YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Paris’in Afrodit’e Verdiği Altın Elma Hediyelik Eşya Oldu

“Troya Savaşları’nın başlangıcı olarak bilinen eski ismi İda Dağları olan Kazdağları’nda çobanlık yapan Paris’in yaptığı seçimi anlatan ve üzerinde “En Güzele” diye yazan “Anlaşmazlık Elması”, “Herşeyin Başladığı Yer, Truva İda Dağı Projesi” kapsamında hediyelik eşyaya dönüştürüldü.

07 Nisan 2022 tarihinde eklendi

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin turizminin geliştirilmesi planı kapsamında hazırlanan “Her Şeyin Başladığı Yer, Truva İda Dağı Projesi” büyük ilgi görüyor.

Gerçekleştirilen proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, Troya efsanesinin önemine değinerek, “Troya Efsanesi bildiğiniz gibi Antik Dönemi anlatan en önemli konulardan biri. Efsanede anlatılan hikayeye göre tüm olaylar üzerinde “En Güzele” yazısı yazan altın elmanın kendilerine ait olduğunu iddia eden Hera, Artemis ve Afrodit arasında anlaşmazlığa neden olması ve aralarında seçimi yapmak üzere Paris’in görevlendirilmesiyle başlıyor. Tarihi olarak “Anlaşmazlık Elması” olarak isimlendirilen altın elmanın bu anlamda farklı dillerde deyimlere konu olacak derecede yaygınlaştığını görüyoruz. Paris’in, yaptığı seçim ise literatürde “Paris’in Yargısı” olarak ifade ediliyor ve bu iki olay mitolojik hikayeye göre Troya Efsanesinde geçen tüm olayların başlamasının nedeni olarak gösteriliyor. Efsane açısından bu kadar önemli olması nedeniyle “Anlaşmazlık Elması” ve “Paris’in Yargısı” konuları, Antik Çağ ve Rönesans döneminde bir çok hikayeye konu olmuş ve bir çok yağlı boya tuvali yapılmış. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist Troya Savaşının geçtiği yerleri ziyaret ediyor. Başlangıç noktası olması nedeniyle, Troya Efsanesini doğru anlamak isteyen tüm ziyaretçilerin, hikayenin başladığı yer olan İda yani Kazdağları’nı ziyaret etmesi gerekiyor. Bizlerde proje ekibimizle hazırladığımız “Her Şeyin Başladığı Yer, Troya İda Dağı Projesi” bu iki konuyu ön plana çıkartacak şekilde oluşturuldu. Proje ile efsaneyi anlatan görsel materyalleri alanda uygulamayı, hediyelik eşyaların üretilmesini ve bu konularla ilgili tanıtım çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Valiliğimizin himayelerinde, tüm paydaş kurum ve kuruluşların destekleri ile gerçekleştirilecek çalışmaların ilçemiz turizminin gelişmesinde önemli katkıları olacağını değerlendiriyoruz” dedi.

ANLAŞMAZLIK ELMASI HEDİYELİK EŞYA OLDU

Gerçekleştirilen bu proje sayesinde Bayramiç Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından hediyelik olarak hazırlanan “Anlaşmazlık Elması” artık ilçede kadınların gelir kaynağı olmaya başladı. Bayramiç Turizminin Geliştirilmesi Planı kapsamında Halk Eğitim Merkezi tarafından hediyelik olarak yapılan Paris’in altın “Anlaşmazlık Elması”nın üretimine başlandı. Kursta bu elmaların nasıl yapıldığını öğrenen kadınlar, ilçeye gelen turistlere hediyelik eşya olarak sunuyorlar. Troya Efsanesine göre Kazdağları’nın eski ismi olan İda Dağı’nda çobanlık yapan Paris’in yaptığı seçimi anlatan ve üzerinde “En Güzele” diye yazan “Anlaşmazlık Elması”, efsaneye göre Troya Savaşına neden olaylar zincirinin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

KAYMAKAM TAŞ, VALİ AKTAŞ’I ZİYARET ETTİ

Öte yandan Bayramiç Kaymakamı Alper Taş da “Her Şeyin Başladığı Yer, Troya İda Dağı Projesi” Kapsamında Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ı makamında ziyaret ederek proje kapsamında efsaneye göre İda’da geçen olayları anlatan görsel materyallerin sergilenmesi, hediyelik eşyaların üretilmesi ve konularla ilgili tanıtım çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bayramiç Kaymakamı Alper Taş, projeye gösterdiği ilgi ve desteklerinden dolayı Vali İlhami Aktaş’a teşekkür ederek “Anlaşmazlık Elması”nın minyatürünü takdim etti.

Çanakkale Valiliği himayelerinde tüm paydaş kurum ve kuruluşların destekleri ile gerçekleştirilecek “Her Şeyin Başladığı Yer, Troya İda Dağı Projesi”nin Bayramiç ilçe turizminin gelişmesine önemli bir katkı sunması hedefleniyor.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.044 kez okundu