YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Restorasyonu Tamamlanan Bigalı Kalesi Ziyarete Açıldı

Çanakkale Savaşları sırasında “3. Kolordu Silah Tamirhanesi” olarak kullanılan ve 6 yıldan buyana bakıma alınan 202 yıllık tarihi Bigalı Kalesi’nin restorasyonu tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile törenle ziyarete açıldı.

24 Nisan 2022 tarihinde eklendi

Tarihi kaledeki restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri restorasyon çalışmaların UNESCO’nun denetiminde ve kontrolünde gerçekleştirildiğini belirterek, “1807 yılında Sultan 3. Selim döneminde yapımına başlanan ancak Sultan 2. Mahmut döneminde ve 1820 yılında bitirilen, Çanakkale Savaşları sırasında “3. Kolordu Silah Tamirhanesi” olarak kullanılan 202 yıllık tarihi Bigalı Kalesi’nin restorasyonu tamamlanarak bugün Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile törenle ziyarete açıldı. Bigalı Köyü sınırlarında, deniz kenarında bulunan dikdörtgen planlı Bigalı Kalesi’nde, harap halde bir mescit, bir çeşme, bir büyük cephanelik, iki küçük cephanelik ve temel izleri görülen kışla binası bulunuyor. Alan Başkanlığımız tarafından 6 yıl önce restorasyonuna başlanan tarihi Bigalı Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarında kale içerisinde genel temizlik çalışmaları, seğirdim yolları ile yapı kalıntıları ve duvarların önlerinde yer alan toprak dolgu temizlikleri, duvar düzenlemesi çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarda tarihi kalenin duvar temel ilişkisinin tespiti yapılarak özgün drenaj hattına rastlandı. Kalenin denize bakan güney cephesinde, blok taşlar arasında yoğun odunsu bitki oluşumu tespit edildiğinden, mevcut taşların taramaları yapılarak belgelendi. Ardından tek tek numaralandırılarak söküldü. Yapılan çalışmanın ardından orijinal taşlar tekrar yerlerine yerleştirildi. Yine yapılan analizlerde ortaya çıkarılan taş yapısına uygun yeni taşlarla da yapının tamamlanma işlemi gerçekleştirildi. Bigalı Kalesi aynı zamanda Çanakkale Savaşı sırasında silah tamirhanesi olarak cephe gerisinde çok büyük bir işlev görmüş kalemiz. Savaş öncesinden gelen bir tarihi alan olma özelliği de savaşla beraber daha kıymetli hale gelmiş. Çanakkale Destanının yazıldığı yerleri ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bunun dışında Bigalı Kalesi’nin içindeki caminin de restorasyonu yapıldı. Tarihi Bigalı Kalemizde özgün yapısına ve orijinal haline dokunmadan çok iyi bir restore süreci gerçekleştirdik. 24 Nisan 2022 itibariyle Kale Müze” şeklinde tasarlayarak ziyarete açtığımız Bigalı Kalemizi vatandaşlarımız ziyaret edebilirler” dedi.

Öte yandan 6 yıl süren restorasyon çalışmalarının ile yaklaşık 18 milyon liraya mal olan Bigalı Kalesi’ni daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gezerek yetkililerden bilgiler aldı.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.128 kez okundu