YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Mor Salkımlı Konak’ın Açılışı Yapıldı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde Belediye tarafından restore edilerek şehirdeki kültür derneklerinin kullanımına tahsis edilen ve “Mor Salkımlı Kültür Evi” olarak isimlendirilen Mor Salkımlı Konak açılış töreniyle hizmete girdi.

18 Kasım 2022 tarihinde eklendi

Biga Belediyesi, şehrin kültür ve turizmine katkı vermesini amaçlayıp restorasyon çalışmalarını tamamlayarak ilçede faaliyet gösteren Çerkes, Pomak, Boşnak ve Yörük kültür derneklerine tahsis ettiği Mor Salkımlı Konak için açılış töreni düzenledi. Mor Salkımlı Kültür Evi olarak hizmete giren konağın açılış törenine, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Mor Salkımlı Konağı bağışlayan Şükran Gönülhan, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluşu başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri, kültür dernekleri başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi. Biga’da faaliyet gösteren Pomak, Çerkez, Yörük ve Boşnak Dernekleri başkanları kısa birer konuşma gerçekleştirerek, bu kültür evini, kültür derneklerine tahsis eden Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan’a teşekkür etti.

“GEÇMİŞİNİ UNUTAN MİLLETLER YOK OLMAYA MAHKUMDUR”

Açılış konuşmasında geçmiş tarihi çok eskiye dayanan, çok farklı kültürlerin, çok farklı milletlerin yaşadığı çok kıymetli bir coğrafyada yaşadıklarını belirten Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, “Baktığımız zaman 108 köyümüzün içinde Boşnağımız, Pomağımız, Çerkezimiz, Yörüğümüz, Muhacırımız ve Romanımız çok farklı kültürlerden oluşan tek milletiz. Tabi Biga’mızda gücünü hem bu kültür zenginliğinden hem de geçmiş tarihinden aldığını hepimiz biliyoruz. Nasip oldu, 2019 yılında kültürlerimizin yaşatılması için, kültür derneklerimizle birlikte Biga’da kültür festivalimizi başlattık ve her yıl Haziran’ın ilk haftası Biga’mızda kapalı pazar yerimizde kültür derneklerimizin ve tüm STK’larımızın destekleriyle belediyemizin öncülüğünde kültür festivalimizi yapıyoruz. Bosna’dan, Bulgaristan’dan  bir çok farklı ülkelerden misafirlerimizi ilçemizde ağırlıyoruz. Hem kaynaşıyoruz, dostluklarımızı geliştiriyoruz. Hem de Biga’mızın tanıtımını yapmış oluyoruz. Ömrünün büyük bir kısmını bu konakta geçiren, yaşadığı bu güzel konağı Biga Belediyesine devrini onaylayan Şükran ablamıza teşekkür ediyorum. Bugün belkide en duygusal anları Şükran ablamız yaşıyor. Çocukluğu, gençliği, birçok hatırası olan bu konakta hep birlikte kültür derneklerimizin kültürlerini yaşatmaları için bir araya geldik. Hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah kültür derneklerimizde burada hem kültürlerini tanıtır, yaşatır, gelecek nesillerimizse bu kültürlerin ulaşmasına vesile olur. Geçmişini unutan milletler yok olmaya mahkumdur diyoruz. Hem geçmişimizi, hem kültürlerimizi yaşatıp, gelecek nesillere ulaştırmakta bizim hepimizin olmazsa, olmazı, hepimizin asli görevi. Kültür evimizin, Biga’mıza, hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Biga Yörükler Derneği Başkanı İsmail Satılmış da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gönüllerin şehri Biga’mızda farklı kültürler dostça ve kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde yaşıyor. Biz de kültür dernekleri olarak kültürlerin yaşamasını sağlamak, yaşatmak, kültürel değerleri yükseltmek için ileri nesillere bu değerleri aktarmak için gayret etmekteyiz. Derneklerimiz için düşünülen ve tahsis edilen bu asırlık konak için, konağı bağışlayan Şükran Hanıma ve Belediye Başkanımız Bülent Erdoğan’a çok teşekkür ederiz. Biga’mız için hayırlı olsun”

“ÖNCELİĞİMİZ BOŞNAK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK VE TANITMAK OLACAK”

Biga Pomak Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı İrfan Çınar ise törende yaptığı konuşmada “Öncelikle bizlere desteğini esirgemeyen belediye başkanımız Bülent Erdoğan’a, Ticaret Odası Başkanımız Şadan Doğan’a, ilçe yönetimlerimize ve bize bu evin tahsisini sağlayan Şükran hanıma çok teşekkür ederiz. Biga kültürleri dediğimiz mozaiğimizi şehrimizde çok güzel yaşıyoruz. Bu kültür evleri hep içimizde ukte olarak kalmıştı. Sağolsun belediye başkanımız burayı bize tahsis etti. Bulgaristan 47 kişilik bir heyetimiz sadece bu açılış için buraya geldi. Kültür evimizi çok değerli buluyoruz. Kültürleri yaşatmak biz derneklere düşüyor” ifadelerini kullanırken;  Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Duran, da “Önceliğimiz Boşnak kültürünü yaşatmak ve tanıtmaktır. Mor Salkımlı Kültür Evi’ni tahsis eden belediye başkanımız Bülent Erdoğan’a, atalarından yadigar konağı bağışlayan Şükran Hanıma sonsuz şükranlarımızı sunarız” dedi.

Biga Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gülseven, “Böyle bir kültür evini bizlere kazandırdığı için Şükran Hanıma teşekkürlerimizi iletiyoruz. Toplumumuz adına ve kültür mozaiğimizi oluşturan, o zenginliği veren kültür öğelerini birleştiren böyle bir yerden ilham alarak geleceğe hep birlikte emin adımlarla yürüyeceğiz. İnşallah zaman içerisinde konak içindeki öğeleri geliştireceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, kurdele kesilerek açılış yapılıp, katılımcılar konağı gezerek incelemelerde bulunurken, kültür derneklerine ait dans gösterileri sunuldu.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.908 kez okundu