YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Mezarlıkta Futbol Oynanmasına İngiltere Büyükelçisi’nden Tepki

(ÖZEL HABER) - 101 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Savaşı sırasında Seddülbahir’deki Ertuğrul Koyu’na çıkarma yaparken hayatlarını kaybeden İngilizler için yapılan mezarlıkta bazı kendini bilmez kişilerin futbol oynamasına İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore tepki gösterdi.

09 Temmuz 2016 tarihinde eklendi

Savaş sırasında hayatlarını kaybeden İngilizlerin anısına yaptırılan Ertuğrul Koyu’ndaki İngilizlere ait “V. Beach Mezarlığı”nda bazı kendini bilmez kişiler tarafından futbol oynandığı haberimizin ardından Twitter hesabından açıklamalarda bulunan İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşta hayatını kaybeden askerler için söylediği sözün yer aldığı “Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" ifadelerini kullanarak  “Çanakkale ruhuna saygı göstermiyorlar” dedi. Ayrıca bunun dışında başka bir Twitte atan İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore “İnsanların böyle saygısızlık yaptığını gördüğümde çok şaşırdım. Bu konuda gereken yapılacak” diyerek Çanakkale Valiliği’nin Twitter adresine de bu yazıyı gönderdi.

MEZARLIK NEREDEYDİ?

Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Savaşı’nın en çetin yaşandığı Ertuğrul Koyu’ndaki yamacın önünde bulunan bu mezarlık, savaşta burada ölen İngiliz askerlerinin anısına yaptırıldı. Çanakkale savaşları sırasında karadan buraya geçemeyeceğini anlayan İngilizler Ertuğrul Koyu’na çıkartma yapmış ve burada 26. Alay 3. Taburunun direnişi ile karşılaşmışlardı. 48 saat boyunca 12 İngiliz taburu ve onları denizden destekleyen 10 savaş gemisine rağmen İngilizler yerlerinde kalarak ilerleyememişler ve çoğu da burada hayatlarını kaybetmişti. 101 yıl önce yaşanan bu savaşta hayatını kaybeden İngilizlerin anısına Seddülbahir’de Ertuğrul Koyu’nda yapılan bu mezarlığa da İngilizler “V. Beach Mezarlığı” adını vermişlerdi.

HABER KONUSU NEYDİ?

Savaş sırasında hayatlarını kaybeden İngilizlerin anısına yaptırılan bu mezarlıkta önceki gün yaşanan ilginç olay ise herkesi şaşkına çevirmişti Ertuğrul Koyu’nda denize girmek için gelen yüzlerce kişi bir yandan sahilde güneşlenirken, çocukların babaları ve yakınları ile İngilizlere ait bu mezarlığı adeta stadyuma çevirip futbol oynaması herkesi şok etmişti Bu durumu Yahya Çavuş Anıtı’nın bulunduğu yerden fotoğraflayan bazı vatandaşlar ise buna tepki göstererek, “Ertuğrul Koyu’ndaki İngiliz Mezarlığında futbol oynayan çocuklar buranın mezarlık olduğunu bilmiyorlar mı acaba? Yazık” diyerek tepkilerini dile getirmişlerdi.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.368 kez okundu