YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Mesudiye Zırhlısında Şehit Olanlar Törenle Anıldı

Çanakkale Savaşı’nda sabit batarya gemisi olarak kullanılan ve 13 Aralık 1914 tarihinde İngiliz denizaltısı B-11 tarafından batırılan, talan edilmesi sebebiyle de günümüze sadece küçük bir bölümü kalan Mesudiye zırhlısında hayatını kaybeden denizcilerimiz Sarısığlar mevkiinde düzenlenen tören ile yad edildiler.

13 Aralık 2016 tarihinde eklendi

Osmanlı Devleti'nin en büyük savaş gemisi olarak 1874 yılında İngiliz tersanelerinde yapıldıktan sonra denize indirilen Mesudiye zırhlısı, 1. Dünya Savaşı'nda düşmanla mücadelede büyük yararlar sağladı. Bu gemiyi ortadan kaldırmak için İngilizler, Norman Douglas Holbrook komutasındaki 9 yıllık denizaltıyı görevlendirdi. B-11 Denizaltısı anaforlar ve zorlu akıntılara rağmen Çanakkale Boğazı’ndaki mayın hatlarının beşini geçerek ilerledi. 13 Aralık 1914 tarihinde boğazın Sarısığlar koyuna demirleyen Mesudiye zırhlısını yakalayan denizaltı, 800 metreden torpilleyerek batırdı. 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er hayatını kaybetti.

BATAN GEMİNİN PARÇALARI TALAN EDİLDİ

Çanakkale Boğazı’nda Sarısığlar mevkiinde 20 metre derinliğe gömülen Mesudiye Zırhlısı ile savaş sırasında batan diğer bazı gemiler ve çok sayıda tarihi top devlet tarafından gelir elde etmek amacıyla 1923 yılında çıkarılan 78 sayılı kararname ile satılma kararı alındı. Bu sayede hurdaların çıkarılmasıyla birlikte deniz trafiğine tehlike ve engel yaratan sığ sulardaki batıkların temizlenmesi de sağlanmış olacaktı.  Milli Savunma Bakanlığı Çanakkale Savaş alanlarında bulunan savaş malzemelerinin ve enkazın yapılacak sözleşme karşılığında satışının yapılması için Maliye Bakanlığı arasında görüşmeler gerçekleştirildi. Bir aydan fazla sürdüğü anlaşılan görüşmeler sonucunda Milli Savunma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından bir mutabakata varıldı ve konunun Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirilmesi kararlaştırıldı. Maliye Bakanlığı, 13 Kasım 1923 tarih ve 1438 sayılı tezkere ile konuyu Bakanlar Kurulu’na sevk etti. Bakanlar Kurulu 15 Kasım 1923 günü “Çanakkale Savaş Alanlarındaki Malzeme ve Enkazın Açık Arttırma Usulü İle Satılması” konusunu ele aldı ve Maliye Bakanlığı’nın gelir arttırıcı bu teklifi kabul edildi. Bakanlar Kurulu bu konudaki kararı Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na verdi. Türk karasularında batan gemilerin enkazının çıkarılması, savaş hurda ve malzemelerinin toplanarak satılması konusunda yapılan ilk yasal düzenleme olan 1923 yılında çıkarılan 78 sayılı kararnamenin ardından 1927 yılında Sarısığlar mevkisindeki batık Mesudiye Zırhlısı İtalyanlar tarafından hurda amacı ile söküldü. Bunun dışında kendini bilmez bazı kişiler tarafından da kaçak dalış yapılarak demirlerinin çalınması ile Mesudiye Zırhlısından günümüze kala kala çok küçük bir bölümü kaldı.

BATIĞIN OLDUĞU YERE ÇELENK BIRAKTILAR 

Sarısığlar mevkiinde batan ve günümüze küçük bir bölümü kalan “Mesudiye Zırhlısı”nda hayatını kaybeden denizcilerimiz için geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda tören düzenlendi. 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er hayatını kaybettiği Sarısığlar mevkiindeki batığın üzerine çelenk bırakılmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunularak tüm şehitlerimizin ruhuna Fatiha okundu. Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzları Dernek Başkanı Cemalettin Yıldız tarafından günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmanın ardından Kepez Merkez Camiinde tüm şehitlerimiz anısına mevlit okutuldu.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO
2.046 kez okundu