YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Tarihe Engelsiz Erişebilirlik” Projesi Start Alıyor

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca uygulanacak “Tarihe Engelsiz Erişebilirlik” projesi hayata geçiriliyor. 

25 Eylül 2017 tarihinde eklendi

Projenin tanıtımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, projeyle, tarihi alandaki tanıtım videolarında işaret diline yer verilmesi, belirli yerlerde Braille alfabesi kullanılması ve sesli kitapla daha çok engelliye erişilmesi sağlanacağını belirterek, “Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı, kahramanlıkların yazıldığı bu toprakları herkesin görmesini arzu ediyoruz. Bu proje de bu arzunun bir parçası. Tarihi alanda ziyaret noktalarını öyle bir hale getirmeliyiz ki, herkes kendi imkanlarıyla, kendi kendine burayı gezebilme güzelliğine sahip olsun. Bunun için çalışmalarımıza 'Tarihe Engelsiz Erişebilirlik' projesiyle devam ediyoruz" dedi.

‘‘TARİHE ENGELSİZ ERİŞEBİLİRLİK’’ EDES HİBE PROJESİ İLE UYGULAMAYA KONULUYOR”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ‘’Engellilere Destek’’ Programı kapsamında Çanakkale Valiliği koordinasyonunda Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca uygulanacak “Tarihe Engelsiz Erişebilirlik” Projesi önem taşıyor.

Projenin hedef kitlesi 15 yaş ve üstü engellilerle ilgili duyarlılık ve farkındalığın geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında Tarihi Alan’da görme ve işitsel engelli bireyler, aileleri, Tarihi Alan Kılavuzları ve Başkanlığımızın tüm personeli ile farkındalık ve duyarlılık eğitimleri ile sosyal kaynaştırma etkinlikleri gerçekleşecek.

Öncelikle temel amaç engelli bireylerin tarihe engelsiz ulaşabilmesi olarak hedeflendi. Her bireyin Tarihi Alan’ı gezip görecek yeterli bütçesinin olmaması, bunun yanında, bir işaret dili tercümanı ve refakatçi ile gelmesinin maliyetinin de yüksek olduğu göz önünde bulundurularak örnek pilot uygulama olan bu proje kapsamında çeşitli çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda, tanıtım videolarından bazılarına işaret dili tercümanı, Braille alfabeli kabartma teknikleri uygulaması ve sesli kitap ile daha çok engelli bireye erişilmesi sağlanacak. Böylelikle engelli hedef kitle sosyal hayatın içine dahil edilmiş olacak ve engelsiz hedef kitle ile iletişim ve farkındalık arttırılacak. Bu kapsamda eğitim atölyeleri ve sosyal kaynaştırma etkinlikleri gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar Sosyal sorumluluk projesenin paydaşları olan Çanakkale Görme Engelliler Derneği, Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerçekleştirilecek.

Sosyal sorumluluk projesinin sürdürülebilirliği kapsamında proje sonrasında basım-yayım çalışmaları ihtiyaca göre Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca desteklenecek ve Türkiye genelinde engelli kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak. Bu doğrultuda, hem daha çok engelli bireye ulaşılacak, hem de farkındalığın arttırılması sağlanacaktır. Yapılacak Kaynaştırma Etkinlikleri, Tanışma Etkinliği, Tarihi Alan Gezisi, Piknik Organizasyonu ve Eğitim Atölyesi (Aralık ayı boyunca) şeklinde gerçekleytirilecek.

Yaklaşık 6 ayda tamamlanacak proje kapsamında Gelibolu Yarımadası’ndaki tarihi alanda, görme ve işitme engelliler ile aileleri için kılavuzlar eşliğinde farkındalık ve duyarlılık eğitimleri ile sosyal kaynaştırma etkinlikleri düzenlenecek.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.548 kez okundu