YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Parion’da Anne ve Çocuğuna Ait 2 Bin Yıllık Mezar Bulundu

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde yer alan 2 bin 700 yıllık Liman Şehri Parion Antik Kenti'nde yapılan 2022 yılı kazı çalışmalarında 2 bin yıl öncesine ait bir anne ve çocuğa ait mezar bulundu.

26 Eylül 2022 tarihinde eklendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Türk Tarih Kurumu desteğiyle Parion Antik Kenti'nde 2022 çalışmalarının Nisan ayından buyana devam ettiğini belirten Kazı Heyeti Başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılkı kazılarda da önemli bulgulara ulaştıklarını belirterek, “Kentin güney nekropolünün (Tplu mezar) milattan önce 6. yüzyıldan milattan sonra 4. yüzyıla kadar sürekli kullanıldığını belirledik. Bu seneki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 25 mezar açıldı. Bu mezarlardan 2 tanesi bize son derece zengin buluntular verdi. Bu mezarlar 270 ve 275 numaralı mezarlar. Bunlardan bir tanesi yetişkin bir bireye ait bir kadın mezarı, diğeri ise 9-11 aylık bir çocuk mezarı. Bunlar kremasyon mezarlar ama ele geçen buluntulara baktığımız zaman ölüler yakıldıktan sonra ölü hediyelerinin mezara konulduğunu anlıyoruz. Bu buluntular içerisinde çeşitli pişmiş toprak kaplar, gözyaşı şişeleri, özellikle çocuk mezarında ele geçirilen 2 adet çıngırak, biri metal, diğeri pişmiş toprak. Bunun yanında kandiller, bazı Eros figürleri oldukça zengin bir mezar olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 25 adet mezar Parion Antik Kenti’nin özellikle Roma döneminde ölü gömme adetlerini yeni veriler katması bakımından bizim için son derece önemli. Burada ilk defa tuğla örgü mezar tipiyle karşılaştık. Bu nedenle son derece önemli. Bütün mezarlardan bir Şaron geleneğine ait ölülerin ağzında ya da ellerinin kenarında, dizlerinde sikkeler ele geçirildi. Onlar da Şaron geleneğinin yani sandalcı dediğimiz, yer altı dünyasında ölüleri karşı kıyıya geçiren sandalcıya verilen paralar hemen hemen bütün mezarlarda bulunuyor.. Bu mezarlar Parion'un milattan sonra özellikle birinci yüzyıl dönemi hakkında bize önemli veriler veriyor. Bu iki mezar anne ve çocuğuna ait bir mezar olma özelliğini taşıyor” dedi.

Öte yandan AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu da ziyaret amacıyla gittiği Parion Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında 2 bin yıl öncesine  bir anne ve çocuğa ait mezarın bulunmasına şahit olarak o anları yaşama fırsatı buldu.

İskenderoğlu binlerce yıl öncesine ait bir mezarın ortaya çıkarılmasının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Parion Antik Kentindeyiz. Ziyaretimizde 2000 yıl öncesine ait bir kadın ve bebek mezarının bulunduğu ana denk geldik. Oyuncaklar, objeler, göz yaşı şişeleri ve 2000 yıllık tarihe tanıklık etmek paha biçilemez. Çanakkale’mizin her köşesi bir başka güzel”

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

12.312 kez okundu