YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde 3 Bin Yıllık Koç Figürü Bulundu

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde bulunan Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde 2020 yılı kazı çalışmalarında 3 bir yıl öncesine ait bir koç figürü bulundu.

06 Eylül 2020 tarihinde eklendi

İçdaş A.Ş’nin sponsorluğunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı başkanlığında yaklaşık 15 kişilik bir ekip ile Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde başlanan 2020 yılı kazı çalışmalarında ilginç eserler ortaya çıkmaya devam ediyor.

2020 yılı çalışmalarda geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkartılan Tunç Çağı’na ait savunma duvarındaki geçidin araştırılması, yine Tunç Çağı’na ait güneybatı kısımda yeni tespit edilen bir savunma duvarının ortaya çıkartılması, üst kısımda ise Erken Demir Çağı ve Tunç Çağı’na ait tabakaları ile bölgeye Balkanlardan yoğun göçlerin gözlemlendiği Erken Demir Çağı’na ait yerleşimde de araştırmalar yapıldı.

ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı, 2020 yılı kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaştıklarını belirterek, “Bu yılki kazı çalışmalarında Erken Demir Çağı ve Arkaik Dönem tabakalarına önem verdik. Yaptığımız çalışmalarda Erken Demir Çağı’na ait tabakalar içinde 3 bin yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz 10 santimetre uzunluğunda bir koç figürü bulduk. Bu koç figürü, bölgede nadir bulunan hayvan figürlerinden bir tanesi. Kazı çalışmalarımızda ilk defa böyle bir obje karşımıza çıkıyor. Erken Demir Çağ dönemine ait olduğu tespit edilen bu koç figürünü koruma altına aldık. Burada böyle bir obje bulunduğu için çok mutluyuz. Günümüzden yaklaşık 3 bin yıl öncesine ait bir buluntu. Erken Demir Çağı, kabaca Milattan Önce 1200-900 yılları arasında tarihleniyor. Balkan kavimlerinin etkisinin yoğun olduğu bir döneme denk gelen bir koç figürü. Bu koç figürünün kesin olarak hangi fonksiyonda kullanıldığını söylemek zor. Kült amaçlı kullanılmış olabilir. Belki çocuk oyuncağı olarak kullanılmış olabilir. Üzerinde delikler var, bir yere asıldığını düşünüyoruz. Belki altında bir kapak vardı, kapağın üzerindeki aplikasyona ait olabilir. Tüm bunları şu anda değerlendirme aşamasındayız. Benzer örneklerine bakacağız. Bu buluntu hakkında ileride daha fazla şeyler söyleyebiliriz. Erken Demir Çağı'na tarihlediğimiz tabakalar içinde ele geçti. Bu yıl amaçlarımızdan bir tanesi Erken Demir Çağı’na ait tabakaları araştırmaktı. O tabakaya ait geniş bir seramik repertuarı ortaya çıkarttık. Bunun dışında ağırşaklar, taş aletler, kemik aletler gibi diğer küçük bronzlarda tespit ettik. Kazı çalışmalarımızda gelecek yıllarda da önemli bulgulara ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

12.540 kez okundu