YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Kültür ve Turizm Bakanından Batıklara Anı Dalışı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Tarihi Sualtı Parkı” haline getirilen Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’ndaki batıklardan İngiliz “HMT Lundy”e anı dalışı gerçekleştirdi.

24 Eylül 2022 tarihinde eklendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” kapsamındaki “Troya Kültür Yolu Festivali” etkinliklerinde Anafartalar Limanı’nın Suvla Koyu açıklarında 27 metre derinlikte bulunan İngiliz “HMT Lundy”e anı dalışı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 34 metre uzunluğundaki gemiyi 107 yıl sonra yakından inceleme fırsatı buldu.

“BATIK GEMİ ÇOK İYİ KORUNMUŞ”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy anı dalışının ardından yaptığı açıklamada ,“Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı”nın önemine değinerek, “Tarihi Alan Başkanlığı ile hayata geçirdiğimiz Tarihi Sualtı Parkı büyük ilgi görmeye devam ediyor. Bu yıl yurt dışından çok fazla sayıda dalış turisti Çanakkale’ye gelmeye başladı. Önümüzdeki sene bu rakamların daha da artacağını ümit ediyoruz. Anı dalışı yaptığımız bu bölgede bu gemileri 107 yıl sonrasını görme fırsatını yakalıyorsunuz. Öncelikle o günleri hatırlıyorsunuz. Çünkü gemi iyi korunmuş. En önemlisi buydu zaten. Geminin iyi korunmuş olmasıydı.Tabii bu bir mayın tarama gemisi olduğu için tam bir savaş gemisi değil. Destek gemisi gibi düşünebiliriz. Ama formunu iyi koruduğu için gayet keyifliydi. Çanakkale’de dalmak çok güzel. Artı bu mevsimde suyun daha soğuk olmasını bekliyordum ama, soğuk değildi. En azından kıyafetler de etkili olmuştur. Çok keyifliydi. Tüp izin verse daha çok dalınabilinirdi” dedi.

“14 AYRI DALIŞ NOKTASIYLA DÜNYADA EN ZENGİN DALIŞ MERKEZİYİZ”

Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nı dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi haline getirmek için çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu bölgenin çok kısa bir zaman içerisinde dünyada en çok bilinen, en çok merak edilen bir dalış merkezi olacağına inanıyoruz. Bu potansiyelimiz var. 14 ayrı dalış noktasıyla dünyada en zengin dalış merkeziyiz. Her batığın ayrı hikayesi var. Ayrı bir yolculuğa çıkartıyor dalgıçları. Hem görsel güzellik hem suyun altındaki harika atmosfer hem de tarihi batıklar dalgıçları cezbediyor. Hedefimiz bu bölgeyi dünyanın en önemli dalış merkezlerinden birisi yapmak.”

DALIŞ NOKTALARI NERELERİ?

Yapılan çalışma ile Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı dalış noktaları; “Ertuğrul Koyu Massena ve Saghalien gemi kalıntıları”, ”Helles Barçları”, “Tekke Koyu (W Beach) Batıkları”, “Arıburnu Barç”, “Küçükkemikli Barçları”, “Arıburnu Layter”, “HMS Trıumph", “Lundy”, “HMS Louıs”, “S.S. Milo”, “Tuzla”, “Denizaltı Mania Ağı”, “Bebek Kayalıkları” ve “HMS Majestic”ten oluşuyor.

(GÖRÜNTÜ: Kültür ve Turizm Bakanlığı)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (KÜLTÜR VE TURİZM BAKANINDAN BATIKLARA ANI DALIŞI)
5.112 kez okundu