YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Lapseki’deki Metruk Yel Değirmeni Koruma Altına Alındı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Dalyan mevkiinde bulunan metruk haldeki tarihi yel değirmeni koruma altına alındı.

27 Nisan 2019 tarihinde eklendi

Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Dalyan mevkii Cumhuriyet Mahallesi’nde deniz kıyısında tapu haricinde bulunan tarihi yel değirmeninden günümüze beden duvarları sağlam, çatı ve iç mekanizması bulunmayan taş malzemeli kagir bir kalıntının kaldığını belirten yetkililer bu tarihi yapının tamamen yok olmaması için çalışma başlattı.

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu son yaptığı toplantıda Dalyan mevkiinde deniz kıyısında tapu haricinde bulunan tarihi yel değirmeninin durumunu görüştü. Tipolojiye göre kule görünümlü silindirik taş örgü gövdeli yel değirmenleri grubundan olan tarihi yel değirmeninin güneye bakan ahşap kütüklerin yan yana dizilmesiyle oluşturulan bir özelliğe sahip olduğu, giriş kapısının solundan itibaren ise duvarın iç yüzeyini takip ederek yükselen ve beden duvarına sokulan taşlarda yapılan bir merdiven görüldüğünü belirleyen yetkililer bu değirmenin ikinci katında ise birisi kapının hemen üzerinde diğeri onun tam karşında simetrik olarak yerleştirilmiş birer pencere açıklığı bulunduğunu tespit ettiler. Tarihi yel değirmeninin girişinde bir ocak ve çeşitli bölümlerde nişler ile mekanizma ve merdivenler için yer alan izlerin dikkat çektiğini belirlen ekipler bu tarihi yapının anıtsal mimarlık örneği yapı olarak tescil edilerek 1. dereceden korunması gereken yapılan arasında yer almasına karar verdi.

Öte yandan kurul metruk haldeki bu tarihi yel değirmeninin Lapseki Belediyesi’nin sunduğu röleve restitüsyon ve restorasyon projesinin uygun olduğuna karar verirken; belediye tarafından hazırlanacak çevre düzeni projesinin de kurula iletilmesine karar verdi.

(ÖZEL HABER : Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.421 kez okundu