YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Seddülbahir Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş Törenle Anıldı

Çanakkale Muharebesi kahramanlarından Bigalı Mehmet Çavuş için Seddülbahir köyünde anma töreni düzenlendi.

05 Mart 2020 tarihinde eklendi

Seddülbahir Köyü Camisi’nde düzenlenen programda Mevlid-i Şerif, Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve duanın okunmasının ardından öğle namazı kılınıp Bigalı Mehmet Çavuş’un savaştığı yer olan Seddülbahir Kalesi’ne geçildi. Burada Araştırmacı Ömer Arslan tarafından Bigalı Mehmet Çavuş hakkında bilgi verildi.

Programa Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Levent Kerim Uça, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karişit, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Cemil Agas, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, kurum personeli ve vatandaşlar katıldı.

BİGALI MEHMET ÇAVUŞ HAKKINDA BİLGİ

Rumi 1294, Miladi 1878 yılında Bulgaristan'ın Filibe Kasabasında dünyaya gelmiştir. 1877 - 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesi Anadolu'ya göç ederek Bahçeli Köyüne yerleşir. Balkan Savaşlarına ve Birinci Dünya Savaşına 16 Yıl askerlik yapar. 4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinalı tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15 - 20 kişilik askerleriyle Mehmet Çavuş karşı koyar. Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden askerleriyle birlikte yere yatarak düşamana ateş açar. Üç saat süren dişe diş, kana kan bir mücadele esnasında Mehmet Çavuş'un tüfeğinin mekanizması işlemez olur.Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır. Yanındaki askerleride süngü hücumuna kaldırır. Sonuçta İngilizler 23 Ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır. Mehmet Çavuş da başından ve göğsünden yaralanır. Avuçlarının içi de paramparçadır. Hastanede tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir. Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye döner ve çarpışmaya devam eder.

Çanakkale Savaşı bitince köyüne döner. Mütevazi bir hayat yaşar. Kendisine teklif edilen maddi yardımları; "Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım" diyerek reddeder. 3 Şubat 1964 tarihinde 86 yaşında vefat eder. Köyünün mezarlığına eşinin yanına defnedilir.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.916 kez okundu