YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi “Cezayirli Hasan Paşa Köşkü” Turizme Kazandırılacak

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Üvecik, Yeniköy ve Mahmudiye Köyleri arasında yer alan 18. yüzyıldan kalma tarihi Cezayirli Hasan Paşa Köşkü hazırlanacak proje ile restore edilerek kültür turizmine kazandırılacak.

11 Nisan 2021 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınan ve arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan tarihi köşkün mülkiyetinin Müze Müdürlüğü’nde bulunduğunu belirten yetkililer 18. yüzyıldan kalma köşkten günümüze çok az kısmının kaldığını söylediler. Tarihi köşkün çatı kısmının köşelerinde küçük balkon şeklinde ve kule görünümündeki fenerliklerin ilginç görüntü oluşturduğunu belirten yetkililer, yapının iç bölümündeki duvardaki alçı sıvalar üzerinde kazıma çizgi ile çizilmiş tekne resimlerin de dikkat çektiğini ifade ettiler.

Tarihi köşkün isminin verildiği Cezayirli Hasan Paşa’nın 18. yüzyılın ortalarında Kaptan-ı Deryalık yapmış önemli birisi olduğunu da belirten yetkiler, özellikle Batı Anadolu’daki su ile ilgili projelerde Cezayirli Hasan Paşa’nın ismini çok duyulduğunu, bu tarihi yapının da 1770’lerde yapıldığını söyleyerek, “Bu köşk özellikle Çanakkale Boğazı’ndaki deniz ticaretini, gemi seferlerini kontrol amaçlı da yapılmış bir yapı. Çanakkale Boğazı’na girmeden önce Beşik Koyu’nda uygun rüzgarları bekleyen gemilerin de gözlemlendiği önemli jeopolitik bir nokta. Bu kadar iyi korunmuş bir binanın çok fazla örneği Anadolu’da yok. Özellikle bu yapının restorasyonu yapılarak kültür ve turizme kazandırılması çok önemli. Aynı zamanda Troya Müzesi, Troya Ören Yeri ve Cezayirli Hasan Paşa Köşkü aslında Troya Kültür Rotası’nın da üzerinden geçtiği bir destinasyon. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 2018 Troya Yılı kapsamında Cezayirli Hasan Paşa Köşkü’ne ulaşımı sağlayan yol parke taş kaplanarak yapılmıştı. Bu tarihi köşk hazırlanacak bir proje doğrultusunda yakın zamanda restore edilerek, kültür turizmine kazandırılacak” dediler.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

12.696 kez okundu