YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Restore Edilen Tarihi Hüdavendigar Caminin Kubbesi Su Sızdırıyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyü’nde restorasyonu yapılan 656 yıllık tarihi Murat Hüdavendigar Camii'nin yağmur yağdığında kubbesinden camii içine su sızdırmaya başlaması tepkiye sebep oluyor.

06 Eylül 2022 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversites’nden (ÇOMÜ) Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyü’nde fay hatları ile ilgili teknik incelemeleri sırasında Tuzla Volkan konisinin hemen yanı başında bulunan Osmanlı yadigarı 656 yıllık tarihi Murat Hüdavendigar Camiini de görme fırsatı bulduğunu belirterek, “Restore edilen Hüdavendigar Camii onarım bitmeden yağmur yağdığında kubbesinden camii içine su sızdırmaya başlamış. Camii kubbesinin yağmur günlerce önce yağdığı halde, çatıdan sızan suyun bıraktığı ıslaklık net olarak görülüyor.Tuzla Köyü içinde ve Tuzla Volkan konisinin hemen yanı başında bulunan 656 yıllık tarihi Murat Hüdavendigar Camii Osmanlı yadigarı bir yapıdır.Murat Hüdavendigar Camii ve  Külliyesi, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyü'ndedir. Cami, medrese ve hamamdan meydana gelmiştir. 1366 yılında Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır. Medrese, camiin batısındadır. Dershane ve on odadan meydana gelmiştir. Zamanımıza sadece bir odası ulaşabilmiştir. Camii 2016 yılında restore edilmeye başlanmış fakat restorasyon henüz bitirilmemiş yarım bırakılmıştır. Basın da çıkan beyan ve demeçlerde ise Murat Hüdavendigar Cami’sinin hizmete açıldığı belirtilmektedir. Sunduğum fotoğraflarda durum meydandadır” dedi.

MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİİ VE KÜLLİYESİ HAKKINDA BİLGİ

Hüdavendigâr Külliyesi, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyü'ndedir. Cami, medrese ve hamamdan meydana gelmiştir. Cami 1366 yılında Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır. Medrese, camiin batısındadır. Dershane ve on odadan meydana gelmiştir. Zamanımıza sadece bir odası ulaşabilmiştir. Ancak, cami şu an faaliyettedir. Hüdavendigar'ın Kızılca Tuzla Camii, eski Tuzla-i Behramiye Sancağı'na giden yolun sağında , şimdiki Tuzla Köyü'nün ise güney kıyısındaki yamacın düzlüğüne inşa edilmiştir.

Camii, ilk devirde çok görülen kare mekanlı ve tek kubbeli ve son cemaat yerine sahip planların bir örneğini teşkil eder. Diğer yandan dört yönde yer alan, duvarların bir ucundan bir ucuna kadar ulaşan ve kubbe altına kadar uzanan sağır kemerlerdeki işçilikte ise, üç sıra tuğla bir sıra taştan -ilk devir özelliği olarak- almaşık sistemin uygulandığı görülür.

Camiin, beden duvarlarının kalınlığı 1 metreden fazladır. Dört yanı saran sağır kemerlerden sonra, ilk devirde yaygın bir özellik olan, iki sıra tuğladan balık sırtı Camiin, beden duvarlarının kalınlığı 1 metreden fazladır. Dört yanı saran sağır kemerlerden sonra, ilk devirde yaygın bir özellik olan, iki sıra tuğladan balık sırtı tekniği bir uygulamadan sonra kasnaksız olarak hemen kubbeye geçilir. Kubbe, dört duvar üzerinden mantar gibi bitmekte ve burada kasnağın kullanılmasıyla da ağır bir etki bırakmaktadır. Kubbe, tuğlaya benzeyen bir kiremit tipi ile örtülüdür. Kubbenin tümü üzerinde aydınlatma fenerinin olması ve ilk devirde pek görülmeyen aydınlatma pencerelerinin çok olması dikkat çeker. İki metre boyundaki kapıda Behramkale Camii'nde olduğu gibi Bizans eserlerinden çıkarılan parçalar, kullanılmıştır. Camiin minaresi, yapının kuzeydoğu köşesinin son cemaat yeri ile bitiştiği yerde bulunur. Mekan, sade ve gösterişsizdir.Dört köşede de zemine kadar inen ve kemerlerin oluşturduğu üçgenlerle kubbeye geçilmiştir.Mazgal pencereler iç kısımda daha genişler ve dış kısım ise gittikçe daralır.Bunun sebebi, ışığın iç kısma iyice aksetmesini sağlamaktır.Mihrap ve minber yeni ve sadedir. Camiin iç mekanı defalarca onarım gördüğü ve her defasında kireçle sıvandığı için fazla bilgi vermemektedir. Çanakkale ve yöresinde ilk devir ve orta devir eserlerinden, kitabesi olan ve 654 senedir ayakta duran tek eserdir.

1366'da Osmanlı padişahlarından Murad Hüdavendigar tarafından inşa ettirilen cami, medrese ve hamamlardan oluşan Hüdavendigar Camisi’nde restorasyon çalışmalarına Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2020 yılında başlanmıştı.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.836 kez okundu