YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Seddülbahir Kalesi'nin Restorasyon Projesine İtalya'dan Önemli Ödül

Cumhuriyetin 100. yılında restorasyon çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılan Seddülbahir Kalesi, Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülleri'nde 176 başvuru arasından Kısa Liste Ödülü’ne layık görüldü.

20 Mart 2024 tarihinde eklendi

25 yıl boyunca devam eden araştırma, belgeleme, projelendirme ve uygulama çalışmalarının son 8 yılında proje yürütücülüğünü üstlenen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının ilk master projesi olarak Cumhuriyetin 100. Yılında tamamlanarak ziyarete açılan Seddülbahir Kalesi’ne İtalya’dan önemli bir ödül geldi.

Dünyanın en eski üniversitelerinden olan Ferraro Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 2010 yılından itibaren Mimarlık alanında bilim camiası tarafından belirlenen koruma ilkelerini bilinçli olarak yorumlayan ve uygulayan, çağdaş ifade biçimlerinden yararlanan önemli projelerin değerlendirildiği Uluslararası Domus Restorasyon ve Koruma Ödülleri'ne çok sayıda ülkeden toplam 176 başvuru yapıldı. Bu başvurular içerisinden Kısa Liste Ödülü'ne layık görülen Seddülbahir Kalesi Projesi adına törene Proje Bilimsel Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Lucienne Şenocak ve Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli ile birlikte ÇATAB Restorasyon ve Yapım Uygulamaları Koordinatörü Mustafa Kafkas Dereli katılım gösterdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nden öğretim görevlilerinin yanı sıra farklı disiplinlerden yüzlerce bilim insanı ve uzmanın katkıları ile tamamlanan proje ile Seddülbahir Kalesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından ülkenin taşınmaz kültür varlığı envanterine yeniden dahil edildi.

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.928 kez okundu