YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Osmanlı Mirası Sancak, 97 Yıl Sonra Cami Deposunda Bulundu

01 Kasım 2009 tarihinde eklendi

1912 yılında 328 berat numarasıyla "Saruhan Selendi Nahiyesi 328 Tabur 3. Kısım" adına verilmiş ipek kumaştan yapılan ve Çanakkale Savaşında da  kullanılan Osmanlı mirası sancak, 97 yıl sonra araştırmacı bir astsubay tarafından cami deposunda bulunarak Selendi İlçe Kaymakamlığı'na teslim edildi.
18. yüzyıl sonlarında Kütahya'ya bağlı bir kaza olan Manisa'nın Selendi ilçesi, 1878 yılında Saruhan sancağına bağlı Kula ilçesinin bir nahiyesi olmuş. 1954 yılında Kula'dan ayrılıp kendi başına ilçe olmuştu. Araştırmacı-Yazar Emekli Başçavuş Nuri Argaç, "Yörük-Ani Selendi" adlı kitabında ilçenin tarihi geçmişini okuyucularıyla paylaşmıştı. İlçeyle ilgili araştırmalarına devam eden Argaç, bir cami deposunda, 1912 yılında 328 berat numarasıyla "Saruhan Selendi Nahiyesi 328 Tabur 3. Kısım (Bugünkü tabiriyle takım) adına verilmiş sancak buldu. Osmanlı'dan Selendi'ye kalan bu tarihi miras, Araştırmacı-yazar Nuri Argaç tarafından Selendi Kaymakamlığı'na teslim edildi.
Sancak üzerinde yapılan incelemede, sancağın ön yüzünde Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer adları yer alırken, orta bölümde besmele ve "İnne fethaneleke" ayeti, arka yüzünde ise Ali, Osman, Hüseyin, Hasan adları yer alıyor. Her iki yüzünde ayrıca ay yılzdızlar bulunuyor. 2.40 x 1.20 ebatında, kırmızı ve yeşil ipek kumaş üzerine yazılmış sırma ile işlenmiş sancağın, saçakları da altın sarısı sırma ile yapılmış. Sancağın Çanakkale savaşlarında kullanıldığı ifade ediliyor.
Araştırmacı-Yazar Nuri Argaç, Kurtuluş Savaşı yıllarında Selendi'yi işgal eden Yunanlıların, sancağın muhafaza edildiği camide konaklamış olmalarına rağmen bu sancağı bulamadığını, sonraki yıllarda ise sancağın kimler tarafından korunduğunun bilinmediği ifade etti.
Sancağın koruma altına alındığını belirten Kaymakam Selim Palamut, Selendi ilçesinin tarihi değerlere sahip çok eski bir yerleşim yeri olduğunu belirterek, ilçeye bir Etnografya Müzesi açılması için sivil toplum kuruluşları ile belediye işbirliğinde çalışma başlatılacağını söyledi.

2.893 kez okundu