YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Talan Edilen Atikhisar Tümülüsü Sit Alanı İlan Edildi

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’de Atikhisar Barajı’na 1,5 kilometre mesafede bulunan ve define avcılarının adeta talan ettiği Atikhisar Tümülüsü’nün bulunduğu bölge Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün aldığı karar ile 1. Derecede Sit Alanı ilan edildi.

22 Nisan 2016 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün 2016 yılının Mart ayında yaptığı toplantısında Arkeologlar Ali Güçlü ile Hakan Başyeğit’in raporu ele alındı. Arkeologlar yazdıkları raporda söz konusu Tümülüs mezarın il merkezine bağlı Saraycık Köyü sınırları içerisinde, Çanakkale-Çan yolunun kenarına yakın kısımda Atikhisar Kalesi ve barajına 1,5 kilometre mesafede yer aldığını belirterek, “Tümülüs tarım arazileri ortasında yer alan doğal bir tepe üzerinde yer almakta olup, küçük kazılar sonucu buluntular etrafa saçılmıştır. Etrafa yayılan buluntuların büyük çoğunluğunu antik dönem mezarlarında kullanılan kapak kiremit parçaları oluşturmaktadır. Kaçak kazı çukurlarında herhangi bir mimari buluntuya rastlanmamış olup, mezar kiremitlerinin yoğunluğu göz önüne bulundurulduğunda alanda kısmen tahrip edilmiş Geç Roma veya Bizans Dönemine tarihlendirilecek bir mezar olduğu düşünüldüğünden burasının tescil edilerek koruma altına alınması gerekmektedir” dediler.

Rapor doğrultusunda bölgede incelemelerde bulunan Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanları da yaptıkları araştırmalarda bu yerin 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı olmasına karar vererek bunu onayladı.

Alınan kararla 1. Derecede Sit Alanı ilan edilen bu bölgede kaçak kazılar ve yapılaşma ile tarımsal faaliyetlerin de önüne geçilmiş oldu. Bu bölgede ileriki yıllarda kazıların yapılması ile yeni bulgulara ulaşılması bekleniyor.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.819 kez okundu