarından biri burada yapılmıştır. Her türlü farklılıkların ötesinde bizi millet yapan aynı devletin altında özgürce yaşatan bu tarihi yaşatmak için Ağadere Müzemizi açıyoruz. Kızılay Ağadere Müzemizle birlikte “İki Hilal Tek İstikbal” sergimizi de açıyoruz. 5 bine yakın şehidimizin burada yattığını tahmin ediyoruz. Burası yaşayan bir Türkiye’dir. Burası yaşayan bir vatandır. Her bir çakıl taşı kutsal olan bir mekandır. Müzenin çok ötesindedir. Buraları gençliğimize, geleceğimize taşımak görevimizdir” şeklinde konuştu.

“ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ HİÇBİR ZAMAN UNUTULMAMIŞTIR, UNUTULMAYACAKTIR”

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de yaptığı konuşmada açılan müzesinin bölgede büyük bir boşluğu doldurduğunu belirterek, “Şu anda Ağadere’de ağır yaralıların cephe gerisine getirildiği ne feryatların, ne figanların koptuğu, ne büyük hikayelerin yazıldığı, ne büyük kahramanlıkların ortaya koyulduğu ve etrafta kefensiz mezar taşı bile olmadan şehitlerimizin kara toprağa girdiği yerdeyiz. Allah onlardan razı olsun. Mekanları yüksek olsun. Çanakkale şehitleri hiçbir zaman unutulmamıştır, unutulmayacaktır ve onların hatıraları her zaman yaşayacaktır" şeklinde konuştu.

Törende yapılan konuşmaların ardından müzenin açılışı gerçekleştirilerek serginin açılışı yapıldı.

Törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz’ın sıra çok sayıda konuk katıldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

4.095 kez okundu