Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin, Siyasal Bilgiler Fakültesi adını alması sebebiyle açılış dersi verildi. Fakültede ilk dersi ise Çanakkale Valisi Orhan Tavlı verdi.
Programa Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, İl Jandarma Komutanı J.Kd. Albay Necmi İnce, Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, Defterdar Mustafa Işık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Erdem, Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Prof. Dr. Süha Özden, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Erkul yaptığı açılış konuşmasında fakültenin kuruluş tarihi ve gelişimi hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “Fakültemiz 2012 yılında İktisadi İdari Bilimler Fakültesi olarak kuruldu. 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini aldı. Fakültemiz 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne dönüştürüldü. Türkiye’de sadece üç büyük kentte olan yedi siyasal bilgiler fakültesinden bir tanesi ve sadece il merkezinde açılan fakülteyiz. Prestijli bir fakülte. Örnek olarak da sadece Çanakkale’de mevcut. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin kurulması Rektörümüz Prof. Dr. Yücel Acer’in çabalarının bir sonucudur. Bu nedenle fakültem adına kendisine teşekkür ediyorum. Fakültemizde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme, Uluslararası İlişkiler olmak üzere dört bölümümüz var. Öğretim elemanı sayısı 23, öğrenci sayımız ise şimdilik 750 ancak gelecek eğitim öğretim yılında bu sayı 2 bini bulacak. Lisansüstü eğitim programlarımızda YÖK tarafından kabul edildi. Şu an hazırlıklarını yapıyoruz. Yerel Yönetimler ve Çevre ile Uluslararası İşletmecilik alanlarında yüksek lisans programlarımız açıldı ve Şubat ayında öğrenci alımına başlayacağız.”
“SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ MARKA OLMAYI MİSYON, BİLİM DÜNYASININ NİTELİKLİ BİR ORTAĞI OLMAYI VİZYON BELİRLEMİŞTİR”
Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak marka olmayı misyon, bilim dünyasının nitelikli bir ortağı olmayı vizyon edindiklerini vurgulayan Prof. Dr. Erkul sözlerine şöyle devam etti: “Hem üniversitemiz, hem fakültemiz peyzaj ve çevre duyarlılığı dikkate alınarak fiziksel yerleşimi düzenlenmiş, akademik olarak donanımlı, seçkin kadrosu ve nitelikli personeliyle eğitim bilim ilkeleri ön plana alınarak oluşturulmuş öğretim ortamı ve yeniliğe, gelişmeye açık yönetim anlayışı ile gençleri toplumsal olay ve olguları gözlemleyen, araştıran ve sorgulayan, bilgiden bilgi üretebilen, analitik ve kavramsal düşünme yeteneğine sahip girişimci ve iletişimci bireyler olarak yetiştirmeyi amaç edinmiştir.”
“ÇOMÜ’NÜN GERİDE BIRAKTIĞI 24 YILDA NE KADAR İYİ BİR NOKTAYA GELDİĞİNİ HEPİMİZ BİLİYORUZ”
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ise konuşmasında iki önemli husus için bir araya gelindiğini bildirdi. Bunlardan ilkinin Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin eğitim-öğretim başlangıcını yapmak, ikincisinin ise Vali Orhan Tavlı’yı öğrencilerle bir araya getirmek olduğunu söyleyen Rektör Acer, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin hem Türkiye, hem de Türkiye’nin bilim dünyası için önemini vurgulayarak, “Çanakkale’nin Türkiye tarihi, Osmanlı İmparatorluğu tarihi için önemini hepimiz biliyoruz. ÇOMÜ’nün geride bıraktığı 24 yılda ne kadar iyi bir noktaya gelebildiğini de hepimiz biliyoruz. Bize düşen görev, şüphesiz ki ÇOMÜ’yü daha ileri bir seviyeye götürmek ve üniversitemizin Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer almasını sağlamaktır. Bu sadece bir hayal değil gerçekleşebilecek bir projedir. Çanakkale’nin bütün şartları, sadece doğası, cazibesi değil aynı zamanda buranın ruhu da, ÇOMÜ’nün kısa sürede Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasına girebileceğini gösteriyor. Şu anki çabalarımızda bu gerçek üzerinde yürüyor. Sadece rutini takip etme lüksüne sahip değiliz. Üniversitemizi geliştirme çabamız ve görevimiz var. Bu amaç ve bilinçle çalışıyoruz. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin hikâyesi de bu temel üzerinde oluştu. Siyasal Bilimler Fakültesi Türkiye’de sosyal bilimler ve siyaset bilimi anlamında çok prestijli bir isim. Bu sebepten ÇOMÜ’ye kazandırmak için özel bir çaba harcadık. Tabii bu benim sadece şahsi çabam değil. Buna destek vermiş hocalarımız var, YÖK’de bize bu anlamda destek vermiş hocalarımız var. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni ismi kadar içeriğini de doldurmak önemli. Sosyal bilimler, siyaset bilimi Türkiye için çok önemlidir. Mühendislikler, tıp, sanat ne kadar önemliyse sosyal bilimler de o kadar önemli. Özellikle Türkiye gibi bir ülke için. Eğer İzlanda gibi ülkede yaşayan insalar olsaydık siyaset bilimi özellikle uluslararası siyaset bu kadar önemli olamayabilirdi. Biz öyle bir ülkeyiz ki tarihimizle, konumumuzla siyaseti çok iyi bilen, bu işi çok iyi özümsemiş, bu işi bilimiyle bilen nesiller yetiştirmek ve bu nesillerinde bu bilgi birikimini, tecrübesini ülke yararına kullanabilmesini sağlamak görevimiz. Bu fakültenin içeriğini de bu şekilde dolduracağız. Şu an istediğimiz seviyede değiliz. Fakat amaçladığımız önemli çalışmalar var. Dünya siyasetinde, hatırı sayılır büyük rol oynamış ülkemizin, konumuna uygun öğrenciler yetiştirmek, en büyük hedeflerimizden biridir. Batı dilleri ve doğu dillerini bilen öğrenciler de yetiştireceğiz. Yapacağımız görev süresince, bu hususlar hakkında çalışmalar yapacağız. Sayın Valimizi de bugün öğrencilerimize kariyer konusunda soru cevap şeklinde sunuş yapması için istirham ettik. Valimizle öğrencilerimizi her zaman bir araya getiremiyoruz. Bugün, Sayın Valimize bizlere vakit ayırdığı ve kabul ettiği için huzurlarınızda şükranlarımı arz ediyor saygılar sunuyorum” dedi.
Vali Orhan Tavlı, programa davet edildiği için duyduğu memnuniyeti dile getirerek; ‘Kariyer Geliştirme’ açılış dersiyle Siyasal Bilimler Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Program isim kokteyli ve günün anısına fidan dikimi ile son buldu.
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)