YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“OPET Tarihe Saygı Projesi” Kitaba Dönüştü

OPET’in, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarını içeren “Tarihe Saygı Projesi” 15’inci yılında özel bir kitapla taçlandı.

06 Nisan 2021 tarihinde eklendi

OPET’in tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması hedefiyle 2006 yılında başlattığı “Tarihe Saygı Projesi” yolculuğu, “Bir Destandır Gelibolu” adı ile kitap haline getirildi. Arzu Karamani Pekin tarafından kaleme alınan kitapta, proje kapsamında Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Küçük ve Büyük Anafarta köyleri ile Eceabat ilçesindeki yenileme ve düzenleme çalışmalarının yanı sıra, 57. Alay Şehitliği, Akbaş Şehitliği, Tarihe Saygı Ortaokulu ve Çanakkale Şehitler Anıtı Mescit’inde gerçekleştirilen düzenlemeler fotoğraflarla anlatıldı. Kitapta ayrıca Çanakkale Savaşı’nda kahramanca canlarını veren şehitlerimize yakışır bir düzenlemeyle yeni bir çehreye kavuşan Gelibolu Yarımadası Ecebat bölgesinin tarihi ve kültürel zenginliğine de yer verildi.  

“TARIHE SAYGI PROJESI BU TOPRAKLARA SAYGI DURUŞUMUZDUR”

Her bireyin, her kurum ve kuruluşun doğup büyüdüğü topraklara karşı görev ve sorumluluğu olduğunu söyleyen OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk kitapla ilgili şöyle konuştu: “Biz OPET olarak bu görev ve sorumluluklarımızın her zaman bilincinde olduk. Kurulduğumuz 1992 yılından bu yana sosyal sorumluluk projelerimizi oluştururken ülkemizin ihtiyaçlarını gözetiyoruz ve başladığımız her projeyi canla başla yürütüyoruz. Ülkesini çok seven ve onun için çalışan bir akaryakıt dağıtım markası olarak ülkemize değer katmayı önemsiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Örnek Köy Projesi, Trafik Dedektifleri ve Kadın Gücü gibi sosyal sorumluluk projelerimizi büyük bir heyecan ve özveriyle sürdürmeye devam ediyoruz. 2006 yılında Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda başladığımız Tarihe Saygı Projesi, OPET’in bu topraklara bir saygı duruşudur. Aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

“PROJE GEÇMİŞLE GELECEĞİN ELİNİ BİRLİKTE TUTABİLMEK İÇİN VAR EDİLDİ”

“Tarihe Saygı Projesi Bir Destandır Gelibolu” kitabını kaleme alan Arzu Karamani Pekin, Tarihe Saygı Projesi’ni, “Büyük bir aşk ve iyi niyetle oluşturulmuş ve sahiplenilmiş, türlü sıkıntı ve badireler atlatıldıktan sonra devletin en üst katında ödüllendirilmiş olan proje, aslında sadece OPET’in değil, hem bayilerinin hem de Gelibolu ahalisinin övündüğü bir proje oldu” sözleriyle anlatıyor. Karamani şöyle devam ediyor: “Başı belli, ama sonu hiç gelmeyecek gibi görünen, sürdürülebilirliği halkın ellerine teslim edilmiş bu proje, geçmişle geleceğin elini birlikte tutabilmek için var edildi. Projenin, günlük yaşamın canlanmasına ve kalitesinin yükseltilmesine destek vermesi, sadece şehitlerin anısını yaşatmak değil, ama bu ruhla birlikte hayatın Gelibolulular için biraz daha kolaylaşmasını, renklenmesini hedefledi. Gelibolu Yarımadası’nın her anlamda ihya edilmesi için farklı bir kapı açmak üzere harekete geçen OPET’in Tarihe Saygı Projesi, kendisine “ben Anadolu çocuğuyum” diyen Nurten Öztürk’ün işe sıcak bir dille, dostça, akıllıca, samimiyet yüklü ve aydınlık bir ruhla girişmesiyle başarıya ulaştı. Anadolu’nun erkeğini, kadınını, gencini, çocuğunu gayet iyi tanıyordu; uzun yıllar yaptığı öğretmenliğin getirdiği deneyime, ticaret hayatı boyunca kurduğu ilişkilerden edindiği birikimi kattı. Bu da yarımada insanıyla kurduğu sağlıklı ilişkinin temelini oluşturdu. 2006 yılından beri süren projenin bütün aşamalarında, başarılarda, mutluluklarda, aksaklıklarda, zor süreçlerde onu ve ekibini hep bir arada tutan, sonunda da başarılı kılan, bu dürüst samimiyetinden ve yalın hizmet aşkından başka bir şey değildi.”

TARİHE SAYGI PROJESİ HAKKINDA BİLGİ

Kurulduğu günden bu yana insan ve hizmet odaklı yaklaşımıyla toplumun sorunlarının çözülmesine katkı sağlamayı öncelik olarak gören OPET, sosyal sorumluluğa odaklanmayı bir kurum kültürü olarak benimsiyor.  Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlayan “Tarihe Saygı Projesi”, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarını içeriyor. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Küçük ve Büyük Anafarta köyleri ile Eceaabat ilçesi proje kapsamında yeni bir çehreye kavuşturuldu. Bölgedeki yenileme çalışmaları kapsamında çağdaş bir görünüme kavuşan köy meydanları, müzeler, modern tuvaletler, yenilenen satış reyonları, bölge turizmini canlandırarak köy muhtarlıklarının gelirlerini de artırdı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü işbirliğinde uygulamaya konulan 57. Alay Şehitliği Yenileme Projesi ile şehitlik, Çanakkale Savaşı’nda kahramanca canlarını veren şehitlerimize yakışır bir düzenlemeyle bölgeye tekrar kazandırıldı. Çanakkale Savaşı tarihinde önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği inşa edildi.  Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. Proje dahilinde 2012 yılında Eceabat’ta işlevselliğini yitiren ilköğretim okulunun yerine, yeni ve modern bir ortaokul inşa edilerek, eğitim ve öğretim hayatına kazandırıldı. 16 derslikten oluşan “OPET Tarihe Saygı Ortaokulu” depreme dayanıklı bir biçimde inşa edildi.

Proje kapsamında Eceabat bölgesindeki rehabilitasyon çalışmalarının ardından “2018 Troya Yılı”nda; Troya Ören Yeri’ne en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köye dönüştüren OPET, geçtimiz yıl da Troya Bölgesi’ndeki Çıplak Köyü’ne kimlik kazandırarak Etno-köy’e dönüştürdü.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

9.204 kez okundu