YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Sinop’ta Çanakkale Gezisi Ödüllü Hitabet Eğitimi

19 Aralık 2012 tarihinde eklendi

Sinop Üniversitesi tarafından yoğun katılımlı “Hitabet ve Etkili Konuşma Teknikleri” konulu eğitim semineri düzenlendi. Gökhan Bayram tarafından verilen eğitimde, hitabette hazırlık, metin yazma, konuşurken kullanılan jest ve mimikler, tartışmalardan galip çıkma yöntemleri, konuşma korkusunu yenme taktikleri ve daha birçok konu dinleyenlerle paylaşıldı. Bayram, iyi konuşmacı olmak isteyenlerin Sinop’un meşhur şarkısı “Aldırma Gönül”ün sözlerinden ilham almalarını ve korkularına kulak vermemelerini önerdi. Sinop Üniversitesi Rektörlüğünün himayesinde “Hitabet ve Etkili Konuşma Teknikleri” eğitim semineri düzenlendi. Eğitim, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Elemanı ve Hitabet Uzmanı Gökhan Bayram tarafından verildi. Üniversite konferans salonunda düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Recep Bircan’ın yanısıra üniversitenin üst düzey yöneticileri, akademik ve idari personeli, ilk ve ortaöğrenimde görev yapan öğretmenler, emniyet mensupları ve çok sayıda öğrenci katıldı. Yoğun katılım nedeniyle katılımcıları salon almayınca yemekhane salona çevrildi. Etkinlikte keyifli anlar yaşandı. Yaklaşık 4 saat süren programda birçok kişiye konuşma uygulamaları yaptırıldı.
Referansımız Aldırma Gönül Türküsüdür
Hitabet Uzmanı Gökhan Bayram, davet üzerine verdiği eğitimde hitabete çeşitli açılardan yaklaştı. Çok sayıda konuşma videosunun izlettirildiği programda, katılımcılara pratikler yaptırıldı. Bol kahkahalı ve bol uygulamalı eğitimde Bayram, Sinop’un tarihi şahsiyetleri ve kültürel değerleri üzerinden hitabete eğildi. Bayram, “Hepimizin severek dinlediği Aldırma Gönül şarkısı hitabette referansımız olmalıdır. O şarkının sözlerini konuşmalarınıza uygulayın. Ağladığın duyulmasın derken bizlerde hazırlıksızlığımızı, kabahatlerimizi kürsüde söylemeyelim. Dışarda deli dalgalar derken dış kötü sesleri dinlemeyelim. Seni bu sesler oyalar sözü içten gelen olumsuz seslere işarettir ki bunlara kulak asılmamalıdır. Mapus yata yata biter derken biz bunu kötü konuşa konuşa iyi konuşursun şeklinde algılamalıyız.” dedi.
“İrticalen Konuşma Yoktur”
Gökhan Bayram, uzun süren ve birçok konuya temas ettiği eğitimde spontane konuşmalara da değindi. Bayram, bu hususta şunları söyledi “Spontane konuşma heyecanını yenebilirsiniz. Temelde spontane konuşma stresini hazırlık yaparak aşabilirsiniz. Gittiğiniz her yere, “Bana söz verilecek” düşüncesiyle hareket ederek gidin. Gittiğiniz yerde konuşulanları iyi dinleyiniz ve içinizden bir konuşma hazırlayın. Söz size verildiğinde oradaki durumu, dinleyenleri, sizden önce konuşanları değerlendirerek giriş yapın.  Yanısıra her zaman cebinizde sözcükleriniz, deyimleriniz, atasözleriniz, hikayeleriniz olsun.” dedi.
Hitabette Sessizliğin Gücünü Kullanın
Gökhan Bayram, hitabette sessizliğin önemli bir güç olduğuna da dikkat çekti. Kürsüye çıkıldığında kısa bir süre sessiz kalmanın, izleyenleri seyretmenin, anlamlı sessiz duruşlar yapmanın, önemli mesajlar öncesinde kısa süreli sessiz kalmanın önemli bir güç olduğuna ve etki yarattığına temas etti. Bayram “Ardarda sözleri kullandıktan sonra birden durmak dinleyenleri büyülemektedir. Konuşmaya çıktığınız zaman ani başlangıçlar yapmayın. Dinleyicilerin sizi izlemelerine fırsat verin. Bazı zamanlar normal akışınızı terk edip bir müddet durun. Çok güçlü bir tesir bırakacağınızı göreceksiniz.” Açıklamasında bulundu.
Çanakkale Ödüllü Eğitim
Gökhan Bayram, programa katılanlara da bir armağan sundu. Buna göre programa katılanlardan 2 çift Çanakkale Şehitlikleri gezisi ile ödüllendirildi. Katılımcılar arasında yapılan çekilişte 2 çift konaklama ve rehberlik hizmetiyle Çanakkale tatili kazandı. Çekiliş Rektör Prof. Dr. Recep Bircan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Dilek tarafından yapıldı. Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Bircan, böyle bir eğitimi düzenlemekten onur duyduklarını belirterek Gökhan Bayram’a yöresel tekne olan Çektirme armağan etti. Prof. Dr. Bircan, Çanakkale’nin çok özel bir yer olduğunu, kardeş şehir olduklarını belirterek Çanakkale’yi her vatan evladının görmesi gerektiğini söyledi.

1.476 kez okundu