YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde 2016 Yılı Kazıları Başladı

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yer alan “Maydos Kilisetepe Höyüğü”nde 2016 yılı kazı çalışmalarına başlandı.

17 Temmuz 2016 tarihinde eklendi

Bu yılki kazı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kazı Heyeti Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle gerçekleştirilen kazıda bu yıl yaklaşık 20 kişilik ekip görev yapacak. Ödenek azlığından dolayı bu yıl kazı çalışmalarında B planını uygulayacağız. Bu sene ödeneğimiz biraz kısıtlı olduğu için iki farklı seçeneğimiz vardı. Beklediğimiz ödenek geldiği takdirde ya planladığımız şekilde kazılara devam edecektik fakat beklediğimizin çok altında bir ödenek geldiği için B planını bu sene işleme koymak zorunda kaldık. B planımız: kazı olarak çözemediğimiz anlayamadığımız bir takım yerler vardı. Oraların çözümüne yönelik sondajlar gerçekleştireceğiz. Fakat bu sene ağırlıklı olarak malzeme çalışacağız. Ve bu yılın sonunda da çalıştığımız, değerlendirdiğimiz malzemeleri 2010 yılından itibaren yaptığımız çalışmaları kapsayan bir yayın hazırlığı içerisinde olacağız. Bu çalışmaları bir kitapta derlemeyi düşünüyoruz. Bu yıl ki kazı çalışmalarımız bu şekilde olacak” dedi.

“Çanakkale’deki Kazılar İçin Ortak Bir Havuz Oluşturulmalı”

Çanakkale’de kazısı yapılan arkeolojik alanlar için ortak bir havuz oluşturulması gerektiğini de söyleyen Doç. Dr. Göksel Sazcı, “Çanakkale’deki kazıların bazıları sponsorlu, bazıları sadece Bakanlık desteği ile yapılıyor. Bu tabi ki “Sponsoru olan kazılarda daha güzel buluntular çıkıyor, Bakanlık destekli olan kazılarda daha az güzel buluntular çıkıyor” demek değildir. Bu düşünce kesinlikle doğru değil. Yani her kazıda eşit derecede güzel buluntular çıkabiliyor. Bu kazıların her biri de Çanakkale Bölgesi’ndeki kültür mozaiğinin oluşturulmasına bir katkı da bulunuyor. Dolaysı ile Çanakkale’de bulunan bütün kazılar buranın kültürünü ve tarihini aydınlatması bakımından önem arz ediyor. Bu yüzden kişisel, bölgesel, yöresel sponsorluklar değil de kazılar için bir havuz oluşturulması gerekir. Bağış yapacak sponsorlar bu havuza bağışlarını yaparsa bölgedeki diğer kazıların büyüklüğüne, kapasitesine göre eşit miktarda dağıtılabilir” dedi.

“Kazı Alanı Okul Gibi”

Bu sene yapılacak kazı çalışmalarında ekibin çoğunluğunu Yüksek Lisans öğrencilerinin oluşturduğunu söyleyen Sazcı; “Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazısı konum olarak Çanakkale’ye en yakın olan kazı. Yani Çanakkale’nin içerisinde diyebiliriz. Burası aynı zamanda bir okul. Biz bu okulda öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Bu sene kazıya katılan öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğunu Yüksek Lisans öğrencileri oluşturuyor. Öğrencilerin akademik kariyerleri için de burası bir basamak sayılıyor. Öğrenciler burada hem kendi kendilerini geliştiriyorlar hem yaptıkları çalışmalarla Yüksek Lisans öğrencilerimiz bölge tarihine katkıda bulunuyorlar. Hem de kendi akademik hayatları için zemin oluşturuyorlar. Burası açık uygulama okulu olması açısından da son derece önemli” dedi.

Kazı çalışmalarının yaklaşık 2 ay sürmesi planlanıyor.

2.440 kez okundu