YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Parion'da M.S. 4. Yüzyıla Ait Bronz Sikkeler Bulundu

Çanakkale’nin Biga ilçesinde Kemer Köyü sınırlarında yer alan Parion Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazılarda M.S. 4. yüzyıla ait bronz sikkeler bulundu.

13 Mayıs 2019 tarihinde eklendi

İlk arkeolojik kazıların 2005 yılında başlatıldığı Parion Antik Kenti'nde kazı çalışmaları 2019 yılında da bütün hızıyla sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye genelinde içlerinde Parion'un da bulunduğu antik kentlerde kazı çalışmalarını 12 aya çıkarması ile bölgedeki çalışmalar daha hızlı sürüyor.

Roma İmparatorluğu’nun gümrük işlemlerinin yapıldığı zengin bir liman kenti olan Parion Antik Kenti’nde kazılarında tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlık ediyor.

İÇDAŞ A.Ş.’nin 2005 yılından bu yana sponsorluk desteği verdiği Parion Antik Kenti’ndeki 2019 yılı kazı çalışmalarında Kuzey Liman mevkiinde kale suru duvarının içinde kırık bir testi içinde yaklaşık M.S. 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 200-300 adet bronz sikke bulundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Kazı Heyet Başkan Vekili Sadık Sulan, 2019 yılı kazı çalışmalarında şuan 12 kişilik ekip ile çalışmaların devam ettiğini belirterek; “Bu yıl Kuzey Liman mevkiinde kazı çalışmalarını sürdürürken kale sur duvarının içinde bir kırık testiye rastladık. Bu testinin içinden de bir kısmı etrafa saçılmış halde 200-300 adet bronz sikke bulduk. M.S.4. yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz bu sikkeler ile ilgili kesin tarih belirlemesi incelemeler sonunda belli olacak“ dedi.

Öte yandan kazı çalışmalarının devam ettiği Parion Antik Kentinde 12 kişilik ekip sayısının Haziran ayında 90 kişiye çıkarılacağı açıklandı.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ / ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.344 kez okundu