YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Mardinli Öğrenci Hakkını Arıyor

27 Ekim 2009 tarihinde eklendi

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizim Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Cumhuriyet Eğitim Gezileri Projesi" kapsamında Mardin'den Çanakkaleye düzenlenen geziye katılmak isteyen Kız Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Merve Akgül'ün(17) başörtülü olduğu gerekçesiyle geziye kabul edilmemesine tepkiler sürüyor.
Mardin'de geçtiğimiz pazar günü Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etmek için düzenlenen gezi programı kapsamında Kız Meslek Lisesi'nden seçilen Merve Akgül otobüse binmek üzere iken Mardin İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Eldem tarafından başörtülü olduğu gerekçesiyle otobüsten indirildi. Anıtkabir ziyareti ve resmi kurum ziyaretlerinde başörtüsünü çıkaracağını Şube Müdürü Eldem'e bildirmesine rağmen otobüse alınmayan Akgül aldığı cevap karşısında gözyaşlarına hakim olamadı. Yaşadığı olayı anlatan Akgül,
"İnancın zaferi olarak bilinen Çanakkale'yi çok görmek istememe rağmen başörtüm yüzünden beni otobüse bile bindirmediler. Pazar günü geziye gitmek için otobüse binmek istedim. Fakat şube müdürü beni kenara çağırdı. 'Bu şekilde geziye gelemezsin' dedi. Ben özellikle resmi kurum ve Anıtkabir'de başörtümü açacağımı söylememe rağmen kendisi otobüste bile açacağımı ısrarla söyledi. Okulda zaten başörtümü çıkarıyordum. Ama otobüste bu şekilde bir engelle karşılaşmam beni hayli üzdü. Bunu yapanları Allah'a havale ediyorum" dedi.
Olay anını anlatan Merve Akgül, geziye katılan diğer başörtülü kızlara aynı uygulamayı yapıldığın belirterek şunları söyledi:  "Şube Müdürü otobüse binmek isteyen benden yaşça daha küçük 4 tane başörtülü kızı aynı şekilde kenara çekip başörtülerini açmaları konusunda baskı yaptı. Onlar korkudan başlarını açmak zorunda kaldı. Çok istediğim Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etme imkanını elimden aldılar. Çanakkale Doğu ile Batı'nın kardeşliğinin simgesidir. Çanakkale aslında özgürlüğümüzü şu anda daha rahat yaşabilmemizi Çanakkale'de yaşayan şehitlerimize borçluyuz. Gidip onları ziyaret edip o maneviyatı yaşamak istedim. Mustafa Kemal Atatürk'ün orada olduğunu ve birçok zafer orada yaşandığını biliyoruz. O duyguları yaşamak istiyordum. Fakat böşörtüm yüzünden oraya gidemedim. Orada şehitlerimizin de anneleri kız kardeşleri de başörtülüydü. İnanıyorum bu olay orada yatan şehitlerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Ama bu olayın peşini bırakmayacağım. Beni Çanakkele'den mahrum bırakanlar hakkında dava açacağım."
Kızının uğradığı haksızlığa karşı tepki gösteren Merve Akgül'ün annesi Peyruze Akgül, "Kızım erkenden hazırlanıp Çanakkele'ye gitmek için otobüse binmek istedi. Fakat Milli Eğitim Şube Müdürü kızım başörtülü diye otobüse bile almadı. Başörtülü ile başörtüsüz arasında bu kadar fark mı var? Bu olay insanlık dışıdır. Ayrımcılık işte burada yaşandı. Kızımın hakkını savunmak için mahkemeye başvuracağım. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağım" şeklinde konuştu.
Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın ise, yaşanan olayın insan haklarına aykırı olduğunu söyledi, "Milli ruh ve dayanışmayı sembolize eden Çanakkale Şehitliği'ni başörtülü olarak ziyaret etmenin ne zararı olduğunu bir türlü anlayamadım. Bu tür davranışlar çağ dışıdır. Küçük bir kız öğrencinin bir gezide başörtüsünü takmasının ne zararı var ki, engelleniyor. Bu olayın bir daha tekrarlanmaması için yetkililerin gerekeni yapmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

2.532 kez okundu