YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Koruma Kurulu Tarihi Caminin Yıkımına İzin Vermedi

(ÖZEL HABER) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Kösedere Köyü’nde depremde hasar gören tarihi caminin yıkılarak yerine yenisinin yapılmasına izin vermedi.

30 Temmuz 2017 tarihinde eklendi

Ayvacık ilçesi civarında geçtiğimiz aylarda meydana gelen depremin ardından hasar gören Kösedere Köyü içindeki tarihi caminin tehlike arz etmesi üzerine devreye giren Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü acil durumda yıkılması gereken yapılar arasında bulunan bu caminin taşınmaz kültür varlığı olup olmadığının araştırılması istedi. Bunun üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanları yaptıkları inceleme sonucunda bu yapının taşınmaz kültür varlığı olduğunu belirledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da 21 Haziran 2017 günü yaptığı toplantıda 3895 sayılı karar ile Kösedere köyü içinde yer alan depremde hasar gören caminin taşınmaz kültür varlığı olduğunu belirleyerek bu caminin yıkılmasına izin vermedi. Tarihi caminin bulunduğu bölgede ivedilikle güvenlik önlem alınmasını da isteyen kurul caminin kütür varlığı olarak tescil işlemlerinin başlatılmasını, bu kapsamda camiye çok yakın konumda bulunan tarihi hamamın da buna dahil edilmesine, bu konuda hazırlanacak röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de acilen kurula iletilmesini istedi.

Yapılacak restorasyon çalışmalarının ardından korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilecek tarihi cami ile yakın kısmındaki hamamın eski haline getirilmesi amaçlanıyor. 

(ÖZEL HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.765 kez okundu